Η πρωτοβουλία για την ίδρυση των Παιδικών Χωριών SOS στην Ελλάδα ανήκει στην κα Κλώντια Κατσαρά, η οποία ως φίλη και μέλος των Παιδικών Χωριών SOS στη Γαλλία, ήρθε στην Ελλάδα μ΄ ένα μεγάλο όνειρο και ένα συγκεκριμένο σκοπό: να δημιουργήσει ένα Παιδικό Χωριό SOS και στη χώρα μας, για τα παιδιά που δεν μπορούσαν να μεγαλώνουν, για διάφορους λόγους, κοντά στους γονείς τους.
Με την υποστήριξη λίγων φίλων της, που τους εμπιστεύθηκε το όραμά της και οι οποίοι ήταν τα 21 ιδρυτικά μέλη του Σωματείου, με πείσμα και επιμονή στο σκοπό που ήθελε να υπηρετήσει, ξεκίνησε μια επίμονη προσπάθεια, αψηφώντας τους σκοπέλους της αναβλητικότητας και της γραφειοκρατίας.
Οι εφημερίδες της εποχής και ειδικά το περιοδικό ΓΥΝΑΙΚΑ, μιλούσαν για την ιδέα ενός Παιδικού Χωριού SOS που θα έφερνε την ανατροπή στα δεδομένα της παιδικής προστασίας. Οι προσπάθειες όλων αυτών των ανθρώπων απέδωσαν καρπούς και το Σωματείο «Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος» ιδρύθηκε στα τέλη του 1975 ως ειδικά αναγνωρισμένο φιλανθρωπικό σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.
Όλα αυτά τα χρόνια της λειτουργίας μας έχουμε λάβει σημαντικές διακρίσεις από την Ακαδημία Αθηνών, τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, το Κοινωφελές Ίδρυμα «Α. ΩΝΑΣΗΣ», το Υπουργείο Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης και πολλούς συλλόγους και οργανώσεις, για το έργο μας προς τα παιδιά που στερούνται ή κινδυνεύουν να στερηθούν τη φροντίδα των γονιών τους.
- ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΩΡΙΑ SOS
Κάθε Παιδικό Χωριό SOS προσφέρει εναλλακτική φροντίδα και υποστήριξη σε ένα οικογενειακού τύπου πλαίσιο σε παιδιά που έχουν χάσει τους γονείς τους ή δεν μπορούν να παραμείνουν στη φροντίδα της βιολογικής τους οικογένειας. Αγόρια και κορίτσια, διαφορετικών ηλικιών, ζουν και μεγαλώνουν μαζί στο Παιδικό Χωριό SOS, σε οικογένειες που αποτελούνται από 4 έως 6 παιδιά. Τα παιδιά που μεγαλώνουν σε ένα Παιδικό Χωριό SOS φοιτούν στα σχολεία της περιοχής και συμμετέχουν σε αθλητικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες στην ευρύτερη κοινότητα.
- ΜΙΑ ΣΥΧΝΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΩΣ ΕΡΧΕΤΑΙ ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΩΡΙΑ SOS
Για να έρθει ένα παιδί σε ένα από τα Παιδικά Χωριά SOS, είναι απαραίτητη η έκδοση Εισαγγελικής παραγγελίας από την αρμόδια Εισαγγελία Ανηλίκων, κατόπιν της ολοκλήρωσης των ιατρικών και αναπτυξιακών εξετάσεων του παιδιού σε Δημόσιο Νοσοκομείο. Επίσης, ζητείται γραπτό αίτημα της Κοινωνικής Υπηρεσίας της περιοχής διαμονής της βιολογικής οικογένειας και, αν είναι εφικτό, γραπτό αίτημα της οικογένειας.
- ΠΟΣΑ ΠΑΙΔΙΑ ΖΟΥΝ ΣΕ ΜΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ SOS
Σε κάθε σπίτι ενός Παιδικού Χωριού SOS μεγαλώνει μια οικογένεια με 4-6 παιδιά, διαφορετικών ηλικιών. Τα βιολογικά αδέρφια μεγαλώνουν μαζί στην ίδια οικογένεια.
- ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΘΕΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΧΩΡΙΩΝ SOS ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΝΑΔΟΧΙΚΗ
Τα Παιδικά Χωριά SOS υποστηρίζουμε ενεργά αρκετά χρόνια το θεσμό της Αναδοχής, ως βασικό εργαλείο στην προσπάθεια της Απόϊδρυματοποίησης στην Ελλάδα, όπου είμαστε πρωτοπόροι. Έχουμε ιδρύσει την Υπηρεσία Αναδοχής SOS, λειτουργούμε τον Ξενώνα Βρεφών SOS με κύριο στόχο την αναδοχή των παιδιών. Επίσης συνεργαζόμαστε με τις δημόσιες δομές με στόχο την ποιοτική και ποσοτική βελτίωση της Αναδοχής στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα είμαστε στο στάδιο της μετεξέλιξης των δομών φροντίδας μας με στόχο την προσαρμογή τους στον νέο Νόμο περί Αναδοχής.
- ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΡΓΑΣΤΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΩΣ ΜΗΤΕΡΑ SOS
Υπάρχουν κάποιες βασικές προϋποθέσεις για να εργαστεί κάποια γυναίκα ως Μητέρα SOS στα Παιδικά Χωριά SOS. Η υποψήφια θα πρέπει να είναι 35-50 χρονών, να μην έχει ανήλικα παιδιά υπό την προστασία της και να είναι τουλάχιστον απόφοιτη λυκείου. Υπάρχουν πολλά στάδια έως την τελική επιλογή μιας υποψήφιας. Σε όλα αυτά τα στάδια η αξιολόγηση είναι αμφίδρομη, δηλαδή η υποψήφια αξιολογεί το έργο των Παιδικών Χωριών SOS και εμείς από την πλευρά μας αξιολογούμε τις ικανότητες, τις δεξιότητες και την ψυχική και σωματική υγεία κάθε υποψήφιας.
ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΠΟΙΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΙΣ ΜΗΤΕΡΕΣ ΑΥΤΕΣ;
Ναι. Μετά το στάδιο των συνεντεύξεων, οι οποίες πραγματοποιούνται από ψυχολόγους, ακολουθεί μια εβδομαδιαία εκπαίδευση στην οποία επαγγελματίες των Παιδικών Χωριών SOS καλύπτουν διάφορες θεματικές σχετικά με τη φροντίδα, την υποστήριξη και την ανάπτυξη των παιδιών που υποστηρίζονται από το Σωματείο μας. Παρουσιάζονται σε μεγαλύτερο βάθος οι εργασιακοί ρόλοι και το πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ των επαγγελματιών. Στη συνέχεια, οι υποψήφιες που πληρούν τις βασικές προϋποθέσεις και ολοκληρώνουν με επιτυχία την εκπαιδευτική διαδικασία, πραγματοποιούν έμμισθη πρακτική άσκηση σε κάποια από τα Προγράμματα των Παιδικών Χωριών SOS.
- ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΩ ΤΑ ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΩΡΙΑ SOS
Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να στηρίξετε το έργο μας, από την κάλυψη συγκεκριμένων αναγκών μας σε είδος μέχρι τη χρηματική δωρεά για την κάλυψη μέρους των ετήσιων αναγκών διαβίωσης ενός παιδιού μας. Κάθε δωρεά είναι για εμάς πολύτιμη, καθώς το έργο μας στηρίζεται αποκλειστικά στις δωρεές που προσφέρουν
Η ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΗΣ Β ΤΑΞΗΣ