EUROVISION 2021

Μετά από έναν χρόνο απουσίας, λόγω κορωνοϊού, ο 65ος διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision πραγματοποιήθηκε φέτος κανονικά και, μάλιστα, με κοινό 3.500  θεατές. Η εκδήλωση έλαβε χώρα στο  Ahoy Arena του Ρότερνταμ  και οι θεατές παρακολούθησαν από κοντά τις 26 χώρες, που διαγωνίζονταν, τηρώντας αυστηρά μέτρα προστασίας.

  • 1η θέση «Zitti e Buoni», Ιταλία

ΙΤΑΛΙΑ

Νικήτρια του διαγωνισμού με 524 βαθμούς αναδείχθηκε η Ιταλία με τους εντυπωσιακούς Maneskin και το τραγούδι «Zitti e buoni», σε σύνθεση και στίχους των Damiano David, Ethan Torchio, Thomas Raggi, Victoria De Angelis.  Οι Maneskin «έβαλαν φωτιά» στη σκηνή της Eurovision 2021 και έδειξαν πόσο πολύ ήθελαν να πάρουν τη νίκη. Πυροτεχνήματα, εφέ φωτιάς και μια πύρινη βροχή συνέθεσαν ένα… μοναδικό οπτικό αποτέλεσμα. Το τετραμελές ροκ συγκρότημα από την Ιταλία, που απαρτίζεται από τους Damiano David (τραγουδιστής),  Victoria De Angelis (μπάσο), ο Thomas Raggi (κιθάρα) και ο Ethan Torchio (ντραμς), σχηματίστηκε το 2016 στη Ρώμη και έγινε ευρύτερα γνωστό στο κοινό μέσα από τη συμμετοχή του στον 11ο κύκλο του δημοφιλούς talent show «X-Factor» το 2017, όπου κατέκτησαν τη 2η θέση. Και τα τέσσερα μέλη ήταν φίλοι και συμμαθητές στο ίδιο γυμνάσιο. Η ονομασία «Maneskin» που σημαίνει σεληνόφως ήταν ομόφωνη απόφαση.

  • 2η θέση, «Voila», Γαλλία

ΓΑΛΛΙΑ

Το τραγούδι «Voilà», που εμπνέεται από την παράδοση του γαλλικού τραγουδιού και από ερμηνευτές όπως ο Jacques Brel και η Édith Piaf, αποτελούσε ένα από τα μεγάλα φαβορί για τη νίκη. Λευκοί προβολείς περιέβαλαν την τραγουδίστρια και την έλουζαν με φως, δημιουργώντας έτσι μια ειδυλλιακή ατμόσφαιρα. Υπήρχαν αρκετά κοντινά πλάνα στις εκφράσεις του προσώπου της αλλά και σε ένα κόσμημα που φορούσε. Στα τελευταία δευτερόλεπτα του τραγουδιού η ερμηνεύτρια κούνησε έντονα τα χέρια της, για να μας μεταδώσει τα συναισθήματά της, και ολοκλήρωσε το τραγούδι της αναφωνώντας «Voilà», που σημαίνει «Με τα χέρια ψηλά»!

  • 3η θέση «Τout l’ Univers», Ελβετία

ΕΛΒΕΤΙΑ

Ανάμεσα στα φαβορί βρισκόταν και η Ελβετία, την οποία εκπροσώπησε ο Gjon’s Tears. Ο νεαρός τραγουδιστής ερμήνευσε το τραγούδι «Tout l’Univers» που σημαίνει «Όλο το σύμπαν» και κατάφερε να εντυπωσιάσει με την μαγική του φωνή και να καταχειροκροτηθεί από τους παρευρισκόμενους στο στάδιο. Ο ίδιος με μια απλή εμφάνιση στη σκηνή του Ahoy Arena έβαλε στόχο να κατακτήσει μια πολύ καλή θέση στην τελική κατάταξη. Να θυμίσουμε σε αυτό το σημείο, πως ο Gjon’s Tears είχε επιλεγεί να εκπροσωπήσει την Ελβετία και στον περσινό διαγωνισμό, που ακυρώθηκε λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

  • 10η θέση «Last dance», Ελλάδα

ΕΛΛΑΔΑ

Τη 10η θέση κατέκτησε η υπέροχη Stefania (Στεφανία Λυμπεράκη),  που ερμήνευσε το «Last Dance». Η 18χρονη Στεφανία ξεσήκωσε το κοινό στις κερκίδες, που της χάρισε το πιο ενθουσιώδες και θερμό χειροκρότημα. Η 41η εμφάνιση της Ελλάδας στον διαγωνισμό της Eurovision έγινε με την νεότερη ερμηνεύτρια της βραδιάς. Η Stefania ερμήνευσε το «Last Dance» των Δημήτρη Κοντόπουλου, Arcade και Sharon Vaughn με δυναμισμό και φωνητική ακρίβεια, πλαισιωμένη από την απόλυτα συγχρονισμένη χορευτική ομάδα της (Νίκος Κουκάκης, Γιώργος Παπαδόπουλος, Μάρκος Γιακουμόγλου και Κώστας Παυλόπουλος). Η σκηνική παρουσία της ελληνικής συμμετοχής που φέρει την υπογραφή του Φωκά Ευαγγελινού, καθώς και τα ειδικά εφέ, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά σε live μετάδοση στην Eurovision, δημιούργησαν ένα μοναδικό θέαμα υψηλών προδιαγραφών που ενθουσίασε το τηλεοπτικό κοινό και τις κριτικές επιτροπές.

Ζ. Σηφογιαννάκη

 

 

 

 

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης