Μην αφήνετε τον καπνό να σας παίρνει την ανάσα! 31 Μαΐου, παγκόσμια ημέρα κατά του καπνίσματος

          Η 31η Μαΐου έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περίπου 3 εκατομμύρια Έλληνες καπνίζουν σε καθημερινή βάση. Από αυτούς, τα 2,3 εκατομμύρια είναι άνδρες και τα 1,5 εκατομμύρια είναι γυναίκες. Σύμφωνα, πάλι, με τα αποτελέσματα της Εθνικής Έρευνας Υγείας της ΕΛΣΤΑΤ, το 2019, ένα στα τέσσερα άτομα ηλικίας 15 ετών και πάνω κάνουν χρήση καπνού και συναφών προϊόντων καθημερινά, ενώ, σε σύγκριση με την αντίστοιχη έρευνα του 2014, καταγράφεται μείωση 8,8%.

          Ο καπνός του τσιγάρου περιέχει περισσότερες από 4.000 χημικές ουσίες, με διαφορετικές ιδιότητες και επιδράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό, εκ των οποίων περισσότερες από 250 είναι επιβλαβείς και περισσότερες από 50 είναι καρκινογόνες. Γι΄αυτό, λοιπόν, το κάπνισμα εξακολουθεί να ευθύνεται για διάφορες μορφές καρκίνου, ιδιαίτερα του πνεύμονα. Ο καρκίνος του πνεύμονα οφείλεται ως επί το πλείστον στο κάπνισμα, είτε πρόκειται για το κλασικό τσιγάρο είτε για καπνό. Ακόμα, όμως, και το ηλεκτρονικό τσιγάρο αλλά και η έκθεση στο παθητικό κάπνισμα φαίνεται να αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα.

          Το κάπνισμα συνδέεται, όμως, και με άλλες παθήσεις πέρα από αυτή του καρκίνου. Η στεφανιαία νόσος, ο καρκίνος του λάρυγγα, η χρόνια πνευμονοπάθεια, οι αγγειακές παθήσεις του εγκεφάλου και ο αυξημένος κίνδυνος αναπηρίας είναι ορισμένες μόνο από αυτές. Οι επιβλαβείς συνέπειες του καπνίσματος γίνονται ακόμα πιο φανερές στην εποχή της πανδημίας COVID-19, καθώς συνδέεται με αυξημένη νοσηρότητα και θνησιμότητα σε νοσηλευόμενους με COVID-19 ασθενείς. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι το 2019 το κάπνισμα συνδέθηκε με 1,7 εκατομμύριο θανάτους από ισχαιμικό επεισόδιο, 1,6 εκατομμύριο θανάτους από αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και σχεδόν ένα εκατομμύριο από εγκεφαλικό.

          Στον αντίποδα, τα οφέλη από τη διακοπή του καπνίσματος είναι πολλά. Καταρχάς, η διακοπή του καπνίσματος επιφέρει τόσο άμεσα όσο και μακροπρόθεσμα οφέλη και, κυρίως, περισσότερα και υγιέστερα χρόνια ζωής. Μελέτες δείχνουν πως, μόλις σε 12 ώρες από τη διακοπή του καπνίσματος, τα επίπεδα του μονοξειδίου του άνθρακα στο αίμα μειώνονται και τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα επανέρχονται στο φυσιολογικό. Ένα χρόνο μετά τη διακοπή του καπνίσματος, ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής μειώνεται κατά 50% και δέκα χρόνια μετά, ο κίνδυνος καρκίνου του πνεύμονα μειώνεται κατά 50%.

          Για όλους τους παραπάνω λόγους και από σεβασμό στο μοναδικό και ανεκτίμητο δώρο της ΖΩΗΣ, πρέπει μικροί και μεγάλοι να «Επιλέγουμε να Μην Καπνίζουμε», όπως είναι και ο τίτλος της ημερίδας, που διοργάνωσε στις 31 Μαΐου 2021 το Υπουργείο Υγείας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος, «Να μετατρέπουμε κάθε ημέρα σε Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος» και «Να μην αφήνουμε τον καπνό να μας παίρνει την ανάσα». Κι όσο για το αν υπάρχουν «αβλαβή τσιγάρα», «Το μόνο αβλαβές τσιγάρο είναι αυτό που δεν το καπνίζει κανείς», όπως δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του Εθνικού Αντικαρκινικού Ινστιτούτου των ΗΠΑ, δόκτωρ Άρθουρ Άπτον.

Α. Κιντής

Πηγές

https://www.sansimera.gr

https://eody.gov.gr

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης