ΝΕΑΝΙΚΗ ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Substance,Abuse,,Addiction,And,Bad,Habits,Concept,-,Close,Up    ΝΕΑΝΙΚΗ ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Ο όρος «παραβατικότητα» με τις ποικίλες συνιστώσες του και βαθμούς εκδήλωσης εκφράζει την απόκλιση και εκτροπή στη συμπεριφορά παιδιών και ανήλικων εφήβων, η οποία εμφανίσθηκε και διογκώθηκε κατά τις τελευταίες δεκαετίες. Η αποκλίνουσα αυτή συμπεριφορά δεν λαμβάνει πάντοτε την μορφή αξιόποινης εγκληματικής πράξης, ενώ σε μεγάλη έκταση δεν αποκαλύπτεται και δεν «καταγγέλλεται» από τα θύματά της, από τις οικογένειες των δραστών και το κοινωνικό περιβάλλον.

ΑΙΤΙΕΣ ΤΗΣ ΝΕΑΝΙΚΗΣ ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

 Φύλο: Συνήθως η παραβατικότητα όταν εμπεριέχει βία, αφορά αγόρια, ενώ πιο ήπια αντικοινωνικότητα εντοπίζεται στις έφηβες, πράγμα που σιγά – σιγά αλλάζει καθώς οι ρόλοι εξισώνονται .

 Κληρονομικό στίγμα: Από διάφορες έρευνες σε υιοθετημένα παιδιά και σε μονοζυγωτικούς διδύμους φαίνεται ότι η κληρονομικότητα είναι ένας από τους πολλούς παράγοντες, που αυξάνει την πιθανότητα της παραβατικής συμπεριφοράς, χωρίς να γνωρίζουμε τον ακριβή μηχανισμό μεταβίβασης .

Η Οικογένεια: Οι θεωρίες περιλαμβάνουν δύο μεγάλους θεματικούς τομείς, που είναι οι εξής:

1. Διαπροσωπικές σχέσεις γονιού-παιδιού μέσα από θέματα όπως η επίβλεψη, η επιβολή, η διαπαιδαγώγηση και η κοινωνικοποίηση.

2. Αντικειμενικοί παράγοντες, όπως: το μέγεθος της οικογένειας , η θέση μέσα στην οικογένεια , η οικονομική κατάσταση και  η σχέση μεταξύ των γονέων, η έλλειψη γονεϊκής φροντίδας και επιτήρησης.  Οι συχνές τιμωρίες, οι ασαφείς και αόριστες εντολές,  η συχνή ή μακρόχρονη απουσία ενός γονέα (ιδίως του πατέρα σε σχέση με την παραβατικότητα των κοριτσιών, και της μητέρας των αγοριών), η σκληρή απόρριψη από την πλευρά των γονιών ή η ακραία υπερπροστασία, σε συνδυασμό με διαφωνίες των γονιών ως προς τη διαπαιδαγώγηση, η ύπαρξη και άλλων παραβατών στην οικογένεια , η υπέρμετρη κατανάλωση αλκοόλ ή ψυχοτρόπων από τους γονείς και η χρήση βίας για την επίλυση των οικογενειακών διαφορών, έχουν ως αποτέλεσμα την αντίδραση του παιδιού και τη διαφυγή από κάθε πρότυπο πειθαρχίας.

 

 ΤΙΜΩΡΙΑ- ΠΟΙΝΕΣ

ΠΟΙΝΗ: Είναι ό,τι δυσάρεστο επιβάλλεται σε όποιον παραβαίνει νόμους ή κανονισμούς. Σύμφωνα με τον ποινικό κώδικα στους ανηλίκους επιβάλλονται αναμορφωτικά μέτρα, όπως είναι η επίπληξη του ανηλίκου, η ανάθεση της επιμέλειας του ανηλίκου σε προστατευτικές εταιρείες ή σε ιδρύματα ανηλίκων ή σε ειδικούς επιμελητές ανηλίκων , η τοποθέτηση του ανηλίκου σε κατάλληλο κρατικό, δημοτικό, κοινοτικό ή και ιδιωτικό κατάστημα αγωγής . Σε κάθε περίπτωση, ως πρόσθετο αναμορφωτικό μέτρο μπορούν να επιβληθούν και πρόσθετες υποχρεώσεις που αφορούν τον τρόπο ζωής του ανηλίκου ή τη διαπαιδαγώγησή του.

 

ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΤΗΣ ΝΕΑΝΙΚΗΣ ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

Οι ενήλικοι πρέπει να βοηθήσουν τους νέους και τα παιδιά να αναπτύξουν :

  • θετικές συμπεριφορές
  • ενσυναίσθηση
  • θετική αντίληψη για την κοινωνία και το περιβάλλον τους
  • δεξιότητες διαλόγου
  • ικανότητα έκφρασης των συναισθημάτων και των απόψεών τους

 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΑΪΔΑΡΗΣ  (Β3)