Εθνικές επέτειοι Γαλλίας και Αμερικής

ΓΑΛΛΙΑ

Bsfmi4IIMAAGKQA

Η εθνική γιορτή της Γαλλίας ή αλλιώς «Ημέρα της Βαστίλης» γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 14 Ιουλίου και καθιερώθηκε ως ετήσια εθνική γιορτή το Ιούλιο 1880 με σκοπό να τιμήσει την άλωση της Βαστίλης, στις 14 Ιουλίου 1789, κομβικό σημείο της Γαλλικής Επανάστασης και σύμβολο του τέλους της απολυταρχίας και την αρχή της Δημοκρατίας.

Το χρονικό                                      

          Το ξεκίνημα της Γαλλικής Επανάστασης, βρήκε το Παρίσι σε μεγάλη αναστάτωση. Συγκεκριμένα, την άνοιξη του 1789, τόσο οι εκπρόσωποι του κλήρου όσο και των ευγενών δε θέλησαν να συμμετάσχουν στη σύγκληση των Γενικών Τάξεων. Αυτό οδήγησε την Τρίτη τάξη στην ανακήρυξη της συνέλευσης των τάξεων σε Εθνική Συντακτική Συνέλευση.  Τον Ιούλιο, ο Λουδοβίκος ΙΣΤ έφερε νέα στρατεύματα και απομάκρυνε τον δημοφιλή υπουργό οικονομικών, Ζακ Νεκέρ, οδηγώντας τον λαό, το πρωί της 14ης Ιουλίου, στη βίαιη κατάληψη της Βαστίλης, μιας παλιάς φυλακής, σύμβολο του απολυταρχισμού. Η άλωση της Βαστίλης αποτέλεσε την πρώτη νίκη του γαλλικού λαού κατά του Παλαιού Καθεστώτος, ενώ ένα χρόνο αργότερα γιορτάστηκε η «Γιορτή της Ομοσπονδίας», σύμβολο της ενότητας του γαλλικού έθνους κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης.

ΑΜΕΡΙΚΗ

images

Η «Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ» ήταν η  ιδρυτική διακήρυξη ανεξαρτητοποίησης δεκατριών Πολιτειών της Αμερικής από την αποικιοκρατία των Βρετανών, που συντάχθηκε από τους Τόμας Τζέφερσον και Βενιαμίν Φραγκλίνο, στις 4 Ιουλίου του 1776, και θεωρήθηκε ως η πράξη ίδρυσης του κράτους των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Από τότε και μέχρι σήμερα η 4η Ιουλίου θεωρείται ομοσπονδιακή αργία.

Το χρονικό

          Στις αρχές του 18ου αιώνα είχαν διαμορφωθεί 13 βρετανικές αποικίες στα ανατολικά παράλια της Βόρειας Αμερικής, μεταξύ των οποίων υπήρχαν σημαντικές διαφορές αλλά και πολλές ομοιότητες, κυρίως ως προς τους θεσμούς και την καταγωγή των κατοίκων τους. Η καθοριστική απόφαση για ανεξαρτητοποίηση αυτών των περιοχών από την πατρίδα τους ήταν η επιβολή φόρων από τη Μεγάλη Βρετανία προκειμένου να καλυφθούν οι δαπάνες από τον Επταετή Πόλεμο με τη Γαλλία. Οι νέοι φόροι σε συγκεκριμένα προϊόντα, όπως το τσάι, καθώς και ο φόρος χαρτοσήμου στις εφημερίδες και τα εμπορικά έγγραφα, εξόργισαν τους αποίκους οδηγώντας τους, στις 17 Δεκεμβρίου 1773, στην καταστροφή 340 κιβωτίων τσαγιού, που ανήκαν στην Εταιρεία των Ανατολικών Ινδιών. Στα επόμενα χρόνια ακολούθησαν σημαντικές αντιπαραθέσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές,  με σημαντικότερη τον πόλεμο της ανεξαρτησίας ή αλλιώς την «Αμερικανική Επανάσταση», που οδήγησε στην ήττα της Αγγλίας στη μάχη του Γιόρκταουν και στο οριστικό  τέλος του πολέμου.

          Η Αγγλία υποχρεώθηκε να αναγνωρίσει τις 13 αποικίες με την συνθήκη των Βερσαλιών, το 1783, ως ανεξάρτητο κράτος με το όνομα «Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής» (ΗΠΑ). Το σύνταγμα των ΗΠΑ, που ισχύει κατά βάση μέχρι σήμερα, ανακήρυξε τη χώρα ένωση (ομοσπονδία) πολιτειών και βασίστηκε στην αρχή της διάκρισης των εξουσιών.

Ι. Τουρνής

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης