Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ

 

Η 9η Φεβρουαρίου, ημέρα μνήμης του Διονυσίου Σολωμού, καθιερώθηκε από το 2017 ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας. Ο εορτασμός της επιδιώκει να αναδείξει τον θεμελιώδη ρόλο που διαδραμάτισε η ελληνική γλώσσα ανά τους αιώνες, όπως αυτός αποδεικνύεται από την ιστορικότητα και τη διαχρονικότητά της. Πρόκειται για μια γλώσσα που μιλιέται αδιάλειπτα εδώ και 40 σχεδόν αιώνες, γράφεται με την ίδια γραφή και το ίδιο αλφάβητο επί 28 αιώνες και με την ίδια ορθογραφία επί 24 αιώνες.
Η ελληνική γλώσσα κατά την αρχαιότητα ευτύχησε να καταστεί φορέας μορφοποίησης και μεταβίβασης σημαντικών επιστημονικών θεωριών, φιλοσοφικών θεωρήσεων και λογοτεχνικών κειμένων.Η αξία της ελληνικής γλώσσας είναι ανεκτίμητη. Είναι η γλώσσα στην οποία μας άφησαν το έργο τους σπουδαίοι φιλόσοφοι, ποιητές και συγγραφείς, Όμηρος, Πλάτων, Θουκυδίδης, Αισχύλος, Αριστοφάνης, Ιπποκράτης, Ευαγγελιστές, Πατέρες της Εκκλησίας και τόσοι άλλοι. Η ελληνική γλώσσα διαμόρφωσε την ιστορία του ανθρώπινου πολιτισμού. Είναι η πλούσια γλώσσα της λογοτεχνίας και η ακριβής γλώσσα της επιστήμης, που εμπλουτίζει τις περισσότερες γλώσσες του πλανήτη και την καθημερινότητα της διεθνούς επικοινωνίας.»

Με αφορμή τον εν λόγω εορτασμό, ευχόμαστε
να είμαστε πάντοτε άξιοι και πρόθυμοι να διατηρούμε τη μοναδικότητα της γλώσσας μας, να εκτιμούμε την πνευματική δύναμη και την ομορφιά της, βοηθώντας απτά, ο καθένας ξεχωριστά και όλοι μαζί, στην προβολή και τη διάδοσή της. Είναι χρέος όλων μας να τη διαφυλάξουμε διαχρονικά ζωντανή, μιας και η γλώσσα μας είναι άμεσα συνυφασμένη με τη ζωή μας, την πραγματικότητά μας,την ιστορία μας και αποτελεί, κυρίως,την απόδειξη της εθνικής και πολιτισμικής ταυτότητας του λαού μας!