Το πέταγμα του χαρταετού είναι ένα έθιμο της Καθαρής Δευτέρας που μένει ανεξίτηλο από τη μνήμη των παιδικών μας χρόνων. Ποιος δε θυμάται οικογενειακές εκδρομές με αέρηδες, με αποτυχημένες και επιτυχημένες ανυψώσεις, με το θέαμα δεκάδων πολύχρωμων χαρταετών να συναγωνίζονται σε πτήσεις και εναέριες βουτιές, με χειροτεχνίες ατομικές και ομαδικές και διαγωνισμούς για τον καλύτερο χαρταετό της χρονιάς; Μπορεί τα τελευταία χρόνια πολλοί να τον αγοράζουν από πλανόδιους πωλητές, όπως τα χριστουγεννιάτικα δέντρα, αλλά η χειροποίητη κατασκευή του είναι άλλο πράγμα! Είναι και αντίσταση στην εμπορευματοποίηση!
Το πέταγμα του αετού μπορεί να μας δίνει χαρά και ένα αίσθημα ελευθερίας, όμως συνδέεται με τη χριστιανική πίστη και συμβολίζει το πέταγμα της ανθρώπινης ψυχής προς το Θεό. Το πέταγμα του χαρταετού ψηλά στον καταγάλανο ουρανό, όπου κάνει τις φιγούρες του με τις ριπές του ανέμου συμβολίζει την κάθαρση και την ανάταση της ψυχής μετά το ξεφάντωμα της αποκριάς. Μετά το πέταγμα του χαρταετού, η ψυχή μας είναι καθαρή και έτοιμη να ξεκινήσει τη νηστεία της Σαρακοστής, αρχίζοντας από την Καθαρή Δευτέρα.
Δεν είναι λίγες οι οικογένειες που θα ξεχυθούν στην εξοχή, για να απολαύσουν τόσο το πέταγμα του χαρταετού όσο και τα σαρακοστιανά εδέσματα. Αν θέλετε να κάνετε αυτή την εμπειρία αξέχαστη, φτιάξτε το χαρταετό σας μόνοι σας ή ακόμα καλύτερα με την παρέα των φίλων σας. Θα χρειαστείτε στρατσόχαρτο, σχοινί, λεπτά ξύλα και πολλή φαντασία, για να τον διακοσμήσετε. «Αμόλα καλούμπα», λοιπόν, και του χρόνου, με υγεία!.
Άλλο ένα έθιμο της λήξης της Αποκριάς είναι τα λεγόμενα «κούλουμα», που συνδέονται με τον υπαίθριο εορτασμό της Καθαρής Δευτέρας.
Κατά τους φιλολόγους, η λέξη προέρχεται από τον αναγραμματισμό της λατινικής λέξης cumulus, που σημαίνει σωρός, αφθονία ή επίλογος, τέλειωμα, (πρβλ accumulate στα αγγλικά) και υποδηλώνει το πολύ φαγοπότι με πολύ χορό, ή το τέλος της εορταστικής περιόδου της Αποκριάς. Η καυστική σάτιρα είναι από τα χαρακτηριστικά των κούλουμων της Καθαρής Δευτέρας σε πολλές περιοχές της ελληνικής επικράτειας. Συνοδεύεται από λαϊκά δρώμενα μεταμφιεσμένων, γλέντι, χορό και οινοποσία, γεγονός που συνδέει το έθιμο με την αρχαία διονυσιακή λατρεία και τις τελετές της. Αφού μάθατε λοιπόν την προέλευσή τους, σας ευχόμαστε να περάσετε καλή Αποκριά και καλά κούλουμα!