Γιορτή της Μητέρας

          Η Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας είναι μέρα εορτασμού της μητρότητας και των ευχαριστιών προς τη μητέρα, μια γιορτή που γιορτάζεται τη 2η Κυριακή του Μαϊου, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες χώρες του κόσμου (περίπου 40). Οι πρώτες αναφορές για τη Γιορτή της Μητέρας και της μητρότητας έρχονται από την αρχαία Ελλάδα. Η μητέρα Γη (Γαία) σύζυγος του Ουρανού υπήρξε η προσωποποίηση της φύσης, που γέννησε όλο τον κόσμο και λατρεύτηκε σαν η υπέρτατη θεότητα. Η λατρεία της πέρασε στη συνέχεια στην κόρη της Ρέα, σύζυγο και αδερφή του Κρόνου. Η Ρέα λατρευόταν ως η «Μητέρα των Θεών», καθώς φαίνεται να ήταν η πρώτη, που γέννησε με τοκετό και ανέθρεψε τα παιδιά της με μητρικό γάλα. Οι αρχαίοι Έλληνες απέδιδαν τιμές στη Ρέα κάθε άνοιξη, καθώς ήταν και θεά της γης και της γονιμότητας. Στην Αγγλία του 1600, η 4η Κυριακή της Σαρακοστής αποκαλούνταν «Mothering Sunday» προς τιμή όλων των μητέρων της Αγγλίας. Κατά τη διάρκεια αυτής της μέρας, οι υπηρέτες, που έμεναν στα σπίτια των αφεντικών τους, έπαιρναν μια μέρα άδεια για να επιστρέψουν στα σπίτια τους και να περάσουν την ημέρα με τις μητέρες τους.

          Τον 20ο  αιώνα, η Γιορτή της Μητέρας προήλθε από το αγγλικό και αμερικανικό κίνημα των γυναικών. Η Αμερικανίδα Ann Maria Reeves Jarvis  διοργάνωσε για πρώτη φορά το 1865 ένα κίνημα με το όνομα «Μothers Friendships Day», καθώς και συναντήσεις με το όνομα «Mothers  Day Meetings», κατά τις οποίες οι μητέρες αντάλλασσαν απόψεις και εμπειρίες. Το 1870, η Julia Ward Howe διοργάνωσε μια εκδήλωση φιλειρηνικής συγκέντρωσης μητέρων με το σλόγκαν «peace and motherhood», με σκοπό τα παιδιά να μη στέλνονται στον πόλεμο. Επιπλέον, η Jarvis επέλεξε το λευκό γαρύφαλο ως λουλούδι-σύμβολο της Ημέρας της Μητέρας, επειδή το «λευκό του χρώμα συμβολίζει την αλήθεια, την αγνότητα και τη φιλευσπλαχνία της μητρικής αγάπης, ενώ το άρωμά του συμβολίζει τη μνήμη και τις προσευχές της». Στην Αμερική, ο πρόεδρος Γούντροου Ουίλσον θα μπορούσε να θεωρηθεί ο «πατέρας» της Ημέρας της Μητέρας, καθώς ήταν εκείνος που καθιέρωσε επισήμως τη δεύτερη Κυριακή του Μαϊου ως ημέρα  «δημόσιας έκφρασης αγάπης προς τις μαμάδες».

          Στην Ελλάδα, η γιορτή της μητέρας συνδέθηκε με την εορτή της Υπαπαντής (2 Φεβρουαρίου). Αυτή την ημέρα η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά την Παναγία με τον Ιωσήφ που πηγαίνουν τον 40ήμερο Ιησού στον Ναό για ευλογία, μια κίνηση που κάνουν οι χριστιανές μητέρες μέχρι και σήμερα (Σαραντισμός). Ο παράλληλος εορτασμός της μητέρας ξεκίνησε το 1929, με προφανή τον συμβολισμό. Κατά την δεκαετία του 1960, όμως, ο εορτασμός ατόνησε και ενισχύθηκε η δυτικόφερτη συνήθεια του εορτασμού της 2ης Κυριακής του Μαΐου. Παρόλα αυτά, η Ορθόδοξη Εκκλησία επιμένει στην παλαιά ημέρα εορτασμού και διοργανώνει σχετικές εκδηλώσεις.

 Β. Κασσώλη

Πηγές

Wikipedia.org

Sansimera.gr

Valentine.gr

https://www.in.gr

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης