Η μουσική είναι παντού!

          Τι είναι η μουσική; Ποιος την εφηύρε; Πώς φτιάχνεται; Γιατί μου αρέσει; Γιατί κάποια κομμάτια με κάνουν να κλαίω, άλλα να χαμογελάω και άλλα να χορεύω; Γιατί υπάρχουν τόσα είδη μουσικής και ο καθένας προτιμά κάτι διαφορετικό; Γιατί κάποια κομμάτια είναι τόσο βαρετά; Γιατί ο κόσμος δείχνει πιο όμορφος, όταν ακούω μουσική;

Η μουσική υπάρχει στη ζωή του ανθρώπου από όταν πρωτοεμφανίστηκε στη γη. Μουσική είναι κάθε ήχος που έχει ρυθμό και συχνότητα, όπως το κελάηδημα των πουλιών, η βροχή που πέφτει στο χώμα, τα ουρλιαχτά από τον πόνο. Ο χτύπος της καρδιάς της μαμάς μας είναι το πρώτο μας ρυθμικό άκουσμα, όταν είμαστε ακόμα έμβρυα. Στο πέρασμα των χρόνων ο άνθρωπος εξελίχθηκε και κατασκεύασε μια πρώιμη μορφή ορισμένων σημερινών μουσικών οργάνων  από καβούκια χελώνας και εντόσθια ζώων.

Σήμερα, η μουσική είναι η τέχνη που βασίζεται στην οργάνωση ήχων με σκοπό τη σύνθεση, εκτέλεση και ακρόαση/λήψη ενός έργου. Οι συνθέτες και οι μουσουργοί γράφουν μελωδίες με σκοπό να αγγίξουν τις ψυχές των ανθρώπων. Υπάρχουν έργα για όλα τα γεγονότα της ζωής μας, τις χαρές και τις λύπες, τη νοσταλγία, το χρέος, την απορία, την αγωνία για το αύριο, την επανάσταση, την αγάπη για τη ζωή, τη μοναξιά, τον θάνατο, τη γέννηση, τη φύση, τη θρησκεία, την εξιλέωση, την πατρίδα, τον έρωτα, τραγούδια κυρίως δημοτικά αλλά και από λαμπρούς καλλιτέχνες για κάθε πόλεμο, κάθε εξέγερση, κάθε γεγονός που άλλαξε την ανθρώπινη ιστορία για πάντα. Τραγούδια παραδοσιακά, συμφωνίες, σουίτες, κλασικά και σύγχρονα έργα, ροκ, ποπ, ραπ, ρέγκε κ.ο.κ.

Στον καθένα μας αρέσουν διαφορετικά είδη μουσικής στις διάφορες ηλικιακές φάσεις της ζωής μας. Είναι λογικό, όταν είμαστε παιδιά να προτιμάμε χαρούμενα και απλά έργα, ως έφηβοι να πειραματιζόμαστε με πιο ιδιαίτερους και πρωτόγνωρους ήχους, που νιώθουμε ότι μας εκφράζουν, όταν μεγαλώνουμε, όμως, και καταλήγουμε σε κάποια είδη που μας αρέσουν, ίσως πιο ποιοτικά, τότε πλέον κατασταλάζουμε, ωριμάζουμε και τελικά αποφασίζουμε για τη στάση μας απέναντι στη μουσική. Όμως, γιατί, όταν ο γείτονας ακούει τσάμικα, εγώ αγοράζω ωτοασπίδες από το φαρμακείο και, όταν ακούω ροκ, η γειτόνισσα μου φωνάζει πως της πήρα τα αυτιά; Επειδή, απλά, όλοι είμαστε διαφορετικοί και μας αρέσουν διαφορετικά φαγητά, ρούχα, χρώματα, ασχολίες, μαθήματα, άρα και είδη μουσικής.

Η μουσική είναι παντού, στις ταινίες, στο θέατρο, στη ζωγραφική, στον χορό, στο αυτοκίνητό μας, στο σπίτι μας, μέσα μας. Έχει διαστάσεις, βρίσκεται στον χώρο και στο χρόνο, σε όλο τον κόσμο. Εξαρτάται από τις νότες, τα διαστήματα, τις πτώσεις, τις αλλοιώσεις, τις βαθμίδες, τις φωνές και πολλούς άλλους ακαταλαβίστικους μουσικούς όρους αλλά και από τον συνθέτη και τον εκτελεστή. Η μουσική είναι μια υποκειμενική, έντονα υπαινικτική τέχνη που υπήρχε από πάντα και θα υπάρχει για πάντα και παντού στις ζωές μας.

Ε. Κυριακάκη

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης