Βαλτέτσι

          Το Βαλτέτσι είναι χτισμένο σε υψόμετρο 1.050 μέτρα, στις νότιες πλαγιές του όρους Μαίναλο, δυτικά της Τρίπολης. Είναι γνωστό για τη σύγκρουση των Ελλήνων με τους Τούρκους στις 12-13 Μαΐου του 1821, που οδήγησε στην Άλωση της Τριπολιτσάς. Μετά τη μάχη του Λεβιδίου (14 Απριλίου 1821) και την ήττα των Τούρκων, δημιουργήθηκαν, με πρωτοβουλία του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, τρία ελληνικά στρατόπεδα: στο Βαλτέτσι, στο Χρυσοβίτσι και στην Πιάνα, με απώτερο σκοπό την άλωση της Τριπολιστσάς (που ήταν τότε το πιο σημαντικό διοικητικό και στρατιωτικό κέντρο των Τούρκων στην Πελοπόννησο).

          Το Βαλτέτσι, λόγω της στρατηγικής του σημασίας, αποτελούσε απειλή για τους Τούρκους, γι΄αυτό και στις 25 Απριλίου 1821 ισχυρές τουρκικές δυνάμεις από το Ναύπλιο αιφνιδίασαν τους Έλληνες υπερασπιστές του και πυρπόλησαν το χωριό. Γρήγορα, όμως, ο Κολοκοτρώνης ανασυγκρότησε το στρατόπεδο και αρχηγός ορίστηκε ο Κυριακούλης Μαυρομιχάλης. Ο κεχαγιάμπεης του Χουρσίτ Πασά, ο Μουστάφ, μόλις πληροφορήθηκε την ανασυγκρότηση του στρατοπέδου στο Βαλτέτσι, αποφάσισε να δράσει. Σκοπός του ήταν να διαλύσει το στρατόπεδο, να καταστείλει την επανάσταση στη Μεσσηνία και να υποτάξει τη Μάνη, ώστε να τον δοξάσει ο Σουλτάνος.

          Συγκρότησε, λοιπόν, στρατιωτικό σώμα 12.000 ανδρών, ενώ οι Έλληνες δεν ξεπερνούσαν τις 2.300, με ελλιπή οπλισμό και αμφίβολη μαχητική ικανότητα, γεγονός που έκανε τον Μουσταφάμπεη να πιστεύει πως οι υπερασπιστές του Βαλτετσίου θα παραδίδονταν. Λίγο πριν τα χαράματα της 12ης Μαΐου, άρχισαν οι εχθροπραξίες. Αργά το βράδυ η μάχη σταμάτησε και τις πρώτες πρωινές ώρες της 13ης Μαΐου ο Κολοκοτρώνης διέσπασε τον τουρκικό κλοιό και ανεφοδίασε τους Έλληνες υπερασπιστές με τροφές και πολεμοφόδια. Το πρωί η μάχη συνεχίστηκε με τους Τούρκους να αποτυγχάνουν να κατατροπώσουν τους Έλληνες και, όταν πληροφορήθηκαν πως επίκεινται νέες ενισχύσεις των Ελλήνων από τον Νικηταρά και τον Γιάννη Κολοκοτρώνη, υποχώρησαν.

          Η μάχη στο Βαλτέτσι κράτησε σχεδόν 24 ώρες και ήταν η πρώτη σημαντική νίκη του Αγώνα. 514 Τούρκοι σκοτώθηκαν και 635 τραυματίστηκαν, ενώ μόλις 4 Έλληνες σκοτώθηκαν και 17 τραυματίστηκαν. Ο Κολοκοτρώνης ήταν τόσο συγκινημένος για την επιτυχία στο Βαλτέτσι, που είπε πως η ημέρα αυτή έπρεπε να καθαγιαστεί με νηστεία και να γιορτάζεται η επέτειός της πάντοτε «εις αιώνας αιώνων, έως ου στέκει το έθνος, διότι ήτο η ελευθερία της πατρίδος».

 

Πηγές

https://el.wikiredia.org

https://sansimera.gr

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης