Η βιβλιοθήκη μας

Η βιβλιοθήκη βρίσκεται στο ισόγειο του κτηρίου Α, στην αίθουσα 2, που φέρει το όνομα του αρχιτέκτονα του κτηρίου, Ανδρέα Κριεζή.

Το κτήριο λειτουργεί ως χώρος εκπαίδευσης εδώ κι έναν αιώνα (αρχικά ως Εμπορική Σχολή, έπειτα ως Οικονομικό Γυμνάσιο, ως Α’ Μικτό Γυμνάσιο Αθηνών και τώρα ως 46ο Γυμνάσιο Αθηνών) και από την αρχή της λειτουργίας του οι καθηγητές και η διεύθυνση συγκέντρωναν υλικό που θα μπορούσε να βοηθήσει τους μαθητές και τις μαθήτριες στην μελέτη τους. Επομένως, η συλλογή μας απαρτίζεται από αρκετά σχολικά βοηθήματα, βιβλία λογοτεχνικά (κλασικά και σύγχρονα), εγκυκλοπαίδειες, λεξικά και άλλα ακαδημαϊκού ενδιαφέροντος. Αξίζει να επισημανθεί πως αρκετά από τα βιβλία μας είναι πολύ παλιά και δυσεύρετα πια, γεγονός που καθιστά τη βιβλιοθήκη μας ένα σημαντικό χώρο πολιτισμού. Βέβαια, τα βιβλία συνεχώς ανανεώνονται μέσα από δωρεές εκδοτικών οίκων και ατομικών πρωτοβουλιών. Τα τελευταία χρόνια πριν τα Χριστούγεννα οργανώνεται μια δράση «Δώρισε ένα βιβλίο» κατά την οποία οι μαθητές προσφέρουν ένα βιβλίο για το bazaar που πραγματοποιείται πριν τις γιορτές και όσα βιβλία δεν πουληθούν προστίθενται στη βιβλιοθήκη.

1

Η βιβλιοθήκη λειτουργούσε αρκετά χρόνια υπό την εποπτεία της κας Καμπόσου κι έπειτα της κας Σταμοπούλου. Η προηγούμενη διευθύντρια, η κα Κρίθαρη, είχε ως όραμα να γίνει η βιβλιοθήκη ένας σύγχρονος και λειτουργικός χώρος τον οποίο θα μπορούσαν να επισκεφτούν και να χρησιμοποιήσουν όχι μόνο οι μαθητές/μαθήτριές μας αλλά και άτομα της ευρύτερης κοινωνίας. Για το λόγο αυτό την περασμένη χρονιά απευθυνθήκαμε σε Ιδρύματα και άλλους φορείς  προσβλέποντας σε χορηγίες για την ανακαίνιση του χώρου. Οι προσπάθειές μας, αν και πολύμηνες δεν απέφεραν καρπούς και γι’ αυτό χρησιμοποιήσαμε τα χρήματα που είχαν συγκεντρωθεί από το χριστουγεννιάτικο bazaar για την αγορά των βιβλιοθηκών.  Την προσπάθειά μας αγκάλιασε και η τωρινή διευθύντρια, κα Παπαευθυμίου, η οποία αγόρασε δύο ακόμα βιβλιοθήκες. Θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθεί πως η ανακαίνιση του χώρου ήταν προϊόν συλλογικής δουλειάς. Η κα Παπαϊώαννου, η κα Νότα, ο κος Βουδούρης, ο κος Τέκος, η κα Μίκου συμμετείχαν ενεργά μαστορεύοντας, κουβαλώντας, βάφοντας αλλά κυρίως προσφέροντας κάτι παραπάνω από τις υπηρεσίες τους στο σχολείο, τον χρόνο τους. Η προσπάθεια συνεχίζεται και φέτος. Έχουμε εντάξει τη βιβλιοθήκη μας στο Πανελλήνιο Δίκτυο βιβλιοθηκών και πλέον ο καθένας μπορεί να ψάξει και να βρει τον κατάλογο  ηλεκτρονικά. Η αλλαγή του προγράμματος μπορεί να καθυστέρησε την καταγραφή, ωστόσο  είναι ένα σημαντικό βήμα στο άνοιγμα της βιβλιοθήκης στο ευρύτερο κοινό.

Άννα Πλουμάκη, Γεωργία Σαρικούδη

φβ3