Σχολική βία!

Το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού και της βίας στον χώρο του σχολείου παρουσιάζει αυξανόμενες διαστάσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στον διεθνή χώρο. Η σχολική βία και ο εκφοβισμός αποτελούν δυστυχώς πραγματικότητα σχεδόν σε κάθε σχολείο, που επηρεάζει χιλιάδες μαθητές καθημερινά. Καθώς ολοένα  περισσότεροι νέοι βιώνουν αρνητικές εμπειρίες, καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα με αποφασιστικότητα και αλληλεγγύη.

Ποιες μορφές μπορεί να πάρει;

  • Σωματική Βία: Περιλαμβάνει φυσική επίθεση, όπως χτυπήματα, σπρώξιμο, ή άλλες σωματικές επιθέσεις.
  • Λεκτική Βία: Περιλαμβάνει προσβλητικές λέξεις, χυδαίους χαρακτηρισμούς, απειλές και άλλες λεκτικές εκφράσεις. Μέχρι πριν κάποια χρόνια ο κόσμος δεν ήξερε καν ότι υπάρχει λεκτική μορφή βίας, πόσο μάλλον τί είναι και ίσως από κάποιους δεν έχει γίνει ακόμα πλήρως αποδεκτή. Είναι δύσκολο να προσδιορίσεις τη λεκτική κακοποίηση και να την αποδείξεις, ακριβώς γιατί σε αντίθεση με τις υπόλοιπες μορφές βίας δεν είναι ορατή.
  • Κοινωνική Βία: Αναφέρεται σε συμπεριφορές που επηρεάζουν τη θέση και την κοινωνική αποδοχή του ατόμου στο σχολικό περιβάλλον, όπως η διάδοση ψευδών πληροφοριών.
  • Σεξουαλική Βία: Περιλαμβάνει ανεπιθύμητα σεξουαλικά σχόλια ή σεξουαλικές επιθέσεις.
  • Ηλεκτρονικός Εκφοβισμός: Περιλαμβάνει τη χρήση των τεχνολογικών μέσων, όπως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με σκοπό τον εκφοβισμό ή την παρενόχληση κάποιου παιδιού.  
  • Ψυχολογική βία: Αποτελεί έναν συνδυασμό όλων των ειδών εκφοβισμού και μπορεί να οδηγήσει  στην εσωστρέφεια και την απομάκρυνση του παιδιού (απομόνωση από τους άλλους) ενώ μπορεί να οδηγήσει και σε κατάθλιψη. 

Οι επιπτώσεις για τα παιδιά που πέφτουν θύμα σχολικού εκφοβισμού ποικίλουν. Κυρίως επηρεάζεται η ψυχολογίας του ή μπορεί να απομονωθούν. Παράλληλα, αρνητική είναι και η επίπτωση στις επιδόσεις του γιατί εάν δεν είναι καλά ψυχολογικά λογικό είναι να έχει μεγάλη σχολική αποτυχία.

Σήμερα πολλοί επιστήμονες που έχουν μελετήσει το πρόβλημα του σχολικού εκφοβισμού και της βίας, προτείνουν μέσα από την πρόληψη και την παρέμβαση, διάφορες προσεγγίσεις και μεθόδους για την αποτελεσματική αντιμετώπισή του.

Οι εκπαιδευτικοί του σύγχρονου σχολείου θα πρέπει να έχουν τις απαραίτητες γνώσεις και να είναι ικανοί να οργανώσουν κα να συντονίσουν ένα σύνολο δράσεων για την αντιμετώπιση της σχολικής βίας και του σχολικού εκφοβισμού

Καλό είναι…

Καλό είναι να μην κατηγορούμε κάποιον εάν δεν ξέρουμε το παρελθόν του ή το παρόν του. Πρέπει να κάνουμε παρέα και να τον βοηθάμε στο  να κάνει καινούργιες φιλίες και στα μαθήματα αν δεν μπορεί να ανταποδώσει.

Γνώμη μου είναι να μην φερόμαστε άσχημα σε κανέναν γιατί όλοι οι άνθρωποι είναι ίσοι και έχουν τα ίδια δικαιώματα. Ο καθένας έχει το δικό του χαρακτήρα, την προσωπικότητα του και τις ιδιαιτερότητές τους που πρέπει να κατανοούμε και να σεβόμαστε.

Κλείνοντας, η αντιμετώπιση της σχολικής βίας απαιτεί συνειδητή προσπάθεια όλων μας. Μόνο με την ενίσχυση της συνεργασίας και την προώθηση του σεβασμού μπορούμε να δημιουργήσουμε μία κοινότητα ενάντια στον εκφοβισμό που υποστηρίζει την ανάπτυξη κάθε μαθητή.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης