Είχαμε τη χαρά και την τιμή να πάρουμε συνέντευξη από τον κύριο Κώστα Παπαδόπουλο, ιδρυτή της ομάδας «Τρέχουμε για την Άννα», μαραθωνοδρόμο αλλά και πατέρα της Άννας. Η Άννα είναι ένας πολυανάπηρος άνθρωπος, με νοητική στέρηση, επιληψία και κινητικά προβλήματα.
Ο κ. Παπαδόπουλος, σε συνεργασία με τον φίλο του, τον κ. Δημήτρη Κασπούτη, αποφάσισαν να δημιουργήσουν μία ομάδα τρεξίματος, η οποία θα περνά τα δικά της μηνύματα, προσπαθώντας να σπάσουν τα στερεότυπα γύρω από την επιληψία και την αναπηρία. Πριν από περίπου έναν χρόνο, σε έναν δεκάωρο αγώνα στα Μέγαρα, αποφάσισαν να αφιερώσουν τον αγώνα αυτόν στην Άννα και κατόπιν δημιουργήθηκε η ομάδα. Το όραμα τους; Ένας καλύτερος κόσμος, όπου θα υπάρχει η συμπερίληψη και δεν θα υπάρχουν καθημερινά εμπόδια στους ανθρώπους με αναπηρία.
Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι οι άνθρωποι που θέλουν να στηρίξουν την ομάδα αυτή, το μόνο που χρειάζεται να κάνουν είναι στους αγώνες δρόμου όπου θα συμμετέχουν να τραβήξουν μία φωτογραφία και να την ανεβάσουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γράφοντας: #τρέχουμεγιατηνΑννα και #τρέχουμεγιατηνεπιληψια.
Τον Νοέμβριο του 2025, στον Μαραθώνιο της Αθήνας, συνέβη κάτι πολύ συγκινητικό. Ως γνωστόν, στην εν λόγω διοργάνωση γενικά συμμετέχουν πολλοί αθλητές, το 2025 όμως οι συμμετέχοντες ήταν δεκαεπτά χιλιάδες! Εκατό μέτρα, λοιπόν, πριν τον τερματισμό του εμφάνισε τη σημαία της ομάδας του, «Τρέχουμε για την Άννα», και όλος ο κόσμος ζητωκραύγαζε για την Άννα.
Στο τέλος της συνέντευξης ο κύριος Παπαδόπουλος μας εξήγησε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε σε μια επιληπτική κρίση. Στην πραγματικότητα δεν μπορούμε να προσφέρουμε καμία απολύτως βοήθεια. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να βοηθήσουμε τον συνάνθρωπο μας να μην χτυπήσει, καθώς σε μια επιληπτική κρίση οι άνθρωποι κάνουν σπασμωδικές κινήσεις, οι οποίες υπάρχει περίπτωση να προκαλέσουν τραυματισμό. «Προσέχουμε το κεφάλι του να μην χτυπά στο πάτωμα και τον γέρνουμε στα πλάγια. ΔΕΝ ΒΑΖΟΥΜΕ ΚΑΤΙ ΣΤΟ ΣΤΟΜΑ ΤΟΥ. Αν η κρίση υπερβεί τα δύο λεπτά, καλούμε ασθενοφόρο».
Επιμέλεια: Μαριάνα Βυζούκη, Πηνελόπη Κοντογιάννη, Φερενίκη Κοντογιάννη, Μάριος Μπέλλος
