Γυμνασιογραφήματα

ΓΥΜΝΑΣΙΟΓΡΑΦΗΜΑΤΑΤο σχολικό έτος 2009-2010 το 4ο Γυμνάσιο Αιγάλεω απέκτησε το δικό του έντυπο περιοδικό, τα «Γυμνασιογραφήματα». Ένα όνειρο έγινε πραγματικότητα! Η συντακτική ομάδα μαθητών και καθηγητών συνεργάστηκαν εξαιρετικά και βήμα βήμα έφτασαν στο ποθητό αποτέλεσμα στο τέλος της σχολικής χρονιάς. Δεν υπήρχε η εμπειρία, περίσσευε όμως ο ενθουσιασμός και το μεράκι. Ήταν για όλους μας ένας δελεαστικός στόχος, ένα στοίχημα.

Αλλά ας τα πάρουμε με τη σειρά. Πρώτα πρώτα έπρεπε να βρούμε ένα όνομα για το περιοδικό μας. Η μαθήτρια τής Γ΄ τάξης Άλια Καραγιαννίδου φιλοτέχνησε μια αφίσα, που το έξυπνο σκίτσο της συνοδευόταν από το κείμενο: «ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΝΟΝΟΣ για ένα νεογέννητο, ανήσυχο και πολλά υποσχόμενο περιοδικό». Οι μαθητές ανταποκρίθηκαν και η συντακτική τους ομάδα είχε να επιλέξει ανάμεσα σε δεκατέσσερεις προτεινόμενους τίτλους. Επειδή υπήρξε ισοψηφία μεταξύ δύο προτάσεων, κάλεσαν τη συντακτική ομάδα των καθηγητών να επιλέξει το όνομα. Τελικά, ο νονός ήταν ο μαθητής της Α΄ τάξης Αλέξανδρος Καραμπέτσος, που μας χάρισε τον τίτλο «Γυμνασιογραφήματα».

Το περιοδικό κυκλοφόρησε μόνο για δύο σχολικές χρονιές: 1ο τεύχος (160 σελίδες) το 2009-2010 και το 2ο τεύχος (176 σελίδες) το 2010-2011. Δυστυχώς τα όνειρα δεν κρατούν πολύ και η οικονομική κρίση, που έπληξε στη συνέχεια τη χώρα, δεν άφηνε περιθώρια για τέτοιες …πολυτέλειες.
Στις σελίδες του θα βρει κανείς συνεντεύξεις, ανέκδοτα, βιβλιοκριτικές, επιστημονικά άρθρα, εντυπώσεις από επισκέψεις και εκδηλώσεις, σκέψεις και προβληματισμούς πάνω σε επίκαιρα ζητήματα κ.ά.

Στο σημείο αυτό, αξίζει να αναφερθεί ότι η αείμνηστη καθηγήτρια Αγγλικής φιλολογίας, Φωτεινή Καράμπελα, υπήρξε θερμή οραματίστρια αλλά και κινητήρια δύναμη για την έκδοση του περιοδικού. Η ίδια, ο υποδιευθυντής κ. Ισίδωρος Κακούρης (Αγγλικής φιλολογίας), η κ. Χρύσα Παπαθωμά (Φιλόλογος) και η γράφουσα, πλαισιωμένοι από πολυμελή συντακτική ομάδα μαθητών και καθηγητών, αρθρογράφησαν και υπήρξαν επιμελητές του 1ου και του 2ου τεύχους. Η όλη προσπάθεια είχε την αμέριστη στήριξη τού τότε διευθυντή του 4ου Γυμνασίου κ. Δημήτρη Αγαπητού.

Με μεγάλη χαρά πληροφορηθήκαμε ότι το σχολείο θέλησε να υιοθετήσει τον τίτλο «Γυμνασιογραφήματα» για την ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού του. Εκπροσωπώντας άτυπα τη σχολική κοινότητα εκείνου του 1ου και του 2ου τεύχους, με συγκίνηση σάς παραδίδουμε τη σκυτάλη και ευχόμαστε να απολαύσετε τα δώρα που χαρίζει η δημιουργική ενασχόληση.

                   Ευαγγελία Αγαπητού, Φιλόλογος