Τα Χριστούγεννα, στην χώρα μας είναι μια ιδιαίτερα σημαντική γιορτή λόγω της θρησκείας μας όπως και των τρυφερών στιγμών που οι οικογένειες περνούν κατά την διάρκεια του σύντομου αυτού διαλείμματος των σχολείων.
Μικροί και μεγάλοι μέσα στις γιορτινές ημέρες προσπαθούν κάθε ημέρα των διακοπών τους να τηρήσουν μερικά, αν όχι όλα τα ελληνικά ήθη και έθιμα. Βέβαια, αναρωτήθηκε κανείς ποια είναι τα πιο γνωστά και πώς με την πάροδο του χρόνου αυτά εντάχθηκαν στις συνήθειες του ελληνικού έθνους;
Αρχικά, μια από τις πιο γνωστές συνήθειες τα παλιότερα χρόνια ήταν το στόλισμα του ξύλινου καραβιού. Αυτό γινόταν, διότι οι εξαντλημένοι ναυτικοί γυρνούσαν στα σπίτια τους περίπου τις γιορτινές ημέρες των Χριστουγέννων, ενώ προστάτης τους ακόμη και σήμερα είναι ο Άγιος Νικόλαος.
Με την πάροδο του χρόνου, το στολισμένο καράβι αντικαταστάθηκε από το γνωστό σε όλους μας δέντρο. Το έθιμο αυτό προέρχεται από την μακρινή Γερμανία και συγκεκριμένα εφαρμόστηκε στην χώρα μας κατά την βασιλεία του Όθωνα. Στην αρχή συνηθιζόταν να στολίζεται ένα κομμάτι από το δέντρο της ελιάς ως ένα από τα πιο γνώριμα δέντρα στον ελλαδικό χώρο.
Επίσης, μια ακόμη ξακουστή πράξη που λαμβάνει χώρα μια φορά τον χρόνο στην Ελλάδα είναι το σπάσιμο του ροδιού. Λίγο πριν αλλάξει το έτος και όλα τα μέλη της οικογένειας χρονομετρούν με αγωνία τα δευτερόλεπτα πριν από το γεγονός που τους συγκινεί ιδιαιτέρως, τα πιο νέα σε ηλικία μέλη κρατούν στα χέρια τους ένα όμορφα στολισμένο ρόδι και το πετούν τα μεσάνυκτα γρήγορα στην είσοδο τους σπιτιού, έως ότου αυτό να σπάσει και να φέρει τύχη στο σπιτικό τους την ερχόμενη χρονιά. Όταν όμως τα μέλη αυτά σπάσουν με επιτυχία το ρόδι, μπαίνουν στο σπίτι τους ξανά χρησιμοποιώντας πρώτα το δεξί τους πόδι ξανά ως ένδειξη τύχης και ευτυχίας!
Στην συνέχεια, το πιο «νόστιμο», θα έλεγα, έθιμο εκτός των γλυκών που προετοιμάζονται κάθε χρόνο στα σπίτια, είναι και το έθιμο της βασιλόπιτας και του φλουριού. Οι νοικοκυρές στις 31 Δεκεμβρίου ετοιμάζουν τις πιο γευστικές του συνταγές παραδοσιακού κέικ ή τσουρεκιού και σε ένα τυχαίο κομμάτι τοποθετείται ένα νόμισμα. Από την στιγμή που το νέο έτος «μπει», η οικογένεια κάθεται σε ένα τραπέζι με τα χαμόγελα ζωγραφισμένα στα πρόσωπά. Περιμένουν υπομονετικά το μεγαλύτερο σε ηλικία μέλος της οικογένειας να κόψει την πίτα τους και να δουν ποιος από αυτούς θα είναι τυχερός κερδίζοντας στο κομμάτι τους το φλουρί. Βέβαια, είναι σπουδαίο να ειπωθεί το γεγονός ότι τα πρώτα κομμάτια συμπεριλαμβάνουν τον Χριστό, την Παναγία αλλά και τον φτωχό έτσι ώστε οι οικογένειες να τους τιμήσουν με ένα κομμάτι του γλυκού τους.
Τέλος, το έθιμο που χαροποιεί τους μικρούς μας φίλους, είναι τα κάλαντα που τραγουδούν αναλόγως της καταγωγής τους την παραμονή των Χριστουγέννων και την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Από νωρίς το πρωί κυκλοφορούν στις γειτονιές περιμένοντας τους ένοικους των σπιτιών να τους ανοίξουν και, όταν τελειώσουν το τραγούδι τους με τα μικρά τους χαρακτηριστικά τρίγωνα, να τους κεράσουν κάποια λιχουδιά που οι ίδιοι διαθέτουν εκείνες τις γιορτινές ημέρες!
Όλοι γνωρίζουν πόσο σημαντικές είναι οι οικογενειακές στιγμές και οι βόλτες με τους φίλους κατά την διάρκεια των γιορτών και την ανάγκη που ο καθένας από εμάς έχει έπειτα από την σκληρή καθημερινή πραγματικότητα. Έτσι είναι μια ευκαιρία όλοι μας να ξεκουραστούμε, να διασκεδάσουμε και να σκεφτούμε αυτή την όμορφη περίοδο!
Άλκηστις Γελαδάρη