Διαβάστε παρακάτω τη συνέντευξη που έδωσε σε ομάδα μαθητών της Γ Τάξης του σχολείου μας ο Ηλίας Παναγόπουλος στο πλαίσιο του μαθήματος της Πληροφορικής και του σχολικού επαγγελματικού προσανατολισμού. Ο κύριος Παναγόπουλος σπούδασε Hλεκτρολόγος Mηχανικός και Mηχανικός Yπολογιστών στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και εργάζεται ως μηχανικός λογισμικού στη εταιρεία NOKIA.
Όπως ήδη μας έχει ενημερώσει η καθηγήτρια μας ασχολείστε επαγγελματικά με τον προγραμματισμό ως εργαζόμενος σε μία πολύ γνωστή εταιρία. Θα θέλαμε να μάθουμε περισσότερα για την εταιρία που εργάζεστε και τη θέση σας στην εταιρία.
Εγώ δουλεύω στη NOKIA. Η NOKIA με τα κινητά που ξέρετε. Η NOKIA έχει δύο μεγάλα κτίρια με γραφεία στην Ελλάδα. Ασχολείται με τις τεχνολογίες σταθερής και κινητής τηλεφωνίας. Η NOKIA από πάντα, αλλά κυρίως τα τελευταία χρόνια ασχολείται περισσότερο με το software και το hardware δικτύων σταθερών και κινητών τηλεπικοινωνιών, παρά με τις συσκευές. Τι κάνω εγώ στην εταιρία: είμαι software engineer, εκτός από τον προγραμματισμό ξέρω και κάνω και κάποια άλλα πράγματα στην κινητή ή την σταθερή τηλεφωνία.
Για να εργαστεί κάποιος σε αυτή την εταιρία είναι αρκετό να του αρέσουν οι υπολογιστές, να έχει το απολυτήριο του Λυκείου ή να έχει σπουδάσει στο πανεπιστήμιο;
Θα έλεγα ότι πρέπει να έχει σπουδάσει κάτι παρεμφερές Μπορεί να τύχει σε εξαιρετικές περιπτώσεις να έχεις απολυτήριο Λυκείου, να είσαι διάνοια, να έχεις μάθει μόνος σου και να σε πάρουν. Υπάρχουν άνθρωποι στις εταιρίες που θα εκτιμήσουν αυτά που ξέρεις αν τους αρκούν. Αυτές όμως είναι σπάνιες περιπτώσεις. Ένα πτυχίο θα σου δώσει τις βάσεις για να αποκτήσεις τις ικανότητες που χρειάζονται για τέτοιες θέσεις. Θα έλεγα ο κανόνας είναι να έχεις πτυχίο πανεπιστημίου.
Μπορεί κατά τη γνώμη σας κάποιος να γίνει προγραμματιστής απλά και μόνο παρακολουθώντας για κάποιο χρονικό διάστημα σεμινάρια εντατικής εκπαίδευσης σε γλώσσες προγραμματισμού;
Ναι μπορεί, αλλά και πάλι είναι καλό να έχεις ένα πτυχίο πανεπιστημίου. Αλλά αν θέλεις να μάθεις κάτι γρήγορα για να βρεις μια δουλειά και να ξεκινήσεις από κάπου μπορείς να παρακολουθήσεις σεμινάρια.
Είναι απαραίτητο ένας προγραμματιστής να γνωρίζει καλά Αγγλικά;
Ναι. Στις εταιρίες όλοι παντού μιλούν Αγγλικά. Όταν γράφεις κάτι ή ψάχνεις κάτι να διαβάσεις στο Internet χρησιμοποιείς τα Αγγλικά. Εξαρτάται βέβαια και που δουλεύεις. Στη NOKIA όλοι μιλάνε Αγγλικά. Δε χρειάζεται να ξέρεις άλλες γλώσσες. Άλλη γλώσσα χρειάζεται αν κάποιος πάει να δουλέψει σε άλλη χώρα και αποφασίσει να ζήσει εκεί, πχ αν πάει στη Γερμανία.
Με ποιο τρόπο μαθαίνει ένας προγραμματιστής που ήδη εργάζεται σε κάποια εταιρία καινούριες γλώσσες; Παρακολουθεί σεμινάρια που επιλέγει ο ίδιος, διαβάζει μόνος του ή τον εκπαιδεύει η εταιρία που εργάζεται;
Και τα τρία θα έλεγα. Σίγουρα τον εκπαιδεύει η εταιρία. Οι εταιρίες δεν περιμένουν να είσαι αμέσως παραγωγικός. Δίνουν ένα διάστημα 6 μηνών για να μάθεις τη γλώσσα που θα χρειαστεί ή ζητούν να διαβάσεις και μόνος σου ή μπορεί από πριν να έχεις παρακολουθήσει σχετικά σεμινάρια. Είναι συνδυασμός όλων.
Εσείς από ποια ηλικία και μετά αποφασίσατε ότι ο προγραμματισμός σας ενδιαφέρει επαγγελματικά; Για ποιους λόγους επιλέξατε αυτό το επάγγελμα;
Εγώ κατέληξα να ασχολούμαι με τον προγραμματισμό. Σπούδασα ηλεκτρολόγος μηχανικός και μηχανικός υπολογιστών στο Πολυτεχνείο με κατεύθυνση δίκτυα και τηλεπικοινωνίες . Για να κάνεις αυτά πρέπει να ξέρεις και λίγο προγραμματισμό. Έτσι έμαθα προγραμματισμό και μου άρεσε σιγά-σιγά. Πιο πολύ μου άρεσαν οι τηλεπικοινωνίες και τα δίκτυα υπολογιστών. Κατέληξα λοιπόν να κάνω προγραμματισμό στο τέλος των σπουδών μου, στα 25 περίπου. Άλλοι λόγοι μπορεί να ήταν ότι μου άρεσαν οι υπολογιστές, μπορεί να είχα ακούσει και γνωστούς-φίλους να δουλεύουν σε εταιρίες και να παίρνουν καλά λεφτά, ο πατέρας μου ασχολούνταν με υπολογιστές και κάπως έτσι το επέλεξα κι εγώ. Ήταν προσωπικό το κριτήριο. Δεν ήξερα πολλά για επαγγελματική αποκατάσταση.
Όπως όλα τα επαγγέλματα φαντάζομαι και οι προγραμματιστές αντιμετωπίζουν δυσκολίες στη δουλειά τους. Ποιο είναι ίσως το σοβαρότερο μειονέκτημα στη δουλειά του προγραμματιστή;
Τι θεωρείται μειονέκτημα είναι υποκειμενικό. Μειονέκτημα για μένα είναι ότι δεν έχεις κάτι χειροπιαστό. Κάνεις κάτι και δεν το βλέπεις να δουλεύει όπως ένας μηχανικός αυτοκινήτων. Αν εσύ φτιάχνεις ένα μικρό κομμάτι προγράμματος ή και μεγαλύτερο δε θα δεις ποτέ το τελικό προϊόν. Αυτή τη στιγμή γράφω ένα μικρό κομματάκι , κάποιος άλλος ένα άλλο κομματάκι και τελικά καταλήγει σε ένα τεράστιο προϊόν, που είναι σε ένα δίκτυο, που κάνει κάτι που μπορεί να γίνει όταν πάρεις το κινητό σου και πάρεις ένα τηλέφωνο. Οπότε δεν ξέρω τι είναι αυτό που δουλεύω, θα ήθελα να ξέρω, αλλά δεν είναι τόσο απλό. Άλλα μειονεκτήματα είναι η πνευματική κούραση και η πίεση, αν δουλεύεις σε εταιρία που σου δίνει deadline. Για κάποιους ανθρώπους μπορεί αυτό να μην είναι μειονέκτημα γιατί υπό πίεση δουλεύουν καλύτερα. Άλλο μειονέκτημα είναι ότι δεν έχεις άμεση επαφή με κόσμο. Η επαφή είναι μόνο με συναδέλφους, αλλά καθένας δουλεύει μόνος του με τον υπολογιστή του. Είναι περισσότερο δουλειά για εσωστρεφείς ανθρώπους. Και μετά τον covid τα πράγματα είναι χειρότερα γιατί όλοι δουλεύουν από το σπίτι. Επιλέγεις κάποιες φορές να πας στο γραφείο για να δεις κόσμο.
Στη χώρα μας οι προγραμματιστές αμείβονται ικανοποιητικά;
Θα έλεγα ναι. Σε διεθνές περιβάλλον έχεις περισσότερες ευκαιρίες εξέλιξης. Ζεις ικανοποιητικά, αλλά δε θα γίνεις πλούσιος. Οι μισθοί τώρα είναι καλύτεροι από το παρελθόν. Οι εταιρίες ίσως επειδή δουλεύουν οι υπάλληλοι από το σπίτι κλείνουν γραφεία και έχουν λιγότερα λειτουργικά έξοδα οπότε μπορούν να πληρώσουν παραπάνω.
Εργάζεστε εξ αποστάσεως ή από τα γραφεία της εταιρίας;
Τώρα εργάζομαι από το σπίτι και πηγαίνω 2-3 φορές στο γραφείο. Σήμερα πολλοί επιλέγουν αν θα δουλέψουν από το σπίτι ή το γραφείο ή συνδυασμό και των δύο.
Πόσες ώρες την ημέρα εργάζεστε;
Η σύμβαση αναφέρει 8 ώρες. Μπορεί κάποιος να δουλέψει πολύ παραπάνω και είναι επιλογή του. Υπάρχουν περιπτώσεις που κάνεις υπερωρίες ή είσαι φιλότιμος και δουλεύεις παραπάνω. Εγώ προσωπικά κάθε μέρα κάθομαι λίγο παραπάνω.
Η εταιρία θα σε ελέγξει αν τελειώσει η προθεσμία που σου έδωσε και δεν έχει παραδοθεί το προϊόν. Δεν ελέγχει το καθημερινό σου ωράριο.
Ένα πρόγραμμα μπορεί να είναι αποτέλεσμα ομαδικής ή ατομικής εργασίας; Εσείς εργάζεστε ως μέλος κάποιας ομάδας στην εταιρία σας;
Ναι ως μέλος ομάδας. Στην ομάδα είμαστε 12 άτομα στην Ελλάδα και άλλοι τόσοι στην Αμερική. Αυτό που κάνουμε είναι προϊόν ομαδικής εργασίας. Αν κάποιος φτιάχνει ιστοσελίδες μπορεί να είναι μόνος του και να μη δουλεύει σε ομάδα.
Ένας προγραμματιστής μπορεί να είναι ειδικευμένος στη δημιουργία ιστοσελίδων και κάποιος άλλος στη δημιουργία mobile εφαρμογών. Ποια ειδίκευση στον προγραμματισμό αυξάνει τις πιθανότητες εύρεσης εργασίας;
Θα έλεγα ότι στην Ελλάδα είναι πιο εύκολο να εργαστείς αν μάθεις web και mobile εφαρμογές, δηλαδή ότι έχει γραφικό περιβάλλον.
Στο μάθημα αναφέραμε τις γλώσσες προγραμματισμού Java, C και Python. Ποιες γλώσσες προγραμματισμού ζητούν συνήθως οι εταιρίες να γνωρίζει ένας προγραμματιστής ;
Είναι πολλές, ανάλογα το αντικείμενο. C++, Java, Python PHP. Για να ξεκινήσεις πρέπει να μάθεις C. Κάποιοι μαθαίνουν Python η οποία όμως κάνει πολλά πράγματα για τον προγραμματιστή. Η C είναι γλώσσα πιο κοντά στη μηχανή.
Εσείς ποιες γλώσσες προγραμματισμού χρησιμοποιείτε στη δουλειά σας;
Εμείς γράφουμε σε Python και σε κάποια άλλη γλώσσα ΤCL που δεν είναι τόσο διαδεδομένη. Υπάρχει project να γυρίσουμε πάλι σε Python. Υπάρχουν αντιδράσεις όμως από τους προγραμματιστές. Δε θέλουν να αφήσουν τη γλώσσα που γράφουν γιατί είναι δύσκολο ταυτόχρονα να μάθουν άλλη και να είναι παραγωγικοί. Επίσης τα μέλη της ομάδας που συνεργάζομαι γράφουν πολύ C.
Στο σχολείο μαθαίνουμε τις γενικές αρχές του προγραμματισμού και αναφέραμε τον κύκλο ζωής ανάπτυξης προγράμματος. Πιο συγκεκριμένα, μετά την κατανόηση του προβλήματος , ακολουθεί ο αλγόριθμος και στη συνέχεια το πρόγραμμα το οποίο ελέγχεται για τυχόν λάθη πριν παραδοθεί στους χρήστες.
Εσείς ασχολείστε με κάποιο από αυτά τα στάδια ανάπτυξης προγράμματος;
Ναι τα κάνουμε όλα αυτά. Εγώ συγκεκριμένα ασχολούμαι με τον έλεγχο του προγράμματος.
Σύμφωνα με αξιόπιστα δημοσιεύματα η ζήτηση προγραμματιστών αναμένεται να αυξηθεί εντυπωσιακά στην Αμερική τα επόμενα χρόνια. Στο μέλλον θα είναι το επάγγελμα του προγραμματιστή περιζήτητο και στη χώρα μας;
Η εταιρία προσλαμβάνει κόσμο, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια. Αυτή τη στιγμή ψάχνει αρκετά άτομα και η ζήτηση είναι μεγάλη.
Συντονίστρια: Κιλισμανή Μαριάνθη