Τα Απορρίμματα στις Πόλεις μας

          Στις μέρες μας, οι μεγαλουπόλεις αποτελούν τον κυριότερο παράγοντα δημιουργίας απορριμμάτων. Οι μεγαλουπόλεις είναι ο «παράδεισος» των καταναλωτικών αγαθών και οι άνθρωποι σ΄αυτές ορισμένα από αυτά τα αγαθά τα καταναλώνουμε ή τα χρησιμοποιούμε, και άλλα τα πετάμε. Παράγουμε, λοιπόν, σκουπίδια, τα οποία τοποθετούμε στους κάδους των απορριμμάτων και της ανακύκλωσης, που αδειάζουν καθημερινά τα απορριμματοφόρα. Η απόθεση και η διαχείριση των αποβλήτων που παράγονται από τα σπίτια και τις επιχειρήσεις, όμως, είναι ένα φορτίο που συνεχώς μεγεθύνεται και που χρόνο με τον χρόνο ολοένα και γίνεται δυσκολότερο για τους δήμους να το διαχειριστούν, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από αρμόδιους φορείς.

          Από το 2000 μέχρι το 2012 τα αστικά απόβλητα σχεδόν διπλασιάστηκαν. Από 68Ο εκατομμύρια τόνους εκτινάχθηκαν στο υπέρογκο νούμερο του 1,3 δισεκατομμυρίου τόνους ανά έτος. Κι αν δε ληφθούν μέτρα επειγόντως, ο όγκος των σκουπιδιών θα αυξηθεί, σε παγκόσμια κλίμακα, κατά 70% ως το 2050, φθάνοντας τα 3,4 δισεκατομμύρια τόνους. Σύμφωνα με τα στοιχεία του «Climate and Clean Air Coalition», μιας πρωτοβουλίας  που αφορά τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων, τρεις είναι οι λόγοι της δραματικής αυτής κατάστασης αναφορικά με τα σκουπίδια: η αύξηση του πληθυσμού, η αστικοποίηση και η αλλαγή των μοντέλων κατανάλωσης. Τα αστικά απόβλητα είναι σημαντικότατη πηγή βραχύβιων ρύπων στο κλίμα. Κατέχουν την τρίτη θέση στις ανθρωπογενείς πηγές παραγωγής μεθανίου, που με τη σειρά του συμβάλλει στο φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής και της ρύπανσης της ατμόσφαιρας από το όζον.

          Η καύση των στερεών αστικών αποβλήτων σε ανοιχτούς χώρους, όπως και η χρήση ρυπογόνων απορριμματοφόρων  (εξαιτίας των μεγάλων αποστάσεων που διανύουν για να φτάσουν στους Χώρους Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων – ΧΥΤΑ,  αλλά και επειδή πολλά δεν είναι καλά συντηρημένα ή τελευταίας τεχνολογίας), παράγουν αιθάλη, που αντίστοιχα συμβάλλει στη μόλυνση του αέρα. Η μη βιώσιμη διαχείριση των σκουπιδιών αποτελεί το κατάλληλο υπέδαφος για τη δημιουργία τοξινών και μικροβίων, που έχουν τη δύναμη να μολύνουν τα τρία αγαθά της ζωής: τον αέρα, το έδαφος και το νερό.

          Το κράτος, καθώς και μεμονωμένοι Δήμοι, προσπαθούν τα τελευταία χρόνια να βρουν λύσεις για το θέμα, όχι πάντα με επιτυχία. Η διαχείριση των αποβλήτων θα πρέπει να ξεκινά κατ” αρχάς από την πηγή, δηλαδή τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Στόχος είναι να φτάνουν στους ΧΥΤΑ όλο και λιγότερες ποσότητες στερεών αποβλήτων.  Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσα από τα τρία R: Reduce, Reuse, Recycle, που σημαίνει: Μείωση, Επανάχρηση, Ανακύκλωση. Αν το κάθε σπιτικό, λοιπόν, κομποστοποιούσε τα υπολείμματα των φαγητών και τις φλούδες των φρούτων και των λαχανικών, όλα αυτά θα μπορούσαν να μετατραπούν σε υγιές θρεπτικό λίπασμα για τα φυτά του κήπου. Αν κάθε νοικοκυριό διαχώριζε τα ανόργανα σκουπίδια σε ανακυκλώσιμα και μη, και αν επαναχρησιμοποιούσε συσκευασίες, όπως τα γυάλινα μπουκάλια ή τα βάζα από μαρμελάδες, τότε ο όγκος των αστικών αποβλήτων θα μειωνόταν σημαντικά.

          Αδιαμφισβήτητα η ανακύκλωση πρέπει να γίνει τρόπος ζωής. Η πλειοψηφία των ανθρώπων, δεν έχουν καταλάβει ότι τα σκουπίδια είναι μικροί θησαυροί, που μπορούν να αξιοποιηθούν με την ανακύκλωση, μειώνοντας κατά πολύ τον όγκο τους και δίνοντας μεγάλα κέρδη. Ακόμα, οι περισσότεροι από εμάς δεν έχουμε αντιληφθεί ότι η κακή διαχείριση των σκουπιδιών βλάπτει όχι μόνο το περιβάλλον αλλά και την ανθρώπινη υγεία. Αν αρχίσουμε να παράγουμε λιγότερα σκουπίδια  και να αποφεύγουμε τις συσκευασίες μίας χρήσης, η αλλαγή που θα δούμε στην ποιότητα της ζωής μας θα είναι εντυπωσιακή! Ποτέ δεν είναι αργά!!! ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΕ ΤΩΡΑ!!!

Ε. Καζάκου

Πηγές

https://schoolpress.sch.gr

https://www.athensvoice.gr

https://www.efsyn.gr

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης