Καρκίνος του μαστού

Τι είναι ο καρκίνος του μαστού;

Ο καρκίνος του μαστού είναι καρκίνος που σχηματίζεται στα κύτταρα του μαστού. Πιο συγκεκριμένα, συμβαίνει όταν στο στήθος αναπτύσσονται κακοήθεις όγκοι.  Ο καρκίνος του μαστού μπορεί να εμφανιστεί τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες, αλλά είναι πολύ πιο συχνός στις γυναίκες. Είναι ο συχνότερος καρκίνος του γυναικείου πληθυσμού στις αναπτυγμένες χώρες του δυτικού κόσμου. Στη χώρα μας έχουμε περισσότερες από 5.000 νέες περιπτώσεις καρκίνου μαστού κάθε χρόνο. Αποτελεί, συνολικά, τη δεύτερη αιτία θανάτου των γυναικών από κακοήθες νεόπλασμα και την πρώτη αιτία θανάτου για τις γυναίκες μεταξύ 45 και 60 ετών. Η συχνότητα του καρκίνου του μαστού αυξάνεται συνεχώς μέχρι την ηλικία των 75 ετών. Παρά τη συνεχή αύξηση, ο καρκίνος του μαστού παραμένει σπάνιος αλλά πιο επιθετικός στις νέες γυναίκες, μέχρι τα 40, και είναι σχεδόν ανύπαρκτος σε ηλικίες κάτω των 25 ετών.

Συμπτώματα

Παρόλο που η σωστή διάγνωση πρέπει να γίνεται μέσω κλινικού ελέγχου, υπάρχουν συμπτώματα που μπορούν να παρατηρηθούν από τον ίδιο τον ασθενή. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να δώσουν τη δυνατότητα για επίσκεψη σε γιατρό για έγκαιρη διάγνωση. Τα συμπτώματα του καρκίνου του μαστού μπορεί να είναι τα ακόλουθα:

  • Ένα σημείο στο στήθος ή της μάζας του στήθους διαφορετικό από τον περιβάλλοντα ιστό.
  • Αλλαγή στο μέγεθος, το σχήμα ή την εμφάνιση του μαστού.
  • Αλλαγές στο δέρμα πάνω στο στήθος.
  • Μια πρόσφατα ανεστραμμένη θηλή.
  • Ξεφλούδισμα, δημιουργία κρούστας ή απολέπιση της χρωματισμένης περιοχής του δέρματος που περιβάλλει τη θηλή.
  • Ερυθρότητα ή σκάσιμο του δέρματος πάνω από το στήθος σαν το δέρμα ενός πορτοκαλιού.

Η έγκαιρη ανίχνευση είναι σημαντικός παράγοντας στη θεραπεία του καρκίνου του μαστού. Η διάγνωση γίνεται με την κλινική εξέταση/αυτοεξέταση ή απεικονιστικά, κατά τον ετήσιο έλεγχο, με μαστογραφία και με υπέρηχο.

 Αιτίες

Ανάμεσα στους παράγοντες αυξημένου κινδύνου είναι το φύλο, η προχωρημένη ηλικία, η βεβαρημένη με καρκίνο κληρονομικότητα, η μεγάλη διάρκεια της γόνιμης περιόδου, η καθυστερημένη εγκυμοσύνη, η παράλειψη του θηλασμού, ο τόπος καταγωγής, η παχυσαρκία, η κατάχρηση λιπαρών ουσιών, η φτωχή δίαιτα σε βιταμίνες, χόρτα και φρούτα, το κάπνισμα, η κατάχρηση οινοπνεύματος, οι ακτινοβολίες, η λήψη θηλυκών ορμονών και η ύπαρξη κυτταρικής δυσπλασίας.

Τρόποι αντιμετώπισης

Εμβόλιο δεν υπάρχει, δυστυχώς, για να προλάβουμε τον καρκίνο του μαστού. Ο καρκίνος του μαστού δεν είναι μια ασθένεια με σαφή αιτιολογία, όπως π.χ. η ηπατίτιδα και η φυματίωση, που μπορούμε με βεβαιότητα σήμερα να πούμε ότι προκαλούνται από συγκεκριμένα γνωστά μικρόβια και ιούς. Ούτε υπάρχει ένα μόνο είδος καρκίνου του μαστού. Η θεραπεία έχει ως αρχικό στόχο της την αφαίρεση της ορατής νόσου. Το πρώτο βήμα, λοιπόν, στην αντιμετώπιση της νόσου είναι συνήθως η εγχείριση. Μετά την εγχείριση και με βάση ορισμένα στοιχεία που θα προκύψουν κυρίως από την ιστολογική εξέταση μπορεί, στη συνέχεια, να χρειασθεί ακτινοθεραπεία, χημειοθεραπεία ή ορμονοθεραπεία.

Ε. Καζάκου

Πηγές

https://fyssas.gr

https://www.mitera.gr

https://www.drgeorgakopoulos.gr

 

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης