Ζώα υπό εξαφάνιση: Η καφέ αρκούδα

Είναι γνωστό πως κάθε χρόνο εξαφανίζονται πολλά ζωικά είδη. Πολύ λιγότερο είναι γνωστό ότι ο αριθμός τους φτάνει τα  περίπου 27.000 είδη στον κόσμο.  Η Ελλάδα δεν αποτελεί εξαίρεση: με εξαφάνιση απειλούνται πολλά είδη όπως ο λύκος, το τσακάλι, το κόκκινο ελάφι, η βίδρα κ.α. Ένα από τα ζώα τα οποία κινδυνεύουν περισσότερο είναι η καφέ αρκούδα.

φα1

Όλοι γνωρίζουμε ότι η αρκούδα είναι μέλος της οικογένειας των θηλαστικών, αλλά ίσως πολλοί δεν γνωρίζουν ότι είναι παμφάγο ζώο που ζυγίζει έως 300 κιλά και ζει περίπου 25 χρόνια. Στην Ελλάδα, η καφέ αρκούδα εμφανίζεται κυρίως στη δυτική και βορειοδυτική Ελλάδα, ωστόσο ο πληθυσμός της είναι περιορισμένος. Είναι μοναχικό ζώο και τρέφεται με φυτά, ψάρια, μέλι, πτηνά και τρωκτικά.

Βασικοί λόγοι για την μείωση του είδους είναι  η φόνευση της καφέ αρκούδας κατά το κυνήγι για τρόπαιο καθώς και η αρπαγή των μικρών της. Σημαντική είναι και η απώλεια των βιοτόπων της καφέ αρκούδας λόγω πυρκαγιών. Άλλος ένας λόγος είναι η διάσπαση των περιοχών της καφέ αρκούδας σε εθνική κλίμακα λόγω της διάνοιξης δασικών δρόμων ή της πραγματοποίησης μεγάλων τεχνικών έργων.

Για τη προστασία της καφέ αρκούδας υπάρχουν οργανώσεις και καταφύγια προστασίας και περίθαλψης  όπως ο Αρκτούρος, τα οποία προστατεύουν τις αρκούδες από τον ανθρωπογενή κίνδυνο και αποτρέπουν την σταδιακή μείωση του φυσικού τους περιβάλλοντος. Ευτυχώς, τα τελευταία χρόνια υπήρξε μια αύξηση στον πληθυσμό τους η οποία και μείωσε τον κίνδυνο εξαφάνισης του είδους.

Για να μην εξαφανιστεί αυτό το είδος είναι σημαντικό ο κόσμος να καταλάβει ότι ο κύριος  λόγος για την απειλή εξαφάνισης όχι μόνο της αρκούδας, αλλά και των περισσότερων υπό εξαφάνιση ζώων είναι οι δραστηριότητες και τα έργα των ανθρώπων, οι οποίες, ναι μεν είναι προς όφελός τους, αλλά δυστυχώς συνοδεύονται από  πολλές συνέπειες για τα απειλούμενα είδη και το φυσικό περιβάλλον τους.

                                                                                                            Μαρίνα Παπαγιαννοπούλου