Ο Όμιλος Θεατρικής Παιδείας του 2ου Γυμνασίου Κηφισιάς ανεβάζει Αριστοφάνη

Ο Όμιλος Θεατρικής Παιδείας του 2ου Γυμνασίου Κηφισιάς παρουσίασε την Τετάρτη 3 Μαΐου τη θεατρική παράσταση «Ειρήνη» του Αριστοφάνη, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Σχολείου.
Πώς αντιδρά ένας απλός Αθηναίος χωρικός όταν βλέπει τη ζωή του να καταστρέφεται εξαιτίας του Πελοποννησιακού Πολέμου; Την απάντηση έδωσαν επί σκηνής οι δώδεκα μαθητές απ΄ όλες τις τάξεις του Γυμνασίου που συμμετείχαν φέτος στον Όμιλο. Τα παιδιά δούλεψαν στις πρόβες με ζήλο και υποδειγματική προσήλωση όλη τη χρονιά. Συνεργάστηκαν, εκφράστηκαν, πειραματίστηκαν, διασκέδασαν και έβγαλαν στην επιφάνεια ταλέντα και δεξιότητες. Και το πιο σημαντικό : έγιναν φίλοι μέσα από τη δημιουργία.
Λίγα λόγια για την αρχαία κωμωδία
Η αρχαία κωμωδία ξεπήδησε στις αρχές του 5ου αιώνα π. Χ. στην Αθήνα και ολοκλήρωσε τη διαδρομή της με τον Αριστοφάνη, ξαναζωντανεύει όμως, ακόμα και σήμερα, μέσα από τις εννέα κωμωδίες του, που έχουν διασωθεί και τις οποίες ο ποιητής συνέθεσε καθ’ όλη τη διάρκεια του Πελοποννησιακού πολέμου. Από τους προγενέστερους του Αριστοφάνη κωμωδιογράφους δεν έχουν διασωθεί παρά μόνο κάποια ονόματα, όπως του Φρυνίχου, του Φερεκράτη, του Ευπόλιδος, του Κρατίνου, του Κράτητος, του Μάγνητος, καθώς και κάποια αποσπάσματα κειμένων τους, καθιστώντας μ’ αυτόν τον τρόπο τον Αριστοφάνη ταυτόσημο της αρχαίας κωμωδίας και κύριο εκπρόσωπό της. Ο Αριστοτέλης αποδίδει την ονομασία του είδους στο άσμα “κῶμος”, που τραγουδούσε μια ξέφρενη παρέα, μέσω του οποίου ενώνονταν όλοι οι πιστοί ακόλουθοι του θεού Διονύσου σε ζωηρούς εορτασμούς και οι κωμωδοί ήταν οι τραγουδιστές του κώμου. Και τη στιγμή, που εισήχθη η δραματική φαντασία σ’ αυτούς τους εορτασμούς, τότε ακριβώς γεννήθηκε η κωμωδία.
Λίγα λόγια για το έργο
Η κωμωδία «Ειρήνη», ένα από τα πιο γνωστά αντιπολεμικά έργα όλων των εποχών, παίχτηκε για πρώτη φορά το 421 π.Χ. στα Μεγάλα Διονύσια και κέρδισε το δεύτερο βραβείο. Ο Τρυγαίος, έχοντας βαρεθεί τον πόλεμο ανάμεσα στην Αθήνα και την Σπάρτη αποφασίζει να ανέβει στον ουρανό καβάλα σ’ ένα τεράστιο σκαθάρι και να ρωτήσει τον Δία πού βρίσκεται η Ειρήνη. Την απελευθερώνει από τη σκοτεινή σπηλιά στην οποία την είχε κλείσει ο Πόλεμος και γυρίζει πίσω στην Αθήνα για να αντιμετωπίσει τους εμπόρους όπλων που θησαυρίζουν από την ανθρώπινη δυστυχία.
Βιβλιογραφία
Moretti, J. – C. 2019. Θέατρο και κοινωνία στην αρχαία Ελλάδα. Σειρά: Ιστορία του Αρχαίου κόσμου. 6η εκδ. Κ. Μπούρας (επιμ.), Μτφ. Ε. Δημητρακοπούλου. Αθήνα: Πατάκης.
Trede, M. 1997. «Ο Αριστοφάνης και η αρχαία κωμωδία». Στο: Ιστορία της Ελληνικής λογοτεχνίας. 1ος τόμος. S. Said, M. Trede και A. LeBoulluec (επιμ.), Μ. Ξανθάκη – Καραμάνου (επιμ.) 213 – 220. Αθήνα: Παπαζήση.