Και τώρα φαΐ

Παραδοσιακοί Κουραμπιέδες

Υλικά

  •  500 γρ. βούτυρο , σε θερμοκρασία δωματίου
  • 220 γρ. άχνη ζάχαρη
  • 1 βανιλίνη
  • 1 κ.γ. ανθόνερο
  • 30 γρ. λικέρ πικραμύγδαλο, ή κονιάκ ή ρούμι
  • 200-280 γρ. αμύγδαλο φιλέ, ή χοντροκομμένο
  • 900 γρ. αλεύρι γ.ο.χ
  • 1 πρέζα αλάτι

Εκτέλεση

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C στον αέρα.
  •  Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το βούτυρο, την άχνη ζάχαρη και χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα με το φτερό για 10-15 λεπτά να αφρατέψει και να ασπρίσει το μείγμα.
  • Προσθέτουμε τη βανίλια σε σκόνη, το ανθόνερο, το λικέρ πικραμύγδαλο και συνεχίζουμε να χτυπάμε. Αφαιρούμε τον κάδο από το μίξερ.
  • Σπάμε το αμύγδαλο με τα χέρια μας για να το κάνουμε τρίμμα και το βάζουμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε το αλεύρι, το αλάτι και το βάζουμε στον κάδο του μίξερ.
  • Ανακατεύουμε το μείγμα με μια κουτάλα, πολύ απαλά για να μην πέσει ο όγκος του μείγματος. Μόλις ομογενοποιηθούν τα υλικά ανακατεύουμε με τα χέρια μας.
  • Πλάθουμε μπαλάκια 30 γρ. το κάθε ένα και μεταφέρουμε σε ταψί με λαδόκολλα. Πιέζουμε ελαφρά στο κέντρο με το δάχτυλό μας και ψήνουμε για 20-25 λεπτά. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για όλο το μείγμα. Αφαιρούμε και αφήνουμε να κρυώσουν.
  • Βάζουμε μια στρώση από τους κουραμπιέδες στην πιατέλα σερβιρίσματος, ψεκάζουμε με ανθόνερο και πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για όλους τους κουραμπιέδες και σερβίρουμε.

Μελομακάρονα

Μίγμα 1 : Υλικά Μίγμα 2 : Υλικά
  • 400 γρ. χυμό πορτοκαλιού
  • 1 κιλό  αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 400 γρ. σπορέλαιο
  • 200 γρ. ψιλό σιμιγδάλι
  • 180 γρ. ελαιόλαδο
  • 50 γρ. άχνη ζάχαρη
  • ½ κουτ. γλυκού τριμμένο γαρύφαλλο
  • 2 κουτ. γλυκού κανέλα
  • ¼ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
  • 1 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα

 

Για το σιρόπι : Υλικά Για το σερβίρισμα : Υλικά
  • 500 γρ. νερό
  • Μέλι
  • 800 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
  • Καρύδια
  • 150 γρ. μέλι
  • 3 στικ κανέλα
  • 3 γαρύφαλλα ολόκληρα
  • 1 πορτοκάλι, κομμένο στη μέση

Εκτέλεση

Για το σιρόπι:

  • Βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι, εκτός από το μέλι, να βράσουν. [Πρέπει να ξεκινήσουμε το σιρόπι 3-4 ώρες πριν αρχίσουμε να φτιάχνουμε τα μελομακάρονα για να προλάβει να έχει κρυώσει όταν βγουν τα μελομακάρονά μας από τον φούρνο].

  • Μόλις το σιρόπι πάρει μια βράση, αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το μέλι. Ανακατεύουμε και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.

Για τα μελομακάρονα:
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C στον αέρα.

  • Βάζουμε όλα τα υλικά του Μίγματος 1 σε ένα μπολ και ανακατεύουμε καλά.

  • Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε τα υλικά του Μίγματος 2.

  • Προσθέτουμε το Μίγμα 1 στο Μίγμα 2 και ανακατεύουμε ελάχιστα και πολύ απαλά με τα χέρια.

  • Πλάθουμε τα μελομακάρονα σε ομοιόμορφο σχήμα (3-4 εκ. διάμετρο, 30 γρ. το καθένα) και ψήνουμε για περίπου 20-25 λεπτά, μέχρι να γίνουν τραγανά και να πάρουν ωραίο χρώμα.

  • Μόλις είναι έτοιμα, ρίχνουμε τα καυτά μελομακάρονα στο κρύο σιρόπι και αφήνουμε για 10-15 δευτερόλεπτα. Έπειτα τα σουρώνουμε και τα πασπαλίζουμε με μέλι και καρύδια.

 

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ  Μ.  ,  ΜΕΡΟΠΗ  Π. ,  ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ Β. , ΜΑΡΙΑ ΕΛΙΣΑΒΕΤ Λ.Γ

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης