Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

            Το 1972, κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης της Στοκχόλμης για το Ανθρώπινο Περιβάλλον (5-16 Ιουλίου 1972), τα Ηνωμένα Έθνη καθιέρωσαν τον θεσμό της «Παγκόσμια Ημέρας Περιβάλλοντος». Η «Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος» γιορτάζεται από το 1974 κάθε χρόνο και, μάλιστα, από το 1987 άρχισε να εφαρμόζεται και η ιδέα της ανάθεσης της θέσης του οικοδεσπότη σε διαφορετική χώρα κάθε χρόνο. Σκοπός του εορτασμού της ημέρας αυτής είναι η ενίσχυση της ευαισθητοποίησης και της δράσης για ζητήματα όπως η θαλάσσια ρύπανση, ο ανθρώπινος υπερπληθυσμός, η υπερθέρμανση του πλανήτη, η βιώσιμη κατανάλωση, τα εγκλήματα κατά της άγριας φύσης και πολλά άλλα. Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος έχει γίνει πλέον μια «παγκόσμια πλατφόρμα», στην οποία συμμετέχουν πάνω από 140 χώρες.

             Κάθε χρόνο, η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος έχει διαφορετικό θέμα, το οποίο υιοθετούν μεγάλες επιχειρήσεις, μη κερδοσκοπικές οργανώσεις, κοινότητες, κυβερνήσεις και γνωστά πρόσωπα, για να υποστηρίξουν τον αγώνα για τη περιβαλλοντική προστασία. Για παράδειγμα, το 2017 η χώρα «οικοδεσπότης» ήταν ο Καναδάς και το θέμα ήταν «Συνδέοντας τα άτομα με τη φύση – στις πόλεις και στη γη, από τους πόλους μέχρι τον ισημερινό», το 2018 η χώρα «οικοδεσπότης» ήταν Ινδία και το θέμα «Νικήστε τη ρύπανση των πλαστικών», το 2019 η χώρα «οικοδεσπότης» ήταν η Κίνα και το θέμα «Νικήστε τη ρύπανση του αέρα» και το 2020 η χώρα «οικοδεσπότης» ήταν η Κολομβία και το θέμα «Ώρα για Φύση». Φέτος, η χώρα «οικοδεσπότης» είναι το Πακιστάν και το θέμα «Επανασχεδιασμός, αναδημιουργία, αποκατάσταση» και εστιάζει στην αποκατάσταση των οικοσυστημάτων. Παράλληλα, αυτή η μέρα θα αποτελέσει και την αρχή της διεθνούς δράσης (2021-2030) για την αποκατάσταση των οικοσυστημάτων των Ηνωμένων Εθνών, μια παγκόσμια πρωτοβουλία για την αποκατάσταση και αναβίωση ποικίλων οικοσυστημάτων,από τις κορυφές των βουνών μέχρι τα βάθη της θάλασσας.

           Οι επιστήμονες επιβεβαιώνουν, δυστυχώς, το γεγονός ότι η πολυμορφία της ζωής στη Γη χάνεται με μη βιώσιμο ρυθμό. Κάθε χρόνο, πολλά είδη χαρακτηρίζονται ως είδη υπό εξαφάνιση, καθώς συνεχίζεται η καταστροφή, ο κατακερματισμός και η ρύπανση των οικοτόπων τους. Οι πληθυσμοί ορισμένων ειδών, μεταξύ των οποίων επικονιαστές, όπως οι μέλισσες και οι πεταλούδες, που είναι ζωτικής σημασίας για την ευημερία μας, μειώνονται δραματικά εξαιτίας της ευρείας χρήσης φυτοφαρμάκων. Οι ρύποι, που παράγονται από οικονομικές δραστηριότητες, συσσωρεύονται στο περιβάλλον, μειώνοντας την ικανότητα των οικοσυστημάτων να αναγεννηθούν και να μας παρέχουν υπηρεσίες ζωτικής σημασίας. Η υποβάθμιση του περιβάλλοντος, όμως, δεν επηρεάζει μόνο τα φυτά και τα ζώα, αλλά και τους ανθρώπους.

              Ο πλανήτης μας αντιμετωπίζει πρωτοφανείς προκλήσεις όσον αφορά το περιβάλλον και το κλίμα του, οι οποίες συνολικά απειλούν την ευημερία μας. Ωστόσο, δεν είναι πολύ αργά για την ανάληψη αποφασιστικής δράσης. Χιλιάδες νέοι, παντού στον κόσμο, διαδηλώνουν προτρέποντας τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να αναλάβουν πιο φιλόδοξη και αποτελεσματική δράση για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής. Υπάρχει ακόμη δυνατότητα να αναστραφούν ορισμένες από τις αρνητικές τάσεις, να πραγματοποιηθούν προσαρμογές για την ελαχιστοποίηση των βλαβών, να αποκατασταθούν κρίσιμα οικοσυστήματα και να ενισχυθεί η προστασία αυτών που έχουμε ακόμη. Για την επίτευξη μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας, πρέπει να προσεγγίσουμε το περιβάλλον, το κλίμα, την οικονομία και την κοινωνία ως άρρηκτα συνδεδεμένα τμήματα της ίδιας οντότητας.

Α. Κιντής

Πηγές

https://el.wikipedia.org

https://www.sansimera.gr

https://kpe.inedivim.gr

https://brakenews.gr

https://www.eea.europa.eu

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης