Τρόφιμα που ήρθαν από το εξωτερικό

Πατάτα

Η πατάτα γνωστή και ως γεώμηλο, καλλιεργείται για τους εδώδιμους κονδύλους της, οι οποίοι είναι πλούσιοι σε άμυλο και αποτελούν τροφή μεγάλης θρεπτικής αξίας. Είναι φυτό ιθαγενές των υψιπέδων του Μεξικού, του Περού, της Χιλής και της Κολομβίας. Μεταφέρθηκε από τη Νότιο Αμερική στην Ισπανία τον 16ο μ.Χ. αι. από Ισπανούς εξερευνητές και γρήγορα επεκτάθηκε σε ολόκληρη την Ευρώπη. Έκανε την εμφάνισή της στην Ελλάδα με επεισοδιακό τρόπο κατόπιν πρωτοβουλίας του τότε κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια. Εκείνος επιδίωξε να δώσει πατάτες στους αγρότες του Ναυπλίου εισπράττοντας όμως την περιφρόνησή τους.

patata

 

Φράουλα

Το γένος της φράουλας περιλαμβάνει 15 περίπου είδη που είναι ιθαγενή των εύκρατων περιοχών του Βόρειου Ημισφαιρίου, ενώ στην Αμερική η κατανομή τους επεκτείνεται στη Βραζιλία και τη Χιλή. Η σημερινή φράουλα είναι ένα υβριδικό είδος προερχόμενο από τη βιργινιανή φράουλα της ανατολικής ακτής της Βόρειας Αμερικής. Εξαπλώθηκε γρήγορα στην Ευρώπη από τη Βρετάνη της Γαλλίας τον 18ο μ.Χ. αι. Οι φράουλες ήρθαν αργότερα στα μέρη μας και όπως αναφέρει στην Γεωργική και Οικιακή Οικονομία του 1835 ο Γρηγόριος Παλαιόλογος: “ η φράουλα καλλιεργείται σε πολλούς κήπους των Αθηνών και πετυχαίνει σχεδόν παντού.”

fraoyla

Ντομάτα

Η ντομάτα είναι ιθαγενές φυτό της Κεντρικής και Νοτίου Αμερικής, από το Μεξικό μέχρι το Περού. Οι Αζτέκοι, στη γλώσσα Ναχουάτλ, ονόμαζαν αυτόν τον σφαιρικό κόκκινο καρπό “tomatl”.

Στην Ευρώπη εισήχθη από τους Ισπανούς στα μέσα του 16ου μ.Χ. αι. Η πρώτη καλλιέργεια ντομάτας στην Αθήνα έγινε το 1818, από τον Φραγκίσκο, ηγούμενο της Μονής των Καπουτσίνων στην Πλάκα, ο οποίος έφερε τους σπόρους από το εξωτερικό. Στην Ελλάδα τρώνε ανά άτομο περισσότερες ντομάτες από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα.

ntomata

Καφές

Ο καφές, αν και “ανακαλύφθηκε” στην Αιθιοπία, διαδόθηκε κυρίως στην αραβική χερσόνησο. Τον 16ο μ.Χ. αι. έφτασε και στην Κωνσταντινούπολη από Σύριους εμπόρους. Έτσι λοιπόν ξεκινά η ιστορία του “ελληνικού” καφέ στην Ελλάδα την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Σύμφωνα με τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη , η συνήθεια του καφέ εξαπλώθηκε μετά το 1760 στην υπόλοιπη Ελλάδα. Την δεκαετία του 1920 μετά από παραγγελία του ξενοδοχείου “ Μεγάλη Βρετανία” εισήχθη στην Ελλάδα ο γαλλικός καφές για να ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα είδη. Στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης το 1957, ανακαλύφθηκε τυχαία ο “φραπέ” ( γαλλ. “χτυπημένος”) ενώ στα τέλη της δεκαετίας του ΄90 εμφανίζεται και ο espresso .

kafesΣτάθης Σερασκέρης