ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2024: Η ΩΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

Περίπου δύο μήνες απομένουν μέχρι οι Θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες ή Αγώνες της 33ης Ολυμπιάδας, να λάβουν χώρα στο Παρίσι. Οι προετοιμασίες έχουν πάρει φωτιά, με όλο τον κόσμο να αναμένει μια τόσο φαντασμαγορική, σύγχρονη και εντυπωσιακή διοργάνωση, όπως είθισται.
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2024, λοιπόν, θα πραγματοποιηθούν μετά από εκατό ολόκληρα χρόνια στο Παρίσι και σε άλλες δεκαέξι πόλεις της μητροπολιτικής Γαλλίας από τις 26 Ιουλίου έως τις 11 Αυγούστου. Έτσι το Παρίσι θα γίνει και αυτό μία από τις πόλεις που θα φιλοξενήσουν για τρίτη φορά τους αγώνες. Επίσης να σημειωθεί πως πρεμιέρα στους αγώνες θα κάνει το breakdance, που θα μπει στη λίστα των ολυμπιακών αθλημάτων από τη φετινή σεζόν. Συνολικά αναμένεται να συμμετάσχουν περίπου 10.500 αθλητές από όλο τον κόσμο.
Το μεγάλο αυτό πάρτυ, όμως όπως όλα δείχνουν, έχει ήδη αρχίσει καθώς η Ολυμπιακή Φλόγα έχει ήδη καταφτάσει στα γαλλικά εδάφη. Συγκεκριμένα περίπου εκατό ημέρες πριν από την τελετή έναρξης των αγώνων, πραγματοποιήθηκε στο Στάδιο της Αρχαίας Ολυμπίας η τελετή της αφής (16/04/2024). Συνοπτικά, μετά την τελετή, πραγματοποίησε ένα ταξίδι στις ελληνικές πόλεις, συμπεριλαμβανομένης και της Αθήνας, και έπειτα αναχώρησε με ιστιοφόρο από το λιμάνι του Πειραιά για τη Μασσαλία, όπου και βρίσκεται.
Όλα σχεδόν φαίνεται να είναι έτοιμα, οι χώροι διεξαγωγής, τα στάδια, μέχρι και… ο Σηκουάνας. Ναι, λοιπόν, μετά από πάρα πολλά χρόνια, κατά τα οποία ο Σηκουάνας ήταν ακατάλληλος για οποιαδήποτε δραστηριότητα (όπως κολύμπι, το οποίο είχε απαγορευτεί από το 1923), λόγω ρύπανσης, φαίνεται πως όχι μόνο θα καθαριστεί αλλά θα φιλοξενήσει και τους ανάλογους αγώνες. Συγκεκριμένα, οι τοπικές αρχές υποσχέθηκαν ότι θα «κολυμπήσουμε» σε αυτόν κατά τους αγώνες, κάτι που δείχνει να είναι πολύ κοντά. Όπως καταλάβαμε, οι φετινοί Ολυμπιακοί Αγώνες έχουν οικολογικό πρόσημο. Η διοργάνωση στοχεύει να μειώσει τις εκπομπές ρίπων κατά την προετοιμασία αλλά και κατά τη διάρκεια τους. Έτσι, αντί να κατασκευαστούν συνολικά νέες εγκαταστάσεις προσπαθούν να ανακαινίσουν τις ήδη υπάρχουσες. Παράλληλα το εμβληματικό Stade de France, είναι ήδη έτοιμο, ανανεωμένο και εντυπωσιακό για να φιλοξενήσει τους αγώνες στίβου. Τοποθετήθηκε ελαστικός τάπητας νέας τεχνολογίας σε παραλλαγές του μωβ χρώματος, που συνδυάζονται αρμονικά.
Τέλος, όσον αφορά την τελετή έναρξης, αυτή είναι κανονισμένη να διεξαχθεί στις όχθες του καθαρού, πλέον, Σηκουάνα, με τους αθλητές να παρουσιαστούν στον ποταμό μετά από μια μικρή «βόλτα», που θα γίνει επίσημη ξενάγηση σε πολλά ορόσημα της πόλης. Όμως, καθώς η Γαλλία πλήττεται από τις απειλές για τρομοκρατικές επιθέσεις, προβλέπεται να ληφθούν δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, τόσο στην ίδια την τελετή, όσο και κατά τη διάρκεια των αγώνων. Ήδη από την παράδοση της Ολυμπιακής Φλόγας στη Μασσαλία, η χώρα έμοιαζε με «φρούριο». Να σημειωθεί, επίσης, πως μεταξύ άλλων που θα παρευρεθούν στην τελετή έναρξης, το σύνθημα θα δώσει ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, Εμμανουέλ Μακρόν.
Κλείνοντας, να αναφερθεί πως όλα τα φώτα του κόσμου είναι στραμμένα στο Παρίσι και περιμένουν με ανυπομονησία να φωτίσουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024. Είναι σημαντικό να τονίσουμε πως οι αγώνες αυτοί είναι ένα θεσμός από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα και ενώνει όλο τον κόσμο, όλους τους λαούς ανεξάρτητα από τις πολιτικές, οικονομικές, πολιτιστικές διαφορές που έχουν μεταξύ τους. Προωθεί την αγάπη, τη φιλία, την ΕΙΡΗΝΗ.

ΝΙΚΟΛΑΣ ΤΣΙΜΠΑΝΟΣ (Β3)