Η τηλεόραση και οι αρνητικές της επιπτώσεις

tv

Η τηλεόραση, ένα από τα βασικά μέσα μαζικής επικοινωνίας (Μ.Μ.Ε.), βρίσκεται σήμερα στα σπίτια των περισσοτέρων Ελλήνων, ενώ οι οικογένειες που δεν έχουν αυτή την συσκευή αποτελούν μία μικρή μειοψηφία στην σύγχρονη ελληνική κοινωνία. Σε πολλά ελληνικά σπίτια υπάρχουν πέραν της μιας συσκευής.

Tv_newsΗ τηλεόραση έχει κάποια θετικά και κάποια αρνητικά στοιχεία. Τα θετικά της είναι ότι ψυχαγωγεί και ενημερώνει τον άνθρωπο για ότι συμβαίνει στον κόσμο. Την ενημέρωση την επιτυγχάνει μέσω των δελτίων ειδήσεων και διαφόρων ενημερωτικών εκπομπών και την ψυχαγωγία μέσω κάποιων σειρών και ψυχαγωγικών εκπομπών.

Κύριο αρνητικό της είναι ότι πολλές φορές παραπληροφορεί και ξεφεύγει από την αποστολή της, δηλαδή να μας ενημερώσει για τα γεγονότα. Άλλοτε πάλι η τηλεόραση εξυπηρετεί πολιτικά συμφέροντα και σκοπιμότητες, γίνεται όργανο που επιβάλλει ιδέες και απόψεις συνήθως των πολιτικών που θέλουν να αυξήσουν τη δύναμή τους και να επιβληθούν στο πολιτικό προσκήνιο.

commercialism adsΕπιπλέον με τις διαφημίσεις που προβάλλει η τηλεόραση γίνεται “πλύση εγκεφάλου” ειδικότερα στις μικρότερες ηλικίες και ωθεί τους τηλεθεατές στον καταναλωτισμό. Προβάλλει επίσης αρνητικά πρότυπα και πρότυπα βίας κυρίως για τα παιδιά και τους έφηβους μέσα από τις διάφορες διαφημίσεις, τις εκπομπές και ταινίες αντίστοιχα. Όλα αυτά διαταράσσουν τον ψυχικό κόσμο των ανθρώπων.

Τέλος η τηλεόραση εκπέμπει μια δόση ακτινοβολίας που είναι βλαβερή για τον οργανισμό μας,  απομονώνει τους ανθρώπους με αποτέλεσμα να μην ζουν τις χαρές που τους προσφέρει η ζωή και η φύση και έτσι ένα μεγάλο πρόβλημα που δημιουργεί είναι η τεμπελιά και η παχυσαρκία.

Η  τηλεόραση είναι μια χρήσιμη κατασκευή. Για να επωφελούμαστε από αυτή πρέπει να ξέρουμε να την χρησιμοποιούμε με τον σωστό τρόπο. Έτσι θα είναι η πιο χρήσιμη κατασκευή χωρίς να μας βλάπτει όπως κάνει τώρα.

Μαρίνα Δρόσου, Β1

Σχολιάστε

Top