Η χρήση ναρκωτικών ουσιών αποτελεί τη χειρότερη μάστιγα της κοινωνίας μας και απειλεί σοβαρά την ανθρωπότητα. Στη σύγχρονη εποχή, το πρόβλημα των ναρκωτικών γίνεται ολοένα και πιο σοβαρό, ιδιαίτερα μεταξύ των νέων.
Τα αίτια που οι άνθρωποι και ιδιαίτερα οι νέοι στρέφονται στα ναρκωτικά, σχετίζονται με τις αλλαγές και τις εντάσεις της σύγχρονης κοινωνίας. Αρχικά, το άγχος και η μοναξιά. Τα εν λόγω άτομα, μη έχοντας επικοινωνία με τους συνανθρώπους τους, ιδιαίτερα στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπου οι άνθρωποι είναι άγνωστοι μεταξύ τους, αδιαφορούν ή φοβούνται ή διστάζουν, λόγω της βίας και της εγκληματικότητας, να πλησιάσουν ο ένας τον άλλον, αποξενώνονται και κλείνονται στον εαυτό τους, με αποτέλεσμα, για να καλύψουν το ψυχολογικό τους κενό καταφεύγουν στα ναρκωτικά.
Άλλος ένας λόγος είναι η κρίση που διέρχεται ο οικογενειακός θεσμός. Η έλλειψη οικογενειακής θαλπωρής και η απουσία στοργής και κατανόησης από τα λοιπά μέλη της οικογένειας μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα. Τα άτομα χωρισμένων γονέων, ή γονέων, των οποίων οι σχέσεις δεν ήταν αρμονικές, συνήθως παρουσιάζουν έλλειμμα ψυχικής δύναμης για αντίσταση στις δυσκολίες και στα εμπόδια που συναντούν, όταν βγουν στην κοινωνία, με αποτέλεσμα με το πρώτο «στραβοπάτημα», λόγω έλλειψης «ψυχικών εφοδίων », να αναζητούν διέξοδο στα ναρκωτικά.
Ακόμα ένα αίτιο είναι η περιέργεια. Τα νεαρά κυρίως άτομα αισθάνονται έντονη την επιθυμία να δοκιμάσουν τις «ουσίες» για τις οποίες τόσος θόρυβος γίνεται. Έτσι, πέφτουν στην παγίδα, αφού τα ναρκωτικά προκαλούν εθισμό σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Όπως και οι «κακές» συναναστροφές οδηγούν σε λανθασμένο δρόμο.
Η αλήθεια είναι όμως ότι δεν φταίνε οι νέοι για αυτή την κατάσταση. Επιπρόσθετο αίτιο είναι η έλλειψη υπεύθυνης ενημέρωσης για τους κινδύνους και τις επιπτώσεις στον οργανισμό από την χρήση ναρκωτικών ουσιών. Για τα επικίνδυνα, καταστροφικά και θανατηφόρα αποτελέσματα, που κρύβει αυτός ο κακός εθισμός.
Τέλος, τα οικονομικά συμφέροντα αποτελούν ένα ακόμη αίτιο εξώθησης των νέων στα ναρκωτικά. Οι έμποροι των ναρκωτικών ουσιών, προκειμένου να αποκομίσουν οικονομικό όφελος, προσπαθούν με κάθε τρόπο να πείσουν και να προσηλυτίσουν τους νέους να δοκιμάσουν το «λευκό θάνατο».
Κλείνοντας θα λέγαμε πως ο εθισμός των νέων στα ναρκωτικά έχει άσχημες συνέπειες στην σωματική και στην ψυχική υγεία τους. Άρα λοιπόν θα έπρεπε να ληφθούν από την πολιτεία μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης αυτής της μάστιγας .
Μαρία Πατσαρίνου