Μικρασιατική καταστροφή. Κρατάμε τη μνήμη ζωντανή!! Γράφουν οι μαθήτριες Απωλλίνα Σπανοδήμου & Αναστασία Σκολαρίκη, τμήμα Β2

Η πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών «Το Εγγλεζονησι» κα Ουρανία Κουτσογιάννη, επισκέφθηκε τη Δευτέρα στις 14.2.2022 τον Όμιλό μας και ανέλυσε τα γεγονότα της μικρασιατικής καταστροφής του 1922.
(Απωλλίνα Σπανοδήμου – Αναστασία Σκολαρίκη, τμήμα Β2)

Την Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου του 2022, καλεσμένη στον όμιλο δημοσιογραφίας η φιλόλογος και πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μικρασιατών Νέας Ιωνίας <> κυρία Ουρανία Κουτσογιάννη, μοιράστηκε μαζί μας προσωπικές της εμπειρίες που έζησε μεταναστεύοντας από τη Σμύρνη στη Νέα Ιωνία, Βόλου. Μας περιέγραψε τις κατοικίες των μεταναστών στη περιοχή μας. Πρόκειται για τετράγωνα σπίτια μικρών διαστάσεων, στα οποία κατοικούσαν πολλοί άνθρωποι μαζί, ενώ πολλές φορές κατασκεύαζαν και ένα δεύτερο όροφο, ο οποίος χρησιμοποιούνταν ως μαγαζί. Οι συνθήκες διαβίωσης ήταν πολύ δύσκολες καθώς στερούνταν το νερό ή το φαγητό, τις περισσότερες φορές για οικονομικούς λόγους. Οι κάτοικοι της περιοχής δεν τους αποδέχονταν και τους έκαναν πολλά <>. Επίσης, η κυρία Κουτσογιάννη μας έκανε ένα μικρό μονόπρακτο περιγράφοντας τις σκέψεις και τα συναισθήματα μιας γυναίκας που βίωσε τις συνθήκες εκείνης την εποχή.
Μας ανέφερε πως ο συγκεκριμένος σύλλογος πήρε το όνομά του από το νησί Εγγλεζονήσι που βρίσκεται στο κόλπο της Σμύρνης. Η πιθανότερη εκδοχή για την ονομασία του νησιού και της ομώνυμης συστάδας είναι πως προέρχεται από παραφθορά του «Εγκλαζομενήσια», ονομασία που σχετίζεται με τις αρχαίες Κλαζομενές και κατά την αρχαιότητα ονομαζόταν Δρυμούσα. Επίσης το νησί κατά το παρελθόν είχε κυρίως ελληνικό πληθυσμό που ζούσε στους τρεις οικισμούς του νησιού.
Ήταν χαρά μας που γνωρίσαμε την κυρία Κουτσογιάννη και που θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε τους οικισμούς και να επισκεφτούμε το πολιτιστικό σύλλογο <>.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης