Αίθουσα Ομήρου

Αφιερωμένη στον Όμηρο, τον ποιητή της Ιλιάδας και της Οδύσσειας που αποτελούν τα αρχαιότερα έπη, όχι μόνο της ελληνικής, αλλά και της ευρωπαϊκής λογοτεχνίας, που μας παραδόθηκαν ολόκληρα.

φωτο 1

Ο Όμηρος πιστεύεται ότι έζησε κατά τον 8ο (ίσως μέχρι και τις αρχές του 7ου) αι. π.X. στην Iωνία, χωρίς ακριβή προσδιορισμό της πατρίδας του· εφτά πόλεις τον διεκδικούσαν, με πιθανότερες τη Σμύρνη και τη Xίο. H παράδοση τον ήθελε τυφλό, πράγμα που θεωρείται απίθανο. Ίσως να είναι και ο πρώτος που κράτησε ραβδί εγκαινιάζοντας το είδος των ραψωδών.

Από τα ομηρικά έπη, η Iλιάδα έχει κεντρικό θέμα τον θυμό του Αχιλλέα, που διαρκεί 51 μέρες, ο ποιητής όμως περιέκλεισε σ” αυτές ολόκληρο τον δεκαετή πόλεμο του Iλίου, που έγινε κατά τη Μυκηναϊκή εποχή – πιθανότατα στις αρχές του 12ου αι. π.X.–, και κατέστησε έτσι το έπος του αληθινή Iλιάδα και όχι Aχιλληίδα· ενώ η Οδύσσεια εξιστορεί τον δεκαετή αγώνα του Οδυσσέα για τον νόστο, ο ποιητής όμως ενέταξε όλες τις μεταπολεμικές περιπέτειες του ήρωα (και όχι μόνο) σε 41 μέρες.

φωτο 2Από τη μακραίωνη ποιητική παράδοση αντλούν στοιχεία τα ομηρικά έπη, αλλά και από την εποχή, Γεωμετρική, στην οποία ζει ο ποιητής τους και τον επηρεάζει άμεσα. Έτσι λοιπόν μέσα από τα έργα του ο αναγνώστης μαθαίνει για την ιστορία και την θρησκεία, τα ήθη, τα έθιμα και τις αντιλήψεις του ομηρικού κόσμου, γνωρίζει τον άνθρωπο και παίρνει διδάγματα ζωής.

Η διδασκαλία των ομηρικών επών ξεκινώντας από την αρχαία Ελλάδα συνεχίζεται έως σήμερα. Πόσο εύστοχα το έχει διατυπώσει ο Αθηναίος φιλόσοφος Πλάτων (427-347 π.X.): «όλη την Ελλάδα έχει μορφώσει αυτός ο ποιητής».

φωτο 3Η ποιητική δεινότητα του Ομήρου καταφέρνει να μαγέψει τον αναγνώστη όλων των εποχών. Τα έπη του άσκησαν τεράστια επίδραση στην αρχαία ελληνική και ρωμαϊκή λογοτεχνία και τέχνη (στην αγγειογραφία, κυρίως, αλλά και στη ζωγραφική, στη γλυπτική, στη μικροτεχνία), και συνεχίζουν να εμπνέουν λογοτέχνες, καλλιτέχνες, σκηνοθέτες, καρτουνίστες (Έλληνες και ξένους) – θα έχετε διαβάσει σίγουρα κάποιο βιβλίο με θέματα από την Iλιάδα και την Oδύσσεια και θα έχετε δει σχετικές ταινίες.

Η αίθουσα λοιπόν διακοσμείται με ζωγραφικά έργα των μαθητών της Α΄ Γυμνασίου, εμπνευσμένα από τις περιπέτειες του Οδυσσέα. Παράλληλα η διδασκαλία της Οδύσσειας αποτέλεσε το έναυσμα για να ξεδιπλωθούν οι κατασκευαστικές ικανότητες των συμμαθητών μας με τη δημιουργία ομοιωμάτων της σχεδίας του Οδυσσέα.

Παναγιώτα Πολυχρόνου