Εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Μαθαίνω και προβάλλω την ομορφιά της πόλης μου ερευνώντας τα Βυζαντινά μνημεία της»

Στο σχολείο μας πραγματοποιήθηκε για το σχολικό έτος 2022-23 το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα:  «Μαθαίνω και προβάλλω την ομορφιά της πόλης μου ερευνώντας τα Βυζαντινά μνημεία της»

Σκοπός του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι:

-Να δημιουργηθούν οι συνειδητοί κληρονόμοι της  πολιτιστικής μας κληρονομιάς που θα προστατεύσουν τα μνημεία και θα αγωνισθούν για τη διάσωσή τους, για να συνεχίσουν αυτά να μας διδάσκουν στο διηνεκές.

-Να περιηγηθούν στα Βυζαντινά μνημεία, με στόχο να γνωρίσουν την ιστορία του τόπου τους, να «ταξιδέψουν»  σε εκείνη την εποχή, διατηρώντας το παρελθόν για τις μελλοντικές γενιές.

-Να ευαισθητοποιηθούν και να αναδείξουν τον ενεργό ρόλο των πολιτών σε θέματα προστασία της ποικιλόμορφης πολιτιστικής κληρονομιάς μέσω της αναζήτησης λύσεων και προβληματισμών για την προστασία των μνημείων.

-Να αναγνωρίσουν τα στάδια δημιουργίας ψηφιακών αντικειμένων όπως: χαρτών, ταινιών και άρθρων και να γίνει κατανοητή η συμβολή της τεχνολογίας στην προστασία και διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς.

-Να αναπτύξουν το πνεύμα της φιλίας και της συνεργασίας μεταξύ μαθητών και εκπαιδευτικών σχεδιάζοντας από κοινού το πρόγραμμα της δράσης τους.

-Να καλλιεργήσουν δεξιότητες, όπως είναι: η επικοινωνία, ο διάλογος, η ενσυναίσθηση, η κριτική σκέψη, η έκφραση της γνώμης τους, η χρήση πολυμέσων και παραγωγή ψηφιακού υλικού, η επαφή με φορείς.

Στο πρόγραμμα συμμετείχαν οι μαθητές της Β΄Τάξης του σχολείου μας και οι εκπαιδευτικοί:  Μήτση Κωνσταντίνα ΠΕ05, Κολοβάτσιου Γεωργία ΠΕ86, Τόλη Χαρίκλεια ΠΕ06, Πετροπούλου Αθανασία ΠΕΟ2 και  Στόγιας Βασίλειος ΠΕ11.

Στη συνέχεια θα σας παρουσιάσουμε δράσεις  υλοποίησης του προγράμματος καθώς και  το παραχθέν ψηφιακό υλικό σε αυτό το άρθρο καθώς και σε δύο άρθρα που ακολουθούν. (Οι πηγές που χρησιμοποιήθηκαν αναφέρονται στο τέλος του συγκεκριμένου άρθρου).

Α) Στις 11/12/2022 πραγματοποιήθηκε διδακτική επίσκεψη των μαθητών της Β΄τάξης στην Παρηγορήτρια και την Αγία Θεοδώρα Άρτας και έγινε ενημέρωση  από τον Αρχαιολόγο Λ. Νούτσο για την ιστορία τους. Μπορείτε να δείτε στιγμιότυπα αυτής της επίσκεψης όπως έχουν αναρτηθεί στο blog του σχολείου πατώντας ΕΔΩ.

Β) Παρουσίαση power point και μετατροπή σε βίντεο στα Γαλλικά με τα Βυζαντινά Μνημεία της πόλης της Άρτας των μαθητών  με την υποστήριξη της καθηγήτριας Γαλλικών Μήτση Κωνσταντίνας. Την παρουσίαση μπορείτε να δείτε πατώντας ΕΔΩ

Γ) ΚΟΥΙΖ στα Αγγλικά με  τα Βυζαντινά Μνημεία της πόλης της Άρτας των μαθητών  με την υποστήριξη της καθηγήτριας Αγγλικών Τόλη Χαρίκλειας. Μπορείτε να το δείτε πατώντας ΕΔΩ

Δ) FLIPBOOK ΜΕΘΕΜΑ «BYZANTINE MONUMENTS OF ARTA»

FLIPBOOK με τα Βυζαντινά Μνημεία της πόλης της Άρτας των μαθητών,  με την υποστήριξη της καθηγήτριας Αγγλικών Τόλη Χαρίκλειας. Μπορείτε να το δείτε πατώντας ΕΔΩ

Δ) ΒΙΝΤΕΟ της εκπαιδευτικής Εκδρομής στη Θεσσαλονίκη στα πλαίσια του προγράμματος. Μπορείτε να το δείτε πατώντας ΕΔΩ

Συνεχίστε την ανάγνωση με ψηφιακά αντικείμενα για το συγκεκριμένο πρόγραμμα που ακολουθούν στα επόμενα δύο άρθρα (διαδραστικός χάρτης των μνημείων και καλλιτεχνικές δημιουργίες των μαθητών)

 

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το παραχθέν ψηφιακό υλικό είναι:

Η ιστοσελίδα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Άρτας

Η Βυζαντινή Άρτα 3D animation-Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας

Ι.Ν. Παναγίας Βλαχερνών

Προστασία πολιτιστικής κληρονομιάς: Ταξίδι στα μνημεία της UNESCO στην Ελλάδα

Περιφέρεια Ηπείρου

Περιφερειακή Ενότητα Άρτας -Βυζαντινά Μνημεία

Περιφερειακοί Ενότητα Άρτας- Βυζαντινοί Χρόνοι

Ιερά Μητρόπολις Άρτας – Βυζαντινά Μνημεία

Ψηφιακό Αποθετήριο Δήμου Αρταίων

Ασπρόμαυρος περίπατος στη βυζαντινή Άρτα

Βυζαντινή Άρτα Περίπατος στην Πόλη

http://epirustreasures.gr/?cat=16

http://epirustreasures.gr/?cat=169

https://www.hellogreece.gr/epirus/arta/

Άρτα Βυζαντινά Μνημεία

Άρτα, Νομός Άρτας / ΔΡ ΜΕΝΤΗΣ Κ, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΘΑΛΑΣΣΙΝΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ, ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ

https://epirusforallseasons.gr

 

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης