Ρήγας Φεραίος

         Το πραγματικό όνομα του Ρήγα Βελεστινλή ή Ρήγα Φεραίου ήταν Αντώνιος Κυριαζής. Γεννήθηκε στο Βελεστίνο – αρχαίες Φερές – του νομού Μαγνησίας, το 1757, και η οικογένειά του ήταν εύπορη. Τις περισσότερες και εγκυρότερες πληροφορίες για τον Ρήγα, την οικογένειά του και την προσωπικότητά του, τις παρέχει ο Χριστόφορος Περραιβός, που υπήρξε στενός συνεργάτης του, συναγωνιστής και φίλος του. Σύμφωνα, λοιπόν, με τον Περραιβό, ο Ρήγας διδάχθηκε τα πρώτα του γράµµατα από έναν ιερέα στο Βελεστίνο και κατόπιν στη Ζαγορά. Καθώς διψούσε, όμως, για μάθηση ο πατέρας του τον έστειλε στα Αμπελάκια για περαιτέρω μόρφωση. Όταν επέστρεψε, έγινε δάσκαλος στην κοινότητα Κισσού Πηλίου. Στην ηλικία των είκοσι ετών, όμως, σκότωσε στο Βελεστίνο έναν Τούρκο πρόκριτο, επειδή του είχε συμπεριφερθεί δεσποτικά, και γι΄ αυτόν τον λόγο κατέφυγε στο Λιτόχωρο του Ολύμπου, όπου κατατάχθηκε στο σώμα των αρματολών του θείου του, Σπύρου Ζήρα.

           Αργότερα, ο Ρήγας μετέβη στην Κωνσταντινούπολη μετά και από πρόσκληση του Πρέσβη της Ρωσίας για σπουδές. Στην Κωνσταντινούπολη ο Ρήγας διεύρυνε τις σπουδές του στη γαλλική, ιταλική και γερμανική γλώσσα και γνώρισε τον πρίγκιπα Αλέξανδρο Υψηλάντη – τον παππού του αρχηγού της Φιλικής Εταιρείας, Αλέξανδρου Υψηλάντη-, που ήταν τότε Μέγας Διερμηνέας του Σουλτάνου. Όταν ο Υψηλάντης πήγε στο Ιάσιο, για να γίνει ηγεμόνας της Μολδαβίας, ο Ρήγας τον ακολούθησε. Εκεί, όμως, διαφώνησε μαζί του και έγινε γραμματέας του ηγεμόνα της Βλαχίας, Νικόλαου Μαυρογένη, αδερφού του παππού της Μαντώς Μαυρογένους. Όταν, όμως, μετά την ήττα της Τουρκίας στον Ρωσοτουρκικό πόλεμο, ο Μαυρογένης αποκεφαλίστηκε ως υπαίτιος, ο Ρήγας κατέφυγε στη Βιέννη.

         Στη Βιέννη, ο Ρήγας ανέπτυξε την επαναστατική του δράση. Συνεργαζόταν κυρίως με Έλληνες εμπόρους και σπουδαστές, αλλά οι πιο σημαντικοί συνεργάτες του ήταν οι αδελφοί Πούλιου, τυπογράφοι από τη Σιάτιστα της Μακεδονίας. Στο τυπογραφείο αυτών των αδελφών τύπωσε τη «Χάρτα της Ελλάδος», που φιλοτεχνήθηκε από τον Αυστριακό λιθογράφο Φρανσουά Μίλλερ, και την επαναστατική του προκήρυξη σε χιλιάδες αντίτυπα. Όνειρό του ήταν η απελευθέρωση κι ενοποίηση όλων των Βαλκανικών λαών από τον τουρκικό ζυγό, καθώς και η ενοποίηση του ελληνικού στοιχείου, που ήταν διασκορπισμένο στην Ανατολή και τα ευρωπαϊκά κέντρα. Επιδίωξε, μάλιστα, να συναντήσει και τον Μέγα Ναπολέοντα, για να ζητήσει τη βοήθειά του. Συνελήφθη, όμως, στις 8 Δεκεμβρίου του 1797 από τους Αυστριακούς στην Τεργέστη και παραδόθηκε στους Τούρκους, οι οποίοι τον σκότωσαν δια στραγγαλισμού στις 12 Ιουνίου του 1798 στο Βελιγράδι.

Σ. Πανανής

Πηγή:

https://www.sansimera.gr

https://el.wikipedia.org

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης