Αίθουσα Πάμπλο Πικάσο

Ο Πάμπλο Πικάσο γεννήθηκε στη Μάλαγα, μια όμορφη πόλη στην Ισπανία, το 1881. Από μικρή ηλικία έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για τη ζωγραφική. Παρατηρούσε τον κόσμο γύρω του και αποτύπωνε τις εντυπώσεις του σε χαρτί. Αυτό το πάθος τον οδήγησε σε μια ζωή αφιερωμένη στην τέχνη.

Τα πρώτα χρόνια της τέχνης του ήταν μια περίοδος δημιουργικής αναζήτησης, εξερεύνησης και πειραματισμών με διάφορες τεχνικές, στυλ και θέματα. Ξεκινώντας από συμβατικές και κλασικές τεχνικές, σταδιακά εξελισσόταν προς την ανακάλυψη του δικού του μοναδικού στυλ και της καλλιτεχνικής του ταυτότητας.

Η μπλε περίοδος του Πάμπλο Πικάσο, που διήρκεσε περίπου από το 1901 έως το 1904, αποτελεί μια περίοδο στην οποία ο καλλιτέχνης εστίασε σε έργα που εκφράζουν μελαγχολία και απομόνωση. Στα έργα της μπλε περιόδου, ο Πικάσο χρησιμοποίησε κυρίως αποχρώσεις του μπλε και του πράσινου, δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα σκέψης και μελαγχολίας. Τα θέματα των έργων του αφορούσαν συχνά φτωχούς και απομονωμένους χαρακτήρες, που απεικονίζονται με έντονα συναισθήματα απώλειας και απελπισίας.

1716123074211blob

Η ροζ περίοδος του Πάμπλο Πικάσο, που καλύπτει τα έτη περίπου 1904 έως 1906.Στη ροζ περίοδο, ο Πάμπλο Πικάσο ζωγραφίζει με φωτεινά ροζ και κόκκινα χρώματα. Απεικονίζει θέματα όπως η χαρά, ο καρναβάλι και η αθωότητα, εστιάζοντας σε γυναίκες και παιδιά. Τα έργα του εκείνη την περίοδο δείχνουν έναν φιλόξενο και αισιόδοξο κόσμο, με πιο ελεύθερες πινελιές και ανθρώπινες φιγούρες.

1716123173027blob

Κατά τη διάρκεια των δύο παγκοσμίων πολέμων, ο Πάμπλο Πικάσο εξελίσσει το έργο του με έντονες επιρροές από τα γεγονότα και το κοινωνικό περιβάλλον της εποχής. Κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, η τέχνη του εξελίσσεται από τον κυβισμό στον κουβισμό, μια πιο αφαιρετική προσέγγιση με γεωμετρικά στοιχεία. Κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, ο Πικάσο διατηρεί την αφαιρετική του προσέγγιση, αλλά εκφράζει και πάλι τον πόνο και την ανησυχία της εποχής. Τα έργα του αυτή την περίοδο αντικατοπτρίζουν την αγωνία και την απελπισία του πολέμου, καθώς και την ελπίδα για ανανέωση και ανασυγκρότηση.

Η «Guernica» είναι ένας από τους πιο διάσημους πίνακες του Πάμπλο Πικάσο που δημιουργήθηκε το 1937. Ο ζωγράφος αποδίδει εικαστικά τον γερμανικό βομβαρδισμό της ομώνυμης πόλης αποτυπώνοντας την βιαιότητα και την απόγνωση του πολέμου. Παρουσιάστηκε στην Έκθεση του Παρισιού το ίδιο έτος ,ενώ έμεινε κρεμασμένος για πολλά χρόνια στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης καθώς ο ζωγράφος είχε δηλώσει οτι δεν θα επέστρεφε στην Ισπανία πριν την πλήρη αποκατάσταση της δημοκρατίας . Ο πίνακας εκτίθεται από το 1992 στο Εθνικό Μουσείο Τέχνης Βασίλισσα Σοφία στη Μαδρίτη. Η «Guernica» αποτελεί πηγή έμπνευσης για πολλούς καλλιτέχνες και παγκόσμιο σύμβολο αντίστασης.

1716123219931blob

Με περισσότερα από 50.000 έργα και μια καριέρα που διήρκεσε περισσότερο από 70 χρόνια η επιρροή του Πικάσο στον κόσμο της ζωγραφικής είναι αναμφίβολα τεράστια. Οι καινοτομίες του στον τομέα του χρώματος, της μορφής και της έκφρασης έχουν επηρεάσει σημαντικά την εξέλιξη της σύγχρονης τέχνης.

αιθουσα Παμπλο Πικασο 4

Σίλβιο Τσάνι