Συνέντευξη με τον κύριο Κώστα, παραγωγό μήλων εδώ και 50 χρόνια…

κύριος Κώστας: Κατ” αρχήν συγχαρητήρια για την δράση που κάνετε. Εύχομαι καλή επιτυχία στην εφημερίδα σας. Να ακούτε τους δασκάλους σας και τους γονείς σας. Σας εύχομαι καλή πρόοδο.

Μαθήτριες: Σας ευχαριστούμε πολύ!

Σε ποια περιοχή παράγονται τα μήλα σας; Ασχολείστε πολλά χρόνια με την καλλιέργειά τους;

Η περιοχή είναι ορεινή Κορινθία και το χωριό λέγεται Μάννα (Μάρκασι). H βασική παραγωγή αυτού του χωριού είναι τα μήλα, τα οποία παράγονται εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Εγώ προσωπικά καλλιεργώ μήλα πάνω από 50 χρόνια.

Απαιτούνται ειδικές συνθήκες για την καλλιέργεια μήλων;

Βεβαίως γιατί η μηλιά είναι κατ” εξοχήν ορεινό δέντρο. Πρέπει να είναι κοντά σε βουνό, στους πρόποδες. Για αυτό σε όλη την Ελλάδα όπου καλλιεργούνται μήλα είναι σε ορεινά μέρη. Παράγονται και σε κάμπο αλλά δεν είναι τόσο νόστιμα, ζουμερά και αρωματικά όσο είναι αυτά που παράγονται κοντά σε βουνό.

Ποιες ποικιλίες ευδοκιμούν στην περιοχή μας; Είναι κάποιες από αυτές ντόπιες; Ποια μήλα προτιμούν οι καταναλωτές;

Τα μήλα ήρθαν από την Αμερική, δεν είναι ένα προϊόν που το παρήγαγε πάντα η Ελλάδα. Όπως και η πατάτα που την έφερε ο Καποδίστριας, τα μήλα «στάρκινγκ ντελίσια» (Starking Delicious) ήρθαν στην Ελλάδα από την Αμερική. Αυτά καλλιεργούμε στο χωριό μου. Γίνονται όλες οι ποικιλίες του μήλου εφ” όσον προσφέρεται το έδαφος και το υψόμετρο. Εδώ στην περιοχή μας είναι το στάρκινγκ, το κόκκινο, ζουμερό και αρωματικό μήλο. Αυτό καλλιεργούμε.

Πόσα δέντρα μπορούν να φυτευτούν σε ένα στρέμμα και πόση είναι περίπου η παραγωγή που αποδίδουν;

Σε ένα στρέμμα σήμερα, με τις συνθήκες της σύγχρονης καλλιέργειας μπορούν να καλλιεργηθούν 30 με 35 δέντρα, τα οποία έχουν παραγωγή σε 5 χρόνια από την φύτευση. Σε πλήρη απόδοση περίπου γύρω στα 10 χρόνια κάθε δέντρο δίνει περίπου 100 κιλά μήλα.

Θα μπορούσατε να μας περιγράψετε τις βασικές γεωργικές εργασίες που πρέπει να γίνουν κατά τη διάρκεια του έτους (π.χ. κλαδέματα, ποτίσματα κλ.)

Η καλλιέργεια είναι άκρως απαιτητική και επίπονη, γιατί αφού είναι σε βουνό είναι σε ανώμαλο έδαφος. Είναι ένα δέντρο το οποίο απαιτεί από τον παραγωγό πλήρη παρουσία όλο το χρόνο. Ας ξεκινήσουμε από τα κλαδέματα, τα οποία γίνονται τη χειμερινή περίοδο. Είναι λεπτοδουλειά, δεν είναι εύκολο το κλάδεμα της, πρέπει να ξέρεις να την κλαδέψεις, αλλιώς μπορεί να μην βγάλεις καρπό ή μπορεί να βγάλεις υποβαθμισμένα ποιότητα. Επίπονη και χρονοβόρα διαδικασία. Την άνοιξη τα δέντρα αρχίζουν και «φορτώνουν» όπως όλα τα δέντρα και ξεκινάνε οι ψεκασμοί. Κάθε δεκαπέντε μέρες ποτίζουμε προκειμένου να έχουμε ποιοτική παραγωγή.

Μπορείτε να μας πείτε ποιοι είναι οι κύριοι εχθροί της μηλιάς και με ποιους τρόπους γίνεται η καταπολέμησή τους;

Η μηλιά επειδή είναι ένα δέντρο που βγάζει ίσως τα καλύτερα φρούτα, τα μήλα, έχει πολλούς εχθρούς. Διάφορα έντομα και ζωύφια τα οποία καταπολεμούμε με φυτοφάρμακα τα οποία προσέχουμε οι παραγωγοί να μην αφήνουν υπολείμματα στον καρπό. Πρέπει να προσέχει πολύ ο παραγωγός να μην προσβληθεί το δέντρο γιατί θα χάσει τη σοδειά του.

Πότε γίνεται η συγκομιδή των μήλων και πως διατηρούνται μέχρι να φτάσουν στον καταναλωτή;

Η συγκομιδή των μήλων ξεκινάει γύρω στις 10 Σεπτέμβρη και ολοκληρώνεται μέχρι τα τέλη. Σε μερικές νέες ποικιλίες η συγκομιδή συνεχίζεται μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου. Τα μήλα κόβονται από τα  δέντρα και τοποθετούνται αμέσως σε ειδικά μεγάλα ψυγεία προκειμένου να συντηρηθούν όλο το χρόνο. Αυτό το καλό έχει αυτό το φρούτο, ότι έχει συντηρητικό από μόνο του και μπορεί να συντηρηθεί χωρίς καμία παρέμβαση από τον παραγωγό ή τον έμπορο. Αρκεί το ψυγείο να έχει κατάλληλες προδιαγραφές, με σωστή ψύξη και υγρασία.

Έχουμε ακούσει ότι χρησιμοποιείται κερί για την συντήρησή τους. Σε τι βοηθάει αυτό;

Το κερί χρησιμοποιείται σε μία μόνο ποικιλία, τα Granny Smith, δηλαδή το πράσινο μήλο, το ξινόμηλο. Επειδή όμως έχει μεγάλο κόστος οι Έλληνες παραγωγοί δεν βάζουν πολλά δέντρα. Η διαδικασία είναι κοστοβόρα και χρονοβόρα. Τα ξινόμηλα που υπάρχουν στην αγορά μετά τον Μάρτιο είναι εισαγωγής και έχουν κερί προκειμένου να συντηρηθούν.

Αυτή την εποχή (Μάιος) σε ποιο στάδιο βρίσκονται τα δέντρα; Πιστεύετε ότι θα είναι καλή η φετινή χρονιά;

Αυτή τη στιγμή οι μηλιές είναι στο στάδιο του καρπού. Δηλαδή έχουν πέσει τα πέταλα από τα άνθη και έχει σχηματιστεί το μηλαράκι, το οποίο είναι πολύ μικρό σε μέγεθος. Στη συνέχεια, ο καλλιεργητής πρέπει να «αραιώσει» τα δέντρα, δηλαδή στη μαργαρίτα που έχει 4-5 μήλα πρέπει να αφήσει μόνο ένα, το καλύτερο. Η συνέχεια εξαρτάται από τον καιρό που επηρεάζει την ανάπτυξη των μήλων.

Θα θέλατε να μας πείτε κάτι ακόμα ή να στείλετε κάποιο μήνυμα στους αναγνώστες μας;

Το μήνυμα είναι ότι ο καταναλωτής πρέπει να προτιμάει τα ντόπια προϊόντα και να ελέγχει τους πάγκους, τα μανάβικα ακόμα και τα σούπερ- μάρκετ, εάν τα μήλα είναι εισαγόμενα ή ντόπια, διότι τα εισαγόμενα έχουν συντηρητικά. Όσον αφορά τις λαϊκές αγορές, έχουν πάντα φρέσκα και τα καλύτερα προϊόντα, αρκεί ο πωλητής να είναι πραγματικά παραγωγός και όχι «μαϊμού» παραγωγός.

Αθανασία Λαμπαδάρη, Κατερίνα Σάββα, Ευσταθία Ρούπα, Μυρτώ, ΣΤ2, 4ο Δ.Σ.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης