Κυπριακή κουζίνα

Κυπριακή κουζίνα

 

Στο κόσμο μας υπάρχουν πολλές κουζίνες, άλλες πιο περίπλοκες, άλλες πιο ελαφριές και άλλες πιο πικάντικες. Μια ξεχωριστή κουζίνα είναι αυτή της Κύπρου.

Η κυπριακή κουζίνα έχει επηρεαστεί από διάφορες άλλες κουζίνες όπως την βυζαντινή, την γαλλική, την ιταλική, την οθωμανική… Οι συνταγές της δεν είναι μόνο γευστικές αλλά και υγιεινές.

Η Κύπρος έχει ένα πολύ εύφορο έδαφος, το οποίο βοηθά στην καλλιέργεια φρούτων και λαχανικών. Πρωταγωνιστικό ρόλο στα πιάτα της Κυπριακής κουζίνας έχουν κυρίως το αρνί, το χοιρινό, τα πουλερικά και το κουνέλι. Ασχέτως που η Κύπρος είναι ένα νησί, σπάνια θα συναντήσουμε το ψάρι στις παραδοσιακές συνταγές της. Αυτό μπορεί και να οφείλεται στις τουρκικές επιθέσεις που δεχόταν το νησί στο παρελθόν, με αποτέλεσμα να αναγκάσει τους Κυπρίους να μετακινηθούν σε περιοχές απομακρυσμένες από την ακτή.

Ο μεζές για ένα Κυπριακό τραπέζι είναι πολύ σημαντικός. Μπορεί να είναι κανελόνια στο φούρνο με διάφορα είδη γέμισης ή ένα από τα πιο γνωστά κυπριακά ορεκτικά, το χαλούμι. Ως κυρίως πιάτα μπορεί να είναι οι σεφταλιές. Πρόκειται για μικρά μπιφτεκάκια φτιαγμένα από αρνίσιο ή χοιρινό κιμά. Εξίσου γνωστό ως κυρίως πιάτο μπορεί να είναι και το κολοκάσι το οποίο κατέχει υψηλή θέση στη κουζίνα της Κύπρου. Φτιάχνεται από ντομάτα, κρεμμύδι, σέλινο, αρνί ή κοτόπουλο και γίνεται στην κατσαρόλα γιαχνί. Όσο για το επιδόρπιο, υπάρχουν αρκετά πιάτα. Τα πουρεκάκια με αναρή είναι αρκετά δημοφιλή. Είναι μικρά αρτοσκευάσματα που παρασκευάζονται με αφράτο φύλλο με αρωματική γέμιση από αναρή . Επίσης διαδεδομένο επιδόρπιο είναι ο κυπριακός σουτζιούκος , ένα είδος γλυκού που παράγεται από άσπρα σταφύλια.

Εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς ότι η κυπριακή κουζίνα έχει μεγάλη ιστορία πίσω της και περιλαμβάνει πολλές εύγευστες συνταγές. Είναι αρκετά γνωστή και αξίζει πραγματικά να την δοκιμάσετε.

Όλγα Σαμαρά

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης