Ο κύριος Κώστας μας μύησε στα μυστικά του καλού κρασιού!

Πόσα χρόνια ασχολείστε με την καλλιέργεια σταφυλιών και την παραγωγή κρασιού;

Ξεκινήσαμε με τον πατέρα μου περίπου πριν 20 χρόνια.

Ποιες ποικιλίες έχετε και πόσα διαφορετικά κρασιά παράγετε;

Εκτός από το κρασί φτιάχνετε και άλλα προϊόντα (π.χ. ξύδι, πετιμέζι κλπ.) Έχουμε 6 ποικιλίες, το λευκό, το ροζέ, το ερυθρό δηλαδή το αγιωργίτικο της Νεμέας, το ημίγλυκο, το μοσχοφίλερο και το καμπερνέ. Εκτός από το κρασί φτιάχνουμε πετιμέζι κατά τον τρύγο καθώς και τσίπουρο με απόσταξη.

Ποια είναι η περίοδος συγκομιδής των σταφυλιών; Πόσο ώριμα πρέπει να είναι τα σταφύλια κατά τη συγκομιδή για την στύψη τους;

Ξεκινάμε γύρω στις 20 Αυγούστου μέχρι τα μέσα του Οκτώβρη. Για να δούμε αν τα σταφύλια είναι έτοιμα τα γραδάρουμε, μετράμε δηλαδή τα σάκχαρα τους. Πρέπει να είναι γύρω στο 12.5 για να είναι ώριμο το σταφύλι και τότε είναι η κατάλληλη ώρα για να ξεκινήσουμε τον τρύγο.

 Μπορείτε να μας περιγράψετε με λίγα λόγια τη διαδικασία παραγωγής του κρασιού (στάδια, χρόνος που απαιτείται μέχρι να είναι έτοιμο το κρασί).

Αρχικά ξεκινάμε με τον τρύγο, δηλαδή τη συγκομιδή των σταφυλιών. Στη συνέχεια τα σταφύλια περνούν από πρέσες, συνθλίβονται και πιέζονται (αφαιρούνται τα στέμφυλα) και έτσι φτιάχνεται ο μούστος. Ακολουθεί η ζύμωση του μούστου (βράζει) που μπορεί να διαρκέσει από μερικές ημέρες έως και έναν περίπου μήνα. Αφού γίνει η ζύμωση πρέπει να «καθαριστεί» και να αφαιρεθούν πιθανά υπολείμματα (σαν το κατακάθι στον καφέ). Τέλος, το κρασί είναι έτοιμο για να εμφιαλωθεί.

 Τον μούστο τον κάνετε με μηχανήματα ή με τον παραδοσιακό τρόπο;

Πλέον χρησιμοποιούμε μηχανήματα, έχει αυτοματοποιηθεί η διαδικασία.

Ποιες είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζετε στην καλλιέργεια των σταφυλιών.

Η μεγαλύτερη δυσκολία είναι τα χορτάρια, τα ζιζάνια.

Χρησιμοποιείτε ειδικά λιπάσματα στην καλλιέργεια των σταφυλιών;

Ναι χρησιμοποιούμε ειδικά λιπάσματα, τα οποία ξεκινάμε να ρίχνουμε στα αμπέλια την άνοιξη.

Πόσο κρασί παράγετε το χρόνο και με ποιους τρόπους το διαθέτετε στον καταναλωτή;

Παράγουμε περίπου 250 τόνους και προμηθεύουμε μαγαζιά, μίνι μάρκετ, φούρνους, ταβέρνες … Παράλληλα, διαθέτουμε τα προϊόντα μας σε λαϊκές αγορές του νομού μας.

Τι θεωρείτε πιο σημαντικό έτσι ώστε το κρασί να είναι υψηλής ποιότητας; Τι σημαίνει για εσάς καλό κρασί;

Τα σταφύλια πρέπει να είναι καθαρά, δηλαδή να μην έχουν σαπίσματα. Αυτό είναι το κυριότερο. Καλό κρασί… ένα κρασί που θα το πιεις με την παρέα σου και την επόμενη ημέρα θα είσαι καλά, δεν θα έχεις πονοκέφαλο.

 Δανάη Κιαλλίαϊ, Νεκτάριος Ρουμπέκας, Παναγιώτα Σούκουλη, Θεοφάνης & Ζωή, ΣΤ2, 4ο Δ.Σ.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης