Θαλάσσια σπορ

ελλαδα_θάλασσα

Η χώρα μας φημίζεται για τον ήλιο, τη θάλασσα και τους αμέτρητους καλοκαιρινούς προορισμούς. Υπάρχουν πολλά θαλάσσια σπορ που μπορούν μικροί και μεγάλοι να κάνουν και να διασκεδάσουν στην θάλασσα.

windsurfingΈνα από τα θαλάσσια σπορ είναι το wind serf ή ιστιοσανίδα. Η ιστιοσανίδα  είναι ένα συναρπαστικό άθλημα για όλους τους ανθρώπους, ανεξαρτήτως ηλικίας και φύλου. Δεν απαιτεί ιδιαίτερη σωματική δύναμη αφού τον κυριότερο ρόλο παίζει η σωστή τεχνική. Η ιστιοσανίδα (windsurfing, «γουίντ-σέρφινγκ») είναι μια ειδική σανίδα-σκάφος μήκους 1-2 μέτρων που επιπλέει και κινείται με τη βοήθεια ενός ελεύθερου πανιού. Ως ελεύθερο πανί θεωρείται ένα κατάρτι στερεωμένο σε ένα σταθερό σημείο που μπορεί να περιστρέφεται και να αλλάζει θέση κατά τη διάρκεια της ναυσιπλοϊας. Το πανί δεν έχει σταθερή διάσταση αλλά εξαρτάται από την ηλικία και τις ικανότητες του αθλητή/αθλήτριας.

Εκτός από διασκέδαση και ολυμπιακό άθλημα, το windsurfing έχει γίνει και επαγγελματικό σπορ από το 1985, καθώς και άθλημα επιδείξεων και αγώνων σε κλειστούς χώρους, όπου δημιουργούνται τεχνητά οι απαραίτητες συνθήκες.

Καθώς στην Ελλάδα, οι καιρικές συνθήκες είναι ιδανικές (ήπιο κλίμα, κατάλληλη ένταση ανέμων κ.λπ.) το άθλημα έχει γνωρίσει θεαματική ανάπτυξη και ολοένα και περισσότεροι Έλληνες ασχολούνται συστηματικά με αυτό. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια, κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, πραγματοποιούνται σε διάφορα σημεία της χώρας ευρωπαϊκοί και παγκόσμιοι αγώνες (τουρνουά) και πρωταθλήματα, μερικοί από τους οποίους είναι από τους σημαντικότερους διεθνώς. Στις περισσότερες οργανωμένες παραλίες της χώρας, έχετε τη δυνατότητα να χαρείτε το άθλημα της ιστιοσανίδας ή να πάρετε μαθήματα από εξειδικευμένους εκπαιδευτές. Υπάρχουν πολλοί καλοκαιρινοί προορισμοί στην Ελλάδα που ενδείκνυνται για τους λάτρεις του windsurfing. Αναφέρουμε ενδεικτικά: στην Αττική στις παραλίες Αναβύσσου, Βάρκιζας,  Σχοινιά, στις Κυκλάδες στην Πάρο (παραλίες Χρυσή Ακτή, Νέα Χρυσή Ακτή, Τσουκαλιά, Σάντα Μαρία και Πούντα), στη Μύκονο (παραλίες Φτελιά και Καλαφάτης), στη Νάξο (παραλίες Άγιος Γεώργιος και Μικρή Βίγλα), στην Ίο (παραλία Μυλόποτας), στη Λευκάδα (παραλία Βασιλική), στην Σκιάθο,  στη Χαλκιδική (παραλία Sunny Beach) κ.α.

kite_surfΈνα άλλο σπορ που κερδίζει συνέχως οπαδούς είναι και το kite surfing. Αποτελείται από μια σανίδα, έναν τεράστιο αετό και σχοινιά που φτάνουν τα 30 μέτρα. Η ταχύτητα που φτάνει είναι μέχρι και τα 50 χιλιόμετρα. Αυτή η δύναμη είναι και το στοιχείο, που διαφοροποιεί το kitesurf από τα υπόλοιπα θαλάσσια αθλήματα, όπου ο αναβάτης χρησιμοποιεί μεν τη δύναμη της έλξης είτε του πανιού με τα οποία, όμως, αποτελεί ένα ενιαίο σύνολο και έχει περιορισμένες δυνατότητες αλμάτων, αφού η έλξη αυτή δεν τον ωθεί προς τα πάνω και, άρα, δεν έχει τα προτερήματα, που του προσφέρουν τα μακριά σχοινιά (20 – 30μ) του αετού σε συνδυασμό, πάντοτε, με τη δύναμη της άντωσης.

sailingΗ ιστιοπλοΐα θεωρείται το κατεξοχήν θαλάσσιο άθλημα. Αποτελείται από μια βάρκα και ένα πανί και τα μεγέθη πάνε ανάλογα με το ύψος και την ηλικία. Αυτό το σπορ θέλει πολύ σκέψη. Είναι συναρπαστικό και ένα από τα ωραιότερα που υπάρχουν, γιατί συνδυάζει τη γοητεία της θάλασσας με τις ικανότητες των αθλητών, που πρέπει να είναι πολύ καλά γυμνασμένοι, ειδικά στα πόδια και τη μέση. Η εξάπλωση του αθλήματος της ιστιοπλοΐας στις τελευταίες δεκαετίες είναι τρομακτική, γι” αυτό και οι ειδικοί έχουν φτιάξει πολλές κατηγορίες σκαφών. Σκαφών μεγάλων που είναι για αγώνες ανοικτής θάλασσας και σκαφών που είναι για αγώνες τριγώνου. Στα σκάφη ανοικτής θάλασσας επιβαίνουν πολλοί αθλητές, που μπορεί να συμμετέχουν 9, αλλά και 15. Η ιστιοπλοΐα είναι το τρίτο κυρίαρχο άθλημα, μετά την κολύμβηση και την κωπηλασία στον λεγόμενο ναυταθλητισμό, η οποία και περιλαμβάνεται στους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες.

tubescrazy sofafly-fishΥπάρχουν και θαλάσσια σπορ δημοφιλή σε μικρές ηλικίες που έχουν σκοπό αποκλειστικά τη διασκέδαση. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν τα tubes, το crazy sofa  και το fly- fish.

Τα tubes είναι φουσκωτές μπάλες τις οποίες τραβάει με σχοινιά ένα ταχύπλοο (γρήγορο σκάφος με μηχανή 150 ίππων).

Το crazy sofa είναι ένας μεγάλος φουσκωτός καναπές που χωράει  5 άτομα και τον τραβάει επίσης ένα ταχύπλοο.

Τέλος, το fly- fish είναι ένα φουσκωτό 5 μέτρων που το τραβάει ένα ταχύπλοο. Το φουσκωτό όταν πηγαίνει αντίθετα στον άνεμο σηκώνεται στον αέρα σε ύψος 10 μέτρων.

Όλα τα θαλάσσια σπορ είναι φανταστικά αλλά θέλουν πολύ προσοχή και γι’ αυτό πάντα θα πρέπει να ακολουθούμε τους κανόνες ασφαλείας.

Αλέξανδρος Γιαννακάκος, Α1

Σχολιάστε

Top