Η Ιταλική αυτοκινητοβιομηχανία : FIAT

Η Fiat είναι μία ιταλική εταιρεία που κατασκευάζει αυτοκίνητα από  το 1899, έως και σήμερα. Είναι μία από τις μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες.

Τα κεντρικά γραφεία της βρίσκονται στο Τορίνο της Ιταλίας και το όνομά της αποτελεί ακρώνυμο της ονομασίας «Fabbrica Italiana Automobili Torino». Ιδρύθηκε από μία ομάδα επενδυτών το 1899, ένας από τους οποίους ήταν ο Τζιοβάννι Ανιίλλι , του οποίου ο εγγονός, Τζιάννι Ανιέλλι υπήρξε πρόεδρος της Fiat από το 1966 μέχρι και το θάνατό του το 1996. Το 1998, δύο χρόνια μετά την θάνατό  του, πρόεδρος έγινε ο Πάολο Φρέσκο, ο οποίος βέβαια υπήρξε πολύ άτυχος, αφού η εταιρεία έχασε πολλά χρήματα εκείνα τα χρόνια. Κατά την ίδια περίοδο διευθύνων σύμβουλος της Fiat έγινε ο Πάολο  Κανταρέλλα. Αξίζει να σημειωθεί το γεγονός ότι ο Ουμπέρτο Ανιελλι (αδελφός του Τζιανι Ανιελλι) ήταν πρόεδρος της από την χρονιά του 2002 μέχρι και το 2004. Λίγο μετά τον θάνατό του στις 28 Μαΐου του 2004 την θέση του πήρε ο Λούκα Κορντέρο ντι Μοντετζέμολο ο οποίος υπήρξε πρώην διευθυνών σύμβουλος και πρόεδρος της γνωστής Ferrari για 23 χρόνια.

Επιπλέον καλή θα ήταν και η αναφορά σε όλες τις εταιρείες που ανήκουν στη Fiat. Πιο συγκεκριμένα, την χρονική αυτή στιγμή έχει στην κατοχή της, ένα μέρος των παρακάτω αυτοκινητοβιομηχανιών:

-Abarth

-Alfa Romeo

-Chrysler

-Dodge

-Ferrari

-Fiat

-Fiat Professional

-Jeep

-Lancia

-Maserati

-Ram Trucks

-SRT

Ακόμα, η εταιρεία αυτή έχει 24 μοντέλα από τα οποία τα πιο αξιοσημείωτα και όμορφα είναι το Fiat 124 Spider, το Fiat Coupe και το Fiat Barchetta. Πιο συγκεκριμένα το μοντέλο 124 Spider φτιάχτηκε το 1966 και είναι ικανό να φτάσει ταχύτητες μέχρι και 232 χιλιόμετρα ανά ώρα.2018-fiat-124-spider-in-depth-model-review-car-and-driver-photo-694761-s-original

Ακόμα το Fiat Coupe κατασκευάστηκε το 1993 και είναι λίγο πιο γρήγορο φτάνοντας τα 265 χιλιόμετρα ανά ώρα.fiatcoupecoverΤέλος το Fiat Barchetta κατασκευάστηκε το 1995 και φτάνει ταχύτητες μέχρι και 200 χιλιόμετρα ανά ώρα.Fiat-Barchetta-2003-hd Από τα παραπάνω μοντέλα αξίζει ιδιαίτερης προσοχής: το Fiat coupe το οποίο κυκλοφόρησε επίσημα τον Δεκέμβριο του 1993 και σταμάτησε τον Αύγουστο του 2000. Το αμάξι αυτό οδηγείται από τους μπροστινούς τροχούς (FWD-Front-Wheel-Drive). Το όχημα σχεδιάστηκε το 1991 από το ταλαντούχο αμερικάνο Chris Bangle. Στο σύνολο τους πουλήθηκαν 72.762 τέτοια μοντέλα με τις λιγότερες πωλήσεις το 1993 και τις περισσότερες ένα χρόνο μετά το 1994. Τέλος, έως και σήμερα στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν σωθεί 767 αμάξια του μοντέλου αυτού.

Επομένως η Fiat είναι μία γιγαντιαία  αυτοκινητοβιομηχανία με  ιδιαίτερη ιστορία, πολύ όμορφα αμάξια και πολύ καλή οργάνωση στον οικονομικό τομέα.

Μιχάλης Γρημάνης

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης