Οι καθημερινές ανάγκες και προβλήματα των εφήβων του σήμερα

Στην εφηβεία, τα άτομα καταλαβαίνουν ότι οι πιο κοντινοί τους ενήλικες δεν έχουν όλες τις απαντήσεις, ούτε όλες τις λύσεις, γι’ αυτό και μια σχετική αντίδραση εναντίον των γονέων είναι φυσική σε αυτή την ηλικία. Ήδη από την προεφηβεία, τα παιδιά, συνηθίζουν να έχουν διαφωνίες με τους γονείς τους, αλλά αυτοί οι καυγάδες μειώνονται με το πέρασμα του χρόνου.

Όσο για τις φιλίες και την ανάπτυξη των σχέσεων, αξίζει να αναφερθεί ότι ο χρόνος που ένας άνθρωπος περνάει με τους φίλους του αυξάνεται ραγδαία την περίοδο της εφηβείας. Τα παιδιά αρχίζουν να νιώθουν πιο αποδεχτά από μία παρέα φίλων τους, παρά από τους γονείς τους και, για τον λόγο αυτό, προτιμούν να περνάνε χρόνο με άτομα της ηλικίας τους και όχι με συγγενείς. Άλλωστε, στις φιλίες αρχίζουν να εμφανίζονται αξίες, όπως η αφοσίωση στους φίλους και η μυστικότητα, ενώ η έννοια της φιλίας παύει να συνδέεται με το παιχνίδι.

Και σε όλα αυτά πρέπει να προσθέσουμε την αλλαγή της συμπεριφοράς των νέων. Οι έφηβοι αρχίζουν να πιστεύουν ότι πρέπει να δρουν μόνοι τους, χωρίς την βοήθεια των μεγάλων, ενώ, ταυτόχρονα, δεν μπορούν να εκφράσουν τα συναισθήματά τους. Έτσι, νομίζουν ότι οι κανόνες του σχολείου και της οικογένειάς τους, μειώνουν την ελευθερία τους. Λόγω αυτού, πολλοί έφηβοι αντιστέκονται στον περιορισμό και στον έλεγχο που υφίστανται εξαιτίας του σχολείου και της οικογένειάς τους, προκαλώντας καυγάδες, χωρίς να καταλαβαίνουν ότι οι δράσεις αυτές γίνονται εις βάρος τους. Παρόλα αυτά, με τον καιρό, ο κάθε έφηβος θα βρει τον δρόμο του και, έτσι, θα καταλάβει ότι ο κόσμος δεν κινείται γύρω του.

Όλα τα παραπάνω μπορεί να είναι αλήθεια, όμως δεν περιλαμβάνουν, πάντοτε, την  πλευρά των εφήβων. Στην ουσία, οι έφηβοι προσπαθούν να προσαρμοστούν σε μια κοινωνία, που συχνά δεν νοιάζεται για εκείνους. Δηλαδή οι κανόνες προέρχονται από άτομα  μεγαλύτερων ηλικιών και άλλης γενιάς, που είχε διαφορετικά προβλήματα και βιώματα. Έτσι οι έφηβοι δοκιμάζουν τα όρια και αμφισβητούν τους κανόνες, χωρίς να είναι δυνάμει εγκληματίες, αλλά, επειδή επιθυμούν να φέρουν αλλαγές προσαρμοσμένες στην εποχή τους και τις ανάγκες τους, για να ζήσουν καλύτερα. Άλλωστε οι μεγαλύτερες αλλαγές, σε όλη την ιστορία, έρχονται μέσα από συγκρούσεις εκείνων που νιώθουν ότι παραβιάζεται η ανεξαρτησία τους και αυτών που εξουσιάζουν.

200811165732_10-Dead-Poets-Society-Lines-That-Are-Unforgettable

2 Σχόλια

Υποβολή απάντησης