Ο κύριος Δημήτρης και η κυρία Βέτα, παραγωγοί οσπρίων από τον Φενεό μας μιλούν για την καλλιέργεια των οσπρίων

Πείτε μας λίγα λόγια για τη δραστηριότητα σας. Πώς αποφασίσατε να να ασχοληθείτε με τα όσπρια;

Θελήσαμε να ασχοληθούμε με την καλλιέργεια οσπρίων λόγω του τόπου μας. Τα όσπρια είναι το φυσικό προϊόν της περιοχής μας. Στο Φενεό παρόλο που ευδοκιμούν πολλά προϊόντα όπως καρύδια και πατάτες το βασικό προϊόν είναι τα όσπρια.

Ποια όσπρια καλλιεργείτε;

Ο Φενεός έχει πολύ εύφορη γη και μπορούμε να καλλιεργήσουμε τα πάντα. Έτσι, εμείς καλλιεργούμε φακές, φασόλια, γίγαντες, μαυρομάτικα, αρκετά δηλαδή είδη οσπρίων. τα είδη φασολιών.

Ποιες συνθήκες ευνοούν την καλλιέργεια; (κλίμα, καιρικές συνθήκες, έδαφος)

Το έδαφος είναι πάρα πολύ βασικό. Για αυτό ο Φενεός βγάζει από τα πιο νόστιμα φασόλια. Παράλληλα, οι καιρικές συνθήκες πάντα επηρεάζουν την καλλιέργεια. Αν κάνει πάρα πολλή ζέστη δεν θα έχουμε το αποτέλεσμα που θέλουμε. Όπως και οι πολλές βροχές δεν βοηθούν.

Γνωρίζουμε πως τα «φασόλια βανίλια Φενεού” είναι πολύ φημισμένα και είναι ένα προϊόν με προστατευόμενη ονομασία. Τι το ιδιαίτερο τα χαρακτηρίζει;

Τα χαρακτηρίζει η ιδιαίτερη γεύση τους. Τα συγκεκριμένα φασόλια δεν ευδοκιμούν πουθενά αλλού. Είναι ένα πολύ νόστιμο φασόλι που βράζει γρήγορα.

Μπορείτε να μας περιγράψετε την καλλιέργεια των φασολιών βανίλια και τη διαδικασία που ακολουθείτε μετά τη συγκομιδή τους.

Τα φασόλια φυτεύονται Απρίλιο – Μάιο. Μέχρι τη συγκομιδή τους χρειάζονται 4 μήνες. Η καλλιέργεια τους απαιτεί πολλά ποτίσματα για να γίνουν νόστιμα και να βράζουν εύκολα. Η συγκομιδή γίνεται Σεπτέμβριο – Οκτώβριο. Τώρα τα μαζεύουμε χρησιμοποιώντας μηχανήματα, δηλαδή τα αλωνίζουμε. Πρέπει να τα στεγνώσουμε πολύ καλά και στη συνέχεια τα πηγαίνουμε σε λέιζερ για να είναι καθαρός ο καρπός. Συντηρούνται σε κρύο και δροσερό μέρος.

Έχετε σκεφτεί να προχωρήσετε και να τυποποιήσετε τα προϊόντα σας; Θα μπορούσατε να λάβετε κάποια ενίσχυση από το κράτος προς αυτή την κατεύθυνση;

Ενίσχυση από το κράτος δεν υπάρχει περίπτωση να λάβουμε. Τυποποίηση…όχι δεν σκοπεύουμε να κάνουμε. Θέλουμε να προωθούμε μόνοι μας τα προϊόντα μας και να έχουμε άμεση επαφή με τους πελάτες μας.

Ιάσονας Μακ Κον Όλα, Γιώργος- Ορφέας Βουγιούκαλος, Λεωνίδας Καντιλιεράκης, Φίλιππος Φραγκογιάννης, Νίκος Μ. και Βαγγέλης Σ., (ΣΤ2, 4ο Δ.Σ.)

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης