Στα μονοπάτια του ελαιολάδου οι μαθητές-δημοσιογράφοι του 2ου Πρότυπου Γυμνάσιου Βόλου

Στο πλαίσιο των δράσεων του Ομίλου Δημοσιογραφίας του 2ου Πρότυπου Γυμνάσιου Βόλου πραγματοποιήθηκε μια ακόμη ενδιαφέρουσα δράση με πρωταγωνιστές του νεαρούς εκκολαπτόμενους ρεπόρτερ! Υπό την καθοδήγηση της υπεύθυνης καθηγήτριάς τους Σοφίας Κανταράκη, τα δημοσιογραφικά ενδιαφέροντα κινήθηκαν στο πολύτιμο ελαιόλαδο, το οποίο δέχθηκε και την κριτική της γευσιγνωσίας. Καλεσμένη τους ήταν η ελαιοπαραγωγός της περιοχής μας, χημικός μηχανικός κα Ιωάννα Παπαδοπούλου, η οποία ανέλυσε τη διαδρομή της ελιάς και του λαδιού στον τόπο μας. Μίλησε για το δέντρο της ελιάς, που καλλιεργείται από τα πανάρχαια χρόνια, κυρίως στις χώρες γύρω από τη λεκάνη της Μεσογείου και προσφέρει ένα από τα βασικότερα είδη διατροφής του ανθρώπου, ενώ συνδέθηκε με όλους τους πολιτισμούς που αναπτύχθηκαν σε αυτές. Η κα Παπαδοπούλου αναφέρθηκε σε πολλούς τομείς.  Εξήγησε πως η ελιά αποτελεί σύμβολο ειρήνης και φιλίας των λαών. Μόνο ο κότινος, εξαιρετική διάκριση για τους νικητές των Ολυμπιακών αγώνων της αρχαιότητας, αντικαταστάθηκε στην εποχή μας με υλιστικά έπαθλα, αφού τα πάντα, ακόμη και η Ολυμπιακή Ιδέα, εμπορευματοποιήθηκαν. Το ελαιόλαδο χρησιμοποιήθηκε σε ποικίλες χρήσεις πέρα από τη διατροφή. Αποτέλεσε τη βασική καύσιμη-φωτιστική ύλη και ήταν από τα λίγα γνωστά φαρμακευτικά μέσα για πολλούς αιώνες. Από το 2005 και μετά γίνονται συστηματικές μελέτες για τις θεραπευτικές ιδιότητες συστατικών του ελαιολάδου (πολυφαινόλες). Η καλλιέργεια της ελιάς, στη χώρα μας, έχει ιδιαίτερο οικονομικό και κοινωνικό ενδιαφέρον. Σε παγκόσμια κλίμακα η Ελλάδα κατέχει την 3η θέση στην παραγωγή ελαιολάδου και 2η σε παραγωγή βρώσιμης ελιάς. Οι Έλληνες διατηρούν και σήμερα την 1η θέση σε παγκόσμια κλίμακα στην κατά άτομο κατανάλωση. Οι θεματικές που αναφέρθηκε αφορούσαν στη συγκομιδή της ελιάς αλλά και τη διαδικασία παραγωγής του ελαιολάδου. Σήμερα, επεσήμανε, η μεγαλύτερη ποσότητα του ελληνικού ελαιολάδου εξάγεται σε χύμα μορφή. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η τιμή του να καθορίζεται από τις δύο πρώτες χώρες παραγωγής (Ισπανία και Ιταλία). Η προσπάθεια όλων των ανθρώπων του κλάδου πρέπει να στραφεί στην τυποποίηση του εθνικού μας προϊόντος. Το ελαιόλαδο αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας, της καθημερινότητάς μας, της παράδοσής μας. Η κα Παπαδοπούλου πρόσφερε στους μαθητές ως ενθύμιο της δράσης μπουκαλάκια με ελαιόλαδο, ενώ στο τέλος της παρουσίασης και μετά τη συνέντευξη των μαθητών, ακολούθησε τραπέζι γευσιγνωσίας με ποικιλίες ελαιολάδου και ζεστό ψωμί ως συνοδευτικό!!!

 

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης