Είναι ο δήμος Αιγάλεω συμβατός προς τα άτομα με ειδικές ανάγκες; Προσφέρει την απαραίτητη φροντίδα που χρειάζονται; Ας πάμε να το δούμε!
Στο Αιγάλεω, και όχι μόνο, ασυνείδητος κόσμος «παρατάει» το αυτοκίνητο του μπροστά σε ράμπες αναπήρων, με αποτέλεσμα να εμποδίζουν τα άτομα αυτά να περάσουν τον δρόμο, γενικά να μετακινηθούν, και να πάνε εύκολα στο σημείο που θέλουν!
Στα πεζοδρόμια , τα όποια είναι αρκετά στενά ώστε να υπάρχει περισσότερος δρόμος, εκτός του ότι δεν χωράει ένα αναπηρικό καροτσάκι, έχουν τοποθετήσει και κολώνες της ΔΕΗ ή δέντρα με αποτέλεσμα να μην χωράει ένα καροτσάκι και να αναγκάζονται να πηγαίνουν από τους δρόμους και να διακινδυνεύουν την σωματική τους ακεραιότητα.
Ακόμα, και όταν είναι μεγάλα και ελεύθερα τα πεζοδρόμια, υπάρχουν και ασυνείδητοι καταστηματάρχες που τοποθετούν τραπέζια με καρέκλες πάνω σε αυτά ώστε να υπάρχει πάλι τέτοιου είδους λειτουργικό πρόβλημα. Μέχρι και όταν οι ράμπες αναπήρων είναι κενές, βρίσκονται παρκαρισμένα αυτοκίνητα πάνω στα πεζοδρόμια! Οι ράμπες επίσης έχουν αρκετά κακή κατασκευή και όταν βραχούν είναι επικίνδυνες να γλιστρήσει κάποιος. Στο μεταξύ, στους περισσότερους δρόμους δεν υπάρχουν καν ράμπες!
Ας φύγουμε από το θέμα των δημόσιων δρόμων και ας περάσουμε στο θέμα των καταστημάτων και των χώρων διασκέδασης που είναι εξίσου μεγάλο το πρόβλημα!
Στα περισσότερα καταστήματα υπάρχουν τουαλέτες αναπήρων και ράμπες που κάνει τον χώρο για άτομα με ειδικές ανάγκες προσβάσιμο αλλά σε περισσότερες δημόσιες υπηρεσίες όπως η ΕΥΔΑΠ και η ΔΕΗ είναι ακατάλληλοι χώροι για αυτά τα άτομα , με αποτέλεσμα να μην μπορούν να κάνουν τις καθημερινές τους υποχρεώσεις.
Εκτός αυτού, τα περισσότερα σχολεία του δήμου μας , δεν παρέχουν ασανσέρ, ράμπες ή τουαλέτες για τα άτομα με κινητικά προβλήματα. Έχετε αναρωτηθεί πως μπορεί να είναι η καθημερινότητα αυτών των παιδιών; Επίσης δεν είναι μόνο τα παιδιά που έχουν τέτοιου είδους προβλήματα αλλά και κάποιος καθηγητής που μπορεί να είναι ανάπηρος. Πως θα καταφέρει αυτός ο καθηγητής να διδάξει το μάθημα του τάξεις που βρίσκονται σε όροφο;
Τέλος, στα μέσα μαζικής μεταφοράς, όπως το μετρό ή τα λεωφορεία δεν υπάρχουν βασικές λειτουργίες! Για παράδειγμα στα λεωφορεία υπάρχει μια μηχανική ράμπα για να ανεβαίνουν οι ανάπηροι αλλά τις περισσότερες φορές ο μηχανισμός που υπάρχει για να ανεβαίνουν δε δουλεύει! Στο μετρό συχνά το ασανσέρ που υπάρχει είναι εκτός λειτουργίας (χαλασμένο για διάφορους λόγους) και αναγκάζει τα άτομα αυτά να κατέβουν σε άλλη στάση που δεν θέλουν η να αναγκαστούν να ζητήσουν βοήθεια από κάποιον να τους ανεβάσει που αυτό γίνεται σπάνια! Ακόμα και όταν τα ασανσέρ δουλεύουν χρησιμοποιούνται από άτομα που δεν τα έχουν ανάγκη και απλώς βαριούνται να ανέβουν τα σκαλιά!!Είναι σωστό αυτό που κάνουν; Και αυτά τα άτομα έχουν τις ίδιες ανάγκες με εμάς! Δεν είναι διαφορετικοί! Βοήθησε αυτά τα άτομα να έχουν μια απλή και καθημερινή ζωή!
Δημιουργοί άρθρου: Αναστασία Αποστολοπούλου, Βιτάκη Γεωργία, Ιωάννα Αγρέβη