Τα τρία πιο επικίνδυνα ηφαίστεια στον κόσμο

volcano

Η έκρηξη ενός ηφαιστείου είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά φαινόμενα στον κόσμο. Στην πατρίδα μας δεν έχουμε εντυπωσιακά ηφαίστεια γι ‘αυτό τα βλέπουμε στην τηλεόραση ή στον υπολογιστή.

volcano_Mauna_LoaΤο μεγαλύτερο ηφαίστειο της γης, είναι το Mauna Loa και βρίσκεται στην Χαβάη. Πρόκειται για ένα, όπως λέγεται, ασπιδοειδές ηφαίστειο, είναι δηλαδή φαρδύ και χαμηλό, με σχήμα πεπλατυσμένου θόλου και σχηματίστηκε από μια πολύ μεγάλη ροή ρευστής λάβας. Σε μέτρηση που έγινε από τη βάση ως την κορυφή βρέθηκε ότι οι στρώσεις της λάβας φτάνουν τα 17.000 μέτρα. Tο ύψος του Mauna Loa βρέθηκε περισσότερο από 9.000 μέτρα.

volcano_aetna

Το δεύτερο  μεγαλύτερο είναι η Αίτνα που βρίσκεται στην Ιταλία. Ο νοτιοανατολικός κρατήρας, που δημιουργήθηκε το 1971, είναι ο πιο ενεργός κατά τα τελευταία έτη. Αν και οι εκρήξεις του ηφαιστείου μπορεί να είναι μερικές φορές πολύ καταστροφικές, γενικά δεν θεωρείται ιδιαίτερα επικίνδυνο και χιλιάδες κάτοικοι ζουν στις πλαγιές του ηφαιστείου και τις γύρω περιοχές.

volcano_calbukoΤο τρίτο είναι το Καλμπούκο στην Χιλή. Βρίσκεται περίπου σε απόσταση 100 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Σαντιάγο, στην περιοχή του Πουέρτο Βάρας. Η τελευταία έκρηξη του Καλμπούκο έγινε το 2015 και συγκεκριμένα στις 28/4.Η έκρηξη αυτή ήταν η πρώτη ύστερα από περισσότερο από τέσσερις δεκαετίες. Μετά την έκρηξη, η περιοχή του Πουέρτο Βάρας κηρύχθηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και περίπου 1.500 κάτοικοι έλαβαν την οδηγία να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους για λόγους ασφαλείας.

Επικίνδυνα αλλά εντυπωσιακά, δεν συμφωνείτε;

Αλέξανδρος Γιαννακάκος, Α1

Σχολιάστε

Top