Η επίσκεψη του Ομίλου Δημοσιογραφίας στο Βελεστίνο.

Γράφει η Αναστασία Σκολαρίκη (Γ2). Τη Δευτέρα 31 Οκτωβρίου, οι μαθητές του Ομίλου Δημοσιογραφίας του σχολείου μας, μαζί με την υπεύθυνη καθηγήτρια, κ.α. Σοφία Κανταράκη, είχαν την τιμή και τη χαρά να επισκεφθούν τον δήμαρχο του Δήμου Ρήγα Φεραίου, κ. Δημήτρη Νασίκα. Ο ίδιος, κατόπιν ερωτήσεων των μαθητών, τούς παρέθεσε πληροφορίες σχετικές με τα κοινωνικά ζητήματα του Βελεστίνου, λόγου χάριν την εφηβική παραβατικότητα και τον μεγάλο αριθμό των αδέσποτων ζώων. Επιπλέον, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι προτού γίνει δήμαρχος, ήταν ελεύθερος επαγγελματίας και συγκεκριμένα, είχε φροντιστήριο φυσικής. Η αγάπη του, όμως, για τον τόπο του, αποτέλεσε τον κινητήριο μοχλό, προκειμένου να ασχοληθεί με τη διοίκηση, αν και η μετάβασή του αυτή, από τον χώρο δηλαδή της εκπαίδευσης, στον χώρο της διοίκησης, είχε μεγάλο προσωπικό κόστος. Επιπρόσθετα, κάνοντας μια ιστορική αναδρομή, τούς μίλησε για τον τρόπο με τον οποίο το Βελεστίνο και η Θεσσαλονίκη συνδέονται. Σύμφωνα με την ιστορία, λοιπόν, η πέμπτη σύζυγος του Φιλίππου Δ’, η Νικησίπολη, καταγόταν από τις αρχαίες Φερρές, στα θεμέλια των οποίων είναι χτισμένο το Βελεστίνο. Αφού παντρεύτηκαν, έκαναν μία κόρη, την οποία ονόμασαν Θεσσαλών Νίκη, ήτοι «Νίκη πάνω στους Θεσσαλούς». Γι’ αυτόν τον λόγο, σε λίγο καιρό το Βελεστίνο και η Θεσσαλονίκη θα αδελφοποιηθούν! Τέλος, αναφέρθηκε γενικότερα στην περιοχή του Βελεστίνου, λέγοντας πως κατόπιν απογραφής, συνειδητοποίησαν πως ο πληθυσμός τους, παρουσίασε κάθοδο, διότι από τους 15.000, έπεσε στους 10.000 κατοίκους, καθώς και ότι το Βελεστίνο αξίζει να γίνει τουριστικός προορισμός, κάτι το οποίο θα επιτευχθεί εφόσον υπάρξει ξενοδοχειακή μονάδα.

Έπειτα, οι μαθητές ξεναγήθηκαν στο εκθεσιακό κέντρο «Ρήγας Φεραίος», όπου μελέτησαν με ιδιαίτερη προσήλωση τη χάρτα του Ρήγα, ενώ ταξιδεύοντας στα μονοπάτια του παρελθόντος γνώρισαν τους πραγματικούς Έλληνες Ήρωες του Έθνους. Τέλος, τραγουδώντας τον Θούριο, ένιωσαν σαν να ξετυλίγονται μπροστά τους, ωσάν κολάζ, τα δύσκολα χρόνια της σκλαβιάς.

Εν κατακλείδι, η συγκεκριμένη εκδρομή ήταν ίσως  η καλύτερη, καθώς η συνέντευξη που τους παραχώρησε ο κ. Νασίκας, σε συνδυασμό με την περιδιάβαση στα σοκάκια του παρελθόντος, ήταν κάτι το οποίο βρίθει ενδιαφέροντος, συγκίνησης και πρωτοτυπίας, όπως άλλωστε δήλωσαν και οι ίδιοι οι μαθητές!

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης