Αίθουσα Βίνσεντ Βαν Γκογκ

1716122314974blob

Ο Βίνσεντ βαν Γκογκ (1853 –1890) ήταν Ολλανδός ζωγράφος. Γεννήθηκε στο χωριό Zundert, της Νότιας Ολλανδίας, ο μεγαλύτερος από τα επτά παιδιά του πάστορα Θεόδωρου Βαν Γκογκ. Ήδη από τα πολύ νεανικά του χρόνια παρουσίασε τάσεις μελαγχολίας και πρώιμα ψυχολογικά προβλήματα.

Σε ηλικία 16 ετών ασχολείται στο Λονδίνο και το Παρίσι ως υπάλληλος της Goupilator & Company με το εμπόριο έργων τέχνης, θέση από την οποία απολύεται το 1876. Επιστρέφει στο Άμστερνταμ για να σπουδάσει θεολογία και έγινε για σύντομο χρονικό διάστημα ιεραπόστολος στους μεταλλωρύχους του Μπορινάζ στο Βέλγιο. Αυτή είναι και η περίοδος κατά την οποία ξεκινά να σχεδιάζει μικρά έργα.

Το 1886 έφυγε από την Ολλανδία κι εγκαταστάθηκε στο Παρίσι, όπου κι έζησε μαζί με τον αδελφό του Τεό, έμπορο τέχνης και προστάτη καλλιτεχνών όπως ο Εμίλ Μπερνάρ, ο Εντγκάρ Ντεγκά, ο Πολ Γκογκέν, ο Ζορζ Σερά και ο Τουλούζ Λοτρέκ.

1716122332631blob

Ο Βαν Γκογκ τρίτος από αριστερά με τον Γκογκέν, τον Εμίλ Μπερνάρ, τον Félix Jobbé-Duval και τον Αντρέ Αντουάν / Photo: Wikimedia Commons

Εντυπωσιασμένος από το έργο και την προσωπικότητα των ζωγράφων αυτών, ο Βαν Γκογκ συνέλαβε την ιδέα ενός “εργαστηρίου του Νότου”, στο Αρλ, όπου θα δούλευαν από κοινού όλοι οι πρωτοπόροι καλλιτέχνες της εποχής. Το 1888 εγκαταστάθηκε πράγματι στο Αρλ, αλλά ο μόνος ζωγράφος που πείστηκε να τον ακολουθήσει ήταν ο Γκογκέν.

Ένας άγριος καυγάς ανάμεσα στους δυο τους προκάλεσε την πρώτη κρίση τρέλας του Βαν Γκογκ, κατά την διάρκεια της οποίας έκοψε το αυτί του. Δύο χρόνια αργότερα αυτοκτόνησε έχοντας πουλήσει μόνο έναν πίνακα σε όλη του την ζωή!Ωστόσο, μετά το θάνατό του, η φήμη του εξαπλώθηκε πολύ γρήγορα και σήμερα αναγνωρίζεται ως ένας από τους σημαντικότερους ζωγράφους όλων των εποχών.

1716122356194blob

Υπήρξε κατά βάση αυτοδίδακτος και μόνο ένας εξάδελφος του καλλιτέχνης, ο τοπιογράφος Άντον Μοβ, του έμαθε ορισμένα τεχνικά στοιχεία της ελαιογραφίας και της υδατογραφίας.

Χρησιμοποίησε συχνά τεχνικές των ιμπρεσιονιστών αλλά διαμόρφωσε παράλληλα και ένα προσωπικό ύφος, το οποίο διακρίνεται από την χρήση συμπληρωματικών χρωμάτων.

1716122385722blob

Επινόησε μία ιδιαίτερη τεχνική των στροβιλισμάτων με το πινέλο ενώ στους πίνακές του κυριαρχούν έντονα χρώματα, όπως κίτρινο, πράσινο και μπλε, με χαρακτηριστικά δείγματα τα έργα Έναστρη νύχτα’ και μία σειρά πινάκων που απεικονίζουν ηλιοτρόπια. Επίσης ο βαν Γκογκ είναι διάσημος για τις πινελιές του οι οποίες πολλές φορές παρουσιάζουν μια κίνηση.

1716122551202blob

Μέσα σε σχεδόν μια δεκαετία ο Βαν Γκογκ ζωγράφισε 2.100 πίνακες, μεταξύ αυτών και 860 ελαιογραφίες, τις πιο πολλές στα δύο τελευταία χρόνια της ζωής του. Το έργο του περιλαμβάνει τοπία, νεκρές φύσεις, πορτρέτα και αυτοπροσωπογραφίες.

Η επίδραση του στα μεταγενέστερα κινήματα του εξπρεσιονισμού, του φωβισμού, αλλά και της αφηρημένης τέχνης θεωρείται καταλυτική.

αιθοιυσα βαν γκογκ φωτο 2

Συντακτική ομάδα

Πηγές: Βικιπαίδεια, sansimera.gr, art class project