
Παραδοσιακοί Κουραμπιέδες
Υλικά
- 500 γρ. βούτυρο , σε θερμοκρασία δωματίου
- 220 γρ. άχνη ζάχαρη
- 1 βανιλίνη
- 1 κ.γ. ανθόνερο
- 30 γρ. λικέρ πικραμύγδαλο, ή κονιάκ ή ρούμι
- 200-280 γρ. αμύγδαλο φιλέ, ή χοντροκομμένο
- 900 γρ. αλεύρι γ.ο.χ
- 1 πρέζα αλάτι
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C στον αέρα.
- Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το βούτυρο, την άχνη ζάχαρη και χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα με το φτερό για 10-15 λεπτά να αφρατέψει και να ασπρίσει το μείγμα.
- Προσθέτουμε τη βανίλια σε σκόνη, το ανθόνερο, το λικέρ πικραμύγδαλο και συνεχίζουμε να χτυπάμε. Αφαιρούμε τον κάδο από το μίξερ.
- Σπάμε το αμύγδαλο με τα χέρια μας για να το κάνουμε τρίμμα και το βάζουμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε το αλεύρι, το αλάτι και το βάζουμε στον κάδο του μίξερ.
- Ανακατεύουμε το μείγμα με μια κουτάλα, πολύ απαλά για να μην πέσει ο όγκος του μείγματος. Μόλις ομογενοποιηθούν τα υλικά ανακατεύουμε με τα χέρια μας.
- Πλάθουμε μπαλάκια 30 γρ. το κάθε ένα και μεταφέρουμε σε ταψί με λαδόκολλα. Πιέζουμε ελαφρά στο κέντρο με το δάχτυλό μας και ψήνουμε για 20-25 λεπτά. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για όλο το μείγμα. Αφαιρούμε και αφήνουμε να κρυώσουν.
- Βάζουμε μια στρώση από τους κουραμπιέδες στην πιατέλα σερβιρίσματος, ψεκάζουμε με ανθόνερο και πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για όλους τους κουραμπιέδες και σερβίρουμε.
Μελομακάρονα
Μίγμα 1 : Υλικά | Μίγμα 2 : Υλικά |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Για το σιρόπι : Υλικά | Για το σερβίρισμα : Υλικά |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Εκτέλεση
Για το σιρόπι: |
|
Για τα μελομακάρονα: |
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ Μ. , ΜΕΡΟΠΗ Π. , ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ Β. , ΜΑΡΙΑ ΕΛΙΣΑΒΕΤ Λ.Γ
|