Η Παγκόσμια Ημέρα Γέλιου ξεκίνησε να γιορτάζεται στην Ινδία, το 1998, με πρωτοβουλία του δρ. Μαντάν Κατάρια, που πίστευε στις θεραπευτικές ιδιότητες του γέλιου. Στη συνέχεια εξαπλώθηκε στην Αγγλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ουγγαρία και τις Σκανδιναβικές χώρες και έκτοτε εορτάζεται την πρώτη Κυριακή κάθε Μαΐου. Μια τυπική Παγκόσμια Ημέρα Γέλιου περιλαμβάνει Πορεία Ειρήνης, ασκήσεις γιόγκα με γέλιο και συγκέντρωση των συμμετεχόντων σε ανοιχτό χώρο, όπου λαμβάνουν χώρα δραστηριότητες γέλιου και προσευχές για την Παγκόσμια Ειρήνη.
Ο ιδρυτής της Παγκόσμιας Ημέρας Γέλιου, δρ. Μαντάν Κατάρια, λέει χαρακτηριστικά: «Οι πολεμικές αναμετρήσεις στον κόσμο είναι αντανάκλαση του εσωτερικού πολέμου, που διεξάγεται στα μυαλά των ανθρώπων. Η αιτία που δε γελάμε πολύ σήμερα είναι, επειδή δεν κατανοούμε την αληθινή σημασία του γέλιου. Το γέλιο δεν είναι μόνο διασκέδαση και πλάκα, αλλά και έκφραση της ευτυχίας, που μπορεί να έλθει μόνο αν κατανοήσουμε τον σκοπό της ζωής».
Στις μέρες μας, που όλα γύρω μας αλλάζουν ραγδαία, που στενοχωριόμαστε για όλα όσα δεν έχουμε και δεν μπορούμε να χαρούμε, που το να μένουμε στο σπίτι μας είναι η μόνη μας επιλογή, για να είμαστε ασφαλείς λόγω της πανδημίας, πρέπει κάθε μέρα να θυμόμαστε ότι η φύση μας έχει προικίσει με ένα εκπληκτικό θεραπευτικό εργαλείο, το γέλιο! Το γέλιο δίνει αυτοπεποίθηση και χαρά. Όταν γελάμε, υποσυνείδητα μπαίνουμε σε μια διαδικασία σκέψης για να αντιμετωπίσουμε διαφορετικά τα πράγματα. Το γέλιο λειτουργεί σαν ένα φυσικό αντικαταθλιπτικό και βελτιώνει την υγεία μας, επιδρώντας στο ανοσοποιητικό και στις άλλες λειτουργίες του οργανισμού. Βελτιώνει τη μνήμη, τις προσωπικές και επαγγελματικές σχέσεις μας και μειώνει το άγχος.
Το να γελάμε και να σκεφτόμαστε θετικά, ενώ όλα μπορεί να είναι τόσο αβέβαια γύρω μας, δε σημαίνει ότι εθελοτυφλούμε, αλλά ότι έχουμε τη δύναμη να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματά μας, να αναζητήσουμε λύση σ΄αυτά και έτσι να δούμε τη θετική πλευρά των πραγμάτων. Δυσκολίες θα υπάρχουν πάντα στη ζωή μας και εμείς δε θα μπορούμε πάντα να αλλάξουμε αυτά που μας έρχονται. Μπορούμε, όμως, να αλλάξουμε το πώς αντιδρούμε σ΄ αυτά!
Γι΄αυτό, λοιπόν, όσο κι αν η καθημερινότητα μας έχει απορροφήσει, πρέπει πάντα να βρίσκουμε χρόνο για γέλιο στη ζωή μας. Πρέπει να γελάμε και περισσότερο και πιο συνειδητά. Είμαστε εξάλλου περισσότερο ανθεκτικοί από όσο νομίζουμε και το γέλιο είναι ο σίγουρος σύμμαχός μας ενάντια στη θλίψη, τη στενοχώρια και τα προβλήματα! Το γέλιο είναι η πεμπτουσία της ζωής!
Β. Κασσώλη
Πηγές
www.dpam.gr
www.sansimera.gr