Πασχαλινά εδέσματα

Ελλάδα          

Κυρίαρχα στοιχεία της γαστρονομίας του ελληνικού Πάσχα είναι το αρνί και το κατσίκι. Μία παράδοση που ξεκίνησε από τη Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα και σιγά – σιγά επεκτάθηκε σε ολόκληρη τη χώρα. Σε άλλες περιοχές, βέβαια, υπερτερεί το αρνί και σε άλλες το κατσίκι, τα οποία μαγειρεύονται με διαφορετικές συνταγές και προσεγγίσεις. Ο Έλληνας, όμως, δεν μπορεί να φανταστεί Πάσχα και χωρίς τη μαγειρίτσα, το αφράτο τσουρέκι (με μαστίχα ή με σοκολάτα) και τα παραδοσιακά κόκκινα αυγά!!!

ΚΟΥΛΟΥΡΙΑ ΚΑΙ ΤΣΟΥΡΕΚΙ

ΑΡΝΑΚΙ

Ιταλία

Το Gubana από τη Βενετία είναι ένα γλυκό ψωμί τύπου brioche, γεμιστό με σοκολάτα, σταφίδες και ποτό. Παρόμοιο γλυκό ψωμί είναι και το Colomba di pasqua, που έχει σχήμα περιστεριού, του συμβόλου της ειρήνης. Περιέχει ζαχαρωμένα φρούτα και είναι πασπαλισμένο με αμύγδαλα και ζάχαρη.

ΙΤΑΛΙΑ

Γαλλία

Το L’agneau Pascal, το παραδοσιακό γαλλικό πιάτο με κρέας αρνιού, παρασκευάζεται με μόλις πέντε συστατικά: σκόρδο, αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο και αρνίσιο μπούτι.

ΓΑΛΛΙΑ

Μεγάλη Βρετανία

Οι Βρετανοί αγαπούν πολύ τα fruit cakes και γι αυτό δε λείπουν ούτε από το πασχαλινό τραπέζι. Αυτές τις μέρες, λοιπόν, φτιάχνουν το simnel, ένα κέικ με φρούτα, που διακοσμείται με 11 ή 12 μπαλίτσες από μάρτζιπαν, οι οποίες συμβολίζουν τους δώδεκα Απόστολους.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ

Ρωσία

Στη Ρωσία, στο τέλος του πασχαλινού γεύματος, σερβίρεται μια αλμυρή τούρτα από τυρί cottage και τυρί κρέμα, διακοσμημένη όμορφα με αποξηραμένα φρούτα, ενώ στα πλάγια υπάρχουν ανάγλυφα τα ρωσικά γράμματα XB (συντομογραφία του Христос воскресе, που σημαίνει «Ο Χριστός Αναστήθηκε»). Τρώγεται σκέτη ή με ψωμί.

ΡΩΣΙΑ

Μεξικό

Το παραδοσιακό έδεσμα στο Μεξικό, την ημέρα του Πάσχα, είναι ένα πολύχρωμο επιδόρπιο. Πρόκειται για μια πουτίγκα ψωμιού, συνήθως με μεξικανικό ψωμί bolillo, που θυμίζει μπαγκέτα και το οποίο το μουλιάζουν σε ένα σιρόπι από ζάχαρη, ξυλάκια κανέλας και γαρίφαλο. Στο τέλος, το πασπαλίζουν με ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα και πολύχρωμη τρούφα. Μάλιστα, λένε ότι συμβολίζει τη σταύρωση, με τα ξυλάκια κανέλας να αναπαριστούν τον σταυρό, τα γαρίφαλα τα καρφιά και το ψωμί το σώμα του Χριστού.

ΜΕΞΙΚΟ

Πολωνία

Από το παραδοσιακό πασχαλινό τραπέζι της Πολωνίας δε λείπει ποτέ μια λευκή σούπα, που φτιάχνεται με αλεύρι σίκαλης, λουκάνικα και βραστά αβγά.

ΠΟΛΩΝΙΑ

Εκουαδόρ

Στο Εκουαδόρ, το πασχαλινό παραδοσιακό πιάτο είναι, επίσης, μία λευκή σούπα, που φτιάχνεται από μια ποικιλία σιτηρών και οσπρίων, βακαλάο και υγράλατο μπακαλιάρο. Η συνταγή διαφέρει από σπίτι σε σπίτι, αλλά η παραδοσιακή εκδοχή της θέλει να παρασκευάζεται με τουλάχιστον 12 διαφορετικά όσπρια, που συμβολίζουν τους 12 Αποστόλους, ενώ το ψάρι συμβολίζει τον Χριστό.

ΕΚΟΠΥΑΔΟΡ

Γερμανία

Γνωστή στη Γερμανία ως kerbelsuppe, η λευκή αυτή πασχαλινή σούπα φτιάχνεται με μυρώνια και την καταναλώνουν, παραδοσιακά, τη Μεγάλη Πέμπτη.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Νάπολη

Η Νάπολη φημίζεται για την πίτσα της και γι΄αυτό οι Ναπολιτάνοι δε στερούνται τη γεύση της ούτε το Πάσχα, όπου φτιάχνουν μια πίτα με γέμιση από αλλαντικά και τυριά, που θυμίζει, γευστικά, πίτσα.

ΙΤΑΛΙΑ

Ισπανία

Στην Ισπανία τις μέρες του Πάσχα φτιάχνουν την πίτα Hornazo. Πρόκειται για μια κρεατόπιτα που περιέχει πικάντικο λουκάνικο, chorizo και βρασμένα αυγά. Επίσης, φτιάχνουν και rosquillas, ψητά ή τηγανητά ντόνατς, που ποικίλλουν ανάλογα με την περιοχή. Ορισμένα είναι πασπαλισμένα με ζάχαρη, άλλα είναι αρωματισμένα με δεντρολίβανο, ενώ μερικά εμποτίζονται σε λικέρ γλυκάνισου.

ΙΣΠΑΝΙΑ

Φινλανδία

Παρόλο που μπορεί να μοιάζει σαν μπισκότα Oreo μέσα σε γάλα, το Mämmi είναι στην πραγματικότητα ένα παραδοσιακό πασχαλινό φινλανδικό επιδόρπιο από μελάσα, αλάτι και σκόνη από ξύσμα πορτοκαλιού.

ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ

Ουκρανία

Το babka είναι ένα μαλακό καρβέλι ψωμί, φτιαγμένο από πλούσια ζύμη μαγιάς που αναμιγνύεται με σταφίδες.

ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Λίβανος

Τα ma’amoul  είναι λιβανέζικες πασχαλινές λιχουδιές, μικρά μπισκοτάκια γεμάτα με φιστίκια, καρύδια και χουρμάδες.

ΛΙΒΑΝΟΣ

Πορτογαλία

Το Bacahau à Gomes de Sá  είναι η πορτογαλική λέξη για τον μπακαλιάρο και αυτό το παραδοσιακό πασχαλινό πιάτο περιέχει εκτός από μπακαλιάρο, πατάτες, κρεμμύδια και αυγά.

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ

 Ζ. Σηφογιαννάκη

Καλό-Πάσχα-2020

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης