Ελαιόλαδο,ύγρος χρυσός

 

Έχετε αναρωτηθεί, γιατί το ελαιόλαδο είναι ο πρωταγωνιστής της μεσογειακής κουζίνας; Ο ίδιος ο Όμηρος το χαρακτήρισε ως «υγρός χρυσός» και ο Ιπποκράτης ως «μεγάλος θεραπεύτης». Στην αρχαιότητα η ελιά ήταν ένα μέρος όλων των τελετουργίων. Οι Έλληνες πολίτες έριχναν λάδι στο έδαφος ως σύμβολο ειρήνης κάθε φορά που έμπαιναν οι εχθροί στη χώρα μας.Ο διατροφικος αύτος θησαυρός όμως έχει και άλλα οφέλη.

Το ελαιόλαδο δρα ευεργετικά σε όλες σχεδόν τις λειτουργίες σύμφωνα με τους επιστήμονες.Προστατεύει το καρδιαγγειακό σύστημα και συμβάλλει στην πρόληψη εγκεφαλικών επεισοδίων.Μειώνει τον κίνδυνο της κατάθλιψης και βοηθά στην αποβολή του άγχους.Αξίζει να σημειωθεί ότι προστατεύει από την νόσο Αλτσχάιμερ και μειώνει τον κίνδυνο για διαβήτη.Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο περιέχει βιταμίνη Ε, μονοακόρεστα λιπαρά οξέα τα οποία δρουν προληπτικά για κάποιες μορφές καρκίνου.

Οι ειδικοί συνιστούν να καταναλώνουμε 2-3 κουταλιές την ημέρα, καθώς είναι απαραίτητο στοιχείο για τη λειτουργία του εγκέφαλου μας.Για να είναι πάντα δραστήριος και ενεργός πρέπει να τον «λαδώνουμε» όπως λένε και οι παλιοί. Γενικεύοντας, το ποιοτικό ελαιόλαδο έχει πολυάριθμα πλεονεκτήματα και έχει αποδειχτεί ότι συντελεί στη μακροζωία και την ζωτικότητα μας.

 

 

Σαμαρά Όλγα

 

https://gaiaolives.com/liga-logia-gia-tin-elia/

https://www.itrofi.gr/fytika/ladi/article/640/oi-eyergetikes-idiotites-toy-parthenoy-elaioladoy

1 Σχόλιο

Υποβολή απάντησης