Μικρασία: 100+1 χρόνια από τον μεγάλο ξεριζωμό!

Μικρασιατική καταστροφή : Μια από τις πιο οδυνηρές στιγμές στην ιστορία του Ελληνισμού συντελέστηκε στα τέλη Αυγούστου του 1922  πριν από 101 χρόνια, με την ολοκληρωτική διάλυση της ιστορικής Σμύρνης … Μια πόλη με περισσότερα από 5.000 χρόνια ιστορίας, καταστράφηκε και μαζί της σφαγιάστηκαν χιλιάδες Έλληνες από τις ορδές των Τούρκων του Κεμάλ…

 Συνολικά η Μικρασιατική εκστρατεία είχε ως οδυνηρό αποτέλεσμα περισσότερους από 25.000  νεκρούς και 75.000 τραυματίες ανάμεσα τους και στρατιώτες.Πάνω από 1.500.000 Έλληνες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν βίαια τις εστίες των προγόνων τους και να έρθουν σαν πρόσφυγες στην Ελλάδα, αφήνοντας πίσω τους πάνω από 600.000 νεκρούς και μια μακραίωνη ένδοξη ιστορία που διακόπηκε απότομα .

Σήμερα, η μνήμη της Σμύρνης και της Μικράς Ασίας παραμένει ζωντανή. Ακόμα και αν υπάρχουν ελάχιστοι, που επέζησαν από τα τραγικά γεγονότα της Καταστροφής του ’22, η μνήμη αυτή, δεν γίνεται να σβήσει.   Όχι μόνο γιατί οι Έλληνες της Μικράς Ασίας έφεραν μαζί τους την πατρίδα τους και την ψυχή τους, αλλά κυρίως γιατί προσέδωσαν σημαντικές ηθικές αξίες στον πολιτισμό και την κουλτούρα του σύγχρονου ελληνικού κράτους.

Το σχολείο μας το Σάββατο 27-5-2023, με μια εξαιρετική επετειακή εκδήλωση -αφιέρωμα στη μνήμη των Ελλήνων της Μικράς Ασίας- αποτύπωσε με ιδιαίτερη συγκίνηση τον πόνο και το δράμα των ανθρώπων που βίωσαν τον ξεριζωμό και τον θάνατο…  Οι συντελεστές της γιορτής, καθηγητές και μαθητές έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό! Τους αξίζουν πολλά και θερμά συγχαρητήρια!