Ντολμάδες με φύλλα άγριας μολόχας

ΥΛΙΚΑ ( 4 μερίδες

  1. 38 φύλλα μολόχας μεγάλα + τα κοτσάνια τους για τον πάτο της κατσαρόλας
  2. 3/4 της κούπας πλιγούρι
  3. 1/4 της κούπας μαύρες φακές μπελούγκα βρασμένες και στραγγισμένες
  4. 2 κουτ. σ. χυμό ντομάτας – προαιρετικά
  5. 1 κρεμμύδι φρέσκο + επιπλέον μόνο το πράσινο μέρος για τον πάτο της κατσαρόλας
  6. 1/2 ματσάκι άνηθο – κρατάμε τα κοτσάνια του για τον πάτο της κατσαρόλας
  7. 1/2 ματσάκι μαϊντανό- κρατάμε τα κοτσάνια του για τον πάτο της κατσαρόλας
  8. ανθό αλατιού
  9. πιπέρι
  10. σούμακ σε σκόνη
  11. ελαιόλαδο κατά βούληση

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. Βήμα 1

    Διαδοχικά ζεματάμε, και περνάμε από κρύο νερό, τα φύλλα μολόχας, ένα- ένα.
    - μπλανσάρουμε-
    Τα στοιβάζουμε σε πιάτο, το ένα πάνω στο άλλο.
    Κρατάμε Το ζουμί που έβρασαν, καθώς επίσης και τα κοτσάνια τους.

  2. Βήμα 2

    Μουλιάζουμε το πλιγούρι σε καυτό νερό, -βάλαμε το νερό που ζεματήσαμε τα φύλλα- μαζί με τον χυμό ντομάτας για μισή ώρα. Σοτάρουμε το φρέσκο κρεμμυδάκι, με 2 κουτ. σ. ελαιόλαδο, και μόλις γυαλίσει, προσθέτουμε τον άνηθο, τον μαϊντανό, το πλιγούρι στραγγισμένο, και ανακατεμένο μαζί με τις φακές, αποσύρουμε από την φωτιά.

  3. Βήμα 3

    Σε ευρύχωρο, πλατύ, και βαθύ σκεύος με καπάκι, στρώνουμε «κρεβατάκι» στον πάτο, με τα κοτσάνια από τα φύλλα μολόχας, βάζουμε μαζί και τα κοτσάνια μαϊντανού, ανήθου, και τα πράσινα κομμάτια φρέσκων κρεμμυδιών. Γεμίζουμε, τυλίγουμε τα φύλλα σε ντολμάδες, τους αραδιάζουμε τον ένα δίπλα στον άλλο μέχρι να τελειώσει η γέμιση και τα φύλλα μας.

  4. Βήμα 4

    Βάζουμε το σκεύος στην φωτιά, προσθέτουμε λίγο ζουμί, από αυτό που ζεματίσαμε τα φύλλα, αλατίζουμε, τρίβουμε πιπέρι, πασπαλίζουμε με σούμακ, προσθέτουμε ελαιόλαδο, καπακώνουμε με ένα πιάτο τους ντολμάδες, για να μην ανοίξουν, βάζουμε και το καπάκι του σκεύους από πάνω, και μόλις πάρει βράσει, χαμηλώνουμε την φωτιά μας, και μαγειρεύουμε, μέχρι να μείνουν με το λάδι τους.

  5. Βήμα 5

    Σημειώσεις:
    Περιμένουμε να κρυώσουν πριν σερβίρουμε.
    Οι μολόχες μαγειρεύονται, ακριβώς όπως και τα αμπελόφυλλα, με ότι γέμιση μας αρέσει. Εμείς αυτά τα υλικά είχαμε, αυτά χρησιμοποιήσαμε.
    *Σούμακ:
    Ανατολίτικο μπαχαρικό, με καφέ κόκκινο χρώμα, και ξινή γεύση, που χρησιμοποιούμε για να αντικαταστήσουμε το λεμόνι, όταν δεν έχουμε. Το βρίσκουμε στα sm.

    Καλή όρεξη!

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης