Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός μας εκπαιδεύει.

Οι μαθητές μας είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μια πολύ ενδιαφέρουσα ενημέρωση από την  κ. Νίκη Χριστίνα Νικολοπούλου Πρόεδρο του τμήματος Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Ζακύνθου. Η ακούραστη κ. Νικολοπούλου για τρεις ημέρες από τις 20 έως και τις 22 Φεβρουαρίου του 2023 ενημέρωσε όλα τα τμήματα του σχολείου  σχετικά με τη δράση του Ερυθρού Σταυρού αλλά έκανε και μια επίδειξη παροχής πρώτων βοηθειών (ανάνηψη, καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση, ΚΑΡΠΑ) και γενικά του τρόπου αντιμετώπισης μιας κρίσιμης για τη ζωή ενός ανθρώπου κατάστασης μέχρι να φτάσει το ασθενοφόρο.

Στο τέλος η κ. Νικολοπούλου είχε και την ευχαρίστηση να μας παραχωρήσει μια συνέντευξη την οποία και παραθέτουμε αυτούσια:

1) κ. Νικολοπούλου, πώς προέκυψε αυτή η πολύ ενδιαφέρουσα για τους συμμαθητές μας ενημερωτική δράση;

Η δράση μας αυτή προέκυψε μετά από την επιθυμία των καθηγητών σας για ενημέρωση και γνώση δική σας με σκοπό να μπορείτε να φανείτε χρήσιμοι σε ένα άτομο το οποίο μπορεί να χρειαστεί την βοήθειά σας σε αρχικό στάδιο πριν ακόμα φτάσει το ΕΚΑΒ για να του προσφέρει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

 2)Πείτε μας λίγα λόγια για το φορέα που εκπροσωπείτε.

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός ιδρύθηκε στις 10 Ιουνίου 1877, με πρωτοβουλία της βασίλισσας Όλγας. Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός είναι ο μεγαλύτερος ανθρωπιστικός οργανισμός στην Ελλάδα με σύνθετο έργο που βασίζεται στην εθελοντική δράση και την άμεση ανταπόκριση των πολιτών. Κινητοποιείται στοχεύοντας πάντα στην ανακούφιση του ανθρώπινου πόνου σε περιόδους πολέμου και ειρήνης, στηρίζοντας τραυματίες, ασθενείς, πρόσφυγες, ηλικιωμένους, ανθρώπους με οικονομικές δυσκολίες και άτομα από κάθε ευάλωτη ομάδα του πληθυσμού. Η δράση του έχει συνδεθεί με την επαγρύπνηση, την αλληλεγγύη και τη φιλαλληλία και είναι συνώνυμη της αφιλοκερδούς προσφοράς και της ανιδιοτέλειας.

Οι βασικοί σκοποί και στόχοι του Ε.Ε.Σ. είναι:

- Σε καιρό πολέμου: η συνδρομή στο έργο της Στρατιωτικής Υγειονομικής Υπηρεσίας, η νοσηλευτική περίθαλψη τραυματιών και ασθενών, καθώς και η προστασία των αιχμαλώτων, του άμαχου πληθυσμού και των θυμάτων πολέμου.
- Σε καιρό ειρήνης: η αρωγή και συμπαράσταση στα θύματα θεομηνιών και επιδημιών, καθώς και η αυτόνομη ή σε συνεργασία με το Κράτος και κοινωνικούς φορείς, ανθρωπιστική δραστηριότητα.

Από το 1877 έως σήμερα, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός συνεχίζει άκοπα να επιτελεί το ανθρωπιστικό του έργο φροντίζοντας τις πιο αδύναμες πληθυσμιακές ομάδες της χώρας.  Σε συνεργασία με άλλους θεσμικούς φορείς, κρατικούς και μη, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός είναι στο πλευρό κάθε ανθρώπου, οικογένειας ή ομάδας που αντιμετωπίζει δυσκολίες χωρίς να θέτει φυλετικά, εθνικά ή οικονομικής κατάστασης όρια στη δράση του.  Παράλληλα, όταν και όποτε υπάρχει ανάγκη στο εξωτερικό, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός ενεργοποιείται σε συνεργασία με τους Εθνικούς Συλλόγους άλλων χωρών για την αποστολή διεθνούς βοηθείας
Με βαθιά ανθρωπιστικά ιδανικά και με αίσθημα ευθύνης, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός ήταν και είναι παρών στα σημαντικότερα ιστορικά γεγονότα της Ελλάδας αλλά και διεθνώς, και συνεχίζει να επιτελεί το σύνθετο ανθρωπιστικό έργο πάντα με στόχο τον άνθρωπο και πάντα με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο.

Στην Ζάκυνθο έχει επιληφθεί το Σώμα εθελοντών Σαμαρειτών Διασωστών και Ναυαγοσωστών ΕΕΣ με δύναμη 30 εκπαιδευμένους εθελοντές σαμαρείτες.

3)Περιγράψτε μας κάτι  προσωπικό από την πολύχρονη δράση σας στο σώμα αυτό (π.χ. πώς σας ήρθε η ιδέα να ξεκινήσετε, ένα βίωμα ανεξίτηλο στη μνήμη σας).

Ασχολούμαι περιοδικά με τον Ε.Ε.Σ από το 1997 και εντατικά την τελευταία τριετία…..είμαι υπεύθυνη Εθελοντικών Τμημάτων ΕΕΣ Ζακύνθου και ταυτόχρονα εκπαιδεύτρια Α’Βοηθειών.

Το κίνητρο για να ασχοληθώ με το κίνημα του εθελοντισμού ήταν η επιθυμία μου να προσφέρω στον άνθρωπο βλέποντας γύρω μου από μικρή (σχεδόν στην ηλικία σας) την ανάγκη που είχαν διάφορες κοινωνικές ομάδες (π.χ ηλικιωμένοι, ανήμποροι, άρρωστοι κλπ)για βοήθεια και προσφορά.

Από την μέχρι τώρα δραστηριότητά μου στον Ε.Ε.Σ θεωρώ ότι ο ορισμός μου ως εκπαιδεύτρια από το Κ.Δ.Σ με πρόεδρο τον dr Αντωνίου Αυγερινό,είναι η αφετηρία για περισσότερη δράση σε αυτόν τον παγκόσμιο οργανισμό.

Πολλά είναι τα βιώματα από την πολύχρονη δράση μου

Χαρακτηριστικά θυμάμαι την προσφορά μας στην Π.Υ του νησιού μας στις περσινές εκδηλωθείσες πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στην Ζάκυνθο, και την βοήθεια που προσφέραμε ως περιφερειακό τμήμα στον μαραθώνιο Αθηνών , την συμμετοχή μας σε διάφορες αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, την συνδρομή μας σε άλλα κράτη όπως ο σεισμός της Τουρκίας πριν λίγα χρόνια , την συνδρομή μας επίσης στο μεταναστευτικό κύμα στην Μυτιλήνη κτλ.

4)Γιατί θα παροτρύνατε έναν νέο να ενταχθεί στις τάξεις του Ερυθρού Σταυρού;

Τα οφέλη της ένταξης νέων ανθρώπων στο κίνημα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, είναι:

-Να εισπράξουν την ικανοποίηση που δίνει η εθελοντική προσφορά

-Να συμβάλουν με τη δράση και τις ιδέες τους στην ανάπτυξη της κοινότητάς τους.

-Να επιμορφωθούν σε σύγχρονα κοινωνικά ζητήματα.

-Να δημιουργήσουν νέες φιλικές σχέσεις με συνομηλίκους τους από τον τόπο τους, την Ελλάδα και το εξωτερικό και να έρθουν σε επαφή με διαφορετικές κουλτούρες.

-Να αναπτύξουν δεξιότητες οργάνωσης, δημιουργίας, συνεργασίας και επικοινωνίας.

-Να εμπλουτίσουν το βιογραφικό τους σημείωμα.

Επισημαίνεται ότι καμία οικονομική επιβάρυνση δεν έχουν όσοι και όσες εγγράφονται στον Ε.Ε.Σ.

5)Ποιες είναι οι εντυπώσεις σας από την επαφή σας με τους μαθητές;

Ήταν μια εξαιρετική εμπειρία για εμένα, η επαφή μου μαζί σας , να βρεθούμε στον χώρο του σχολείου σας. Τίποτα δεν θα ήταν δυνατόν χωρίς την παραίνεση και την στήριξη του κ. Παναγιώτη Μουζάκη, διευθυντή του 2ου Γυμνασίου Ζακύνθου και των υπολοίπων καθηγητών του ιδίου σχολείου .

Η παρουσίασή μου με θέμα τις Α” Βοήθειες, ήταν μια εκπληκτική ευκαιρία για μένα να σας ανακαλύψω και να σας αγαπήσω ακόμη περισσότερο.

Ελπίζω και στο μέλλον να έχω την ευκαιρία να συνεργαστώ για άλλη μια φορά με τους καθηγητές του σχολείου σας με την ελπίδα μέσα από αυτή την διαδικασία να μπορέσουμε να πείσουμε νέους ανθρώπους να αγαπήσουν τον εθελοντισμό. Γιατί μόνο μέσω της προσφοράς εθελοντικής εργασίας, λοιπόν, μαθαίνουμε ότι οι άνθρωποι που δεν είχαν ίσες ευκαιρίες, ή πήραν λανθασμένες αποφάσεις, ή οι άνθρωποι που οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο βρίσκουν -έστω και προσωρινά- ανακούφιση στο ζεστό χαμόγελο των εθελοντών του Ε.Ε.Σ που τους προσεγγίζουν.

 κ. Νικολοπούλου σας ευχαριστούμε για όλα αυτά τα τόσο σημαντικά που μας μάθατε αυτές τις ημέρες και σας ευχόμαστε καλή συνέχεια στο απαιτητικό και σωτήριο έργο σας!

(Τη συνέντευξη επιμελήθηκαν οι μαθητές: Μπραχαμάι Γκεντιάν, Παπαδάτου Κοντού Χριστίνα,  Σούρμπη Ευαγγελία, Χείλαρη Άννα.)

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης